Egypte: alles wat je moet weten over een bezoek aan de piramides van Gizeh bij Caïro

Redactie - 11 augustus 2018

Egypte: alles wat je moet weten over een bezoek aan de piramides van Gizeh bij Caïro

Redactie - 11 augustus 2018

Midden in de woestijn, vlakbij Caïro vind je deze juweeltjes uit de oudheid, waaronder de piramide van Cheops – het laatste oude wereldwonder. Een bezoek aan de piramides van Gizeh in Egypte staat op de bucketlist van menig vakantieganger. Dat begrijpen we maar al te goed. Er optimaal van genieten? Dit is alles wat je moet weten voor een bezoek aan de wereldberoemde piramides.

Goed om te weten

  • De grote tourbussen stoppen vlakbij de piramides, maar ga je op eigen houtje? Dan moet je er zelf even naartoe wandelen. Duurt ongeveer acht minuutjes. Je hoeft zeker geen kameel of paard te huren.
  • Het beste uitzicht op de piramides heb je vanaf de zandduinen, maar of je daar te voet kunt komen of niet, hangt af van de stemming van de bewakers.
  • Aan het einde van de dag is er een lichtshow met muziek. Leuk om te zien, maar de show is al zo’n twintig jaar niet aangepast en daardoor een beetje oldskool.
  • Vlakbij de piramides vind je een aantal hotels. Wil je alles uitgebreid bekijken, dan is het een goed idee om een nachtje te blijven.

Wat trek je aan?

Ben je van plan de piramides in te gaan? Trek dan stevige en comfortabele schoenen aan waar je lange tijd goed op kunt lopen. En hoewel de piramides natuurlijk een grote toeristentrekpleister zijn, blijft het wel Egypte. Tip: kleed je in laagjes en voel de situatie aan in hoeverre het wordt gewaardeerd als je je bedekt. Het zal hier minder nodig zijn dan in een moskee of landelijk gebied. Een pet of hoedje is ook geen overbodige luxe, omdat schaduw schaars is.

Hoe ver van Caïro?

Je vindt de piramides in Gizeh, de derde grootste stad van Egypte en een voorstad van Caïro. Gizeh ligt aan de westelijke oever van de Nijl op ongeveer zestien kilometer afstand van Caïro. Als je in Caïro logeert, bijvoorbeeld bij Bed and Breakfast Mama Yous, kun je rekenen op een taxiritje van een uurtje ongeveer. Maar je kunt ook voor een hotel in Gizeh kiezen, bij voorkeur natuurlijk eentje met uitzicht op de piramides. Zoals Hotel Mena House.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/goedkoop-op-vakantie-naar-egypte-wat-kost-een-budgetvakantie/”]

Hoe kom je bij de piramides van Gizeh?

Verrassing! In Caïro kun je gewoon een Uber bestellen en dat scheelt je weer gedoe en onderhandelen met taxichauffeurs. Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, kun je wandelen of op de rug van een paard op kameel springen voor een ritje door de woestijn.

Wanneer gaan?

Van oktober tot maart kun je het terrein tussen 8 uur en 17 uur verkennen en van april tot september zelfs van 7 uur tot 19 uur. De meeste tourbussen komen pas rond 9:30 uur aan, dus het zal je niet verbazen dat de beste tijd daarvoor is.

Wat kost het?

Toegang tot het terrein is ongeveer vijftig Egyptische pond (circa €2,50), maar om de piramides in te mogen, heb je nog extra toegangstickets nodig.

Mag je de piramides beklimmen?

Nope. Vroeger kon je de piramides gewoon op, maar tegenwoordig is het verboden om naar de top van de piramide van Cheops te klimmen. Als je geluk hebt, strijken de bewakers een hand over het hart en mag je een paar blokken van de piramide van Chefren op klauteren.

Niet te missen: de Sfinx en het schip

Als je in Gizeh bent mag je de Sfinx natuurlijk niet missen. Om de Sfinx te zien wordt je ticket opnieuw gecontroleerd en kun je het beroemde bouwwerk van de zijkant bewonderen. Soms mogen alleen speciale groepen de Sfinx van de voorkant bekijken, maar als je lief lacht kan het best zijn dat jij ook een van de lucky ones bent. Kijk ook bij het verlaten van het complex goed om je heen, dan spot je misschien nog de overblijfselen van een schip dat stenen meebracht om de piramides te bouwen.

Heb jij nog tips voor het bezoeken van deze piramides? Deel ze in een reactie of review.