Wat kost een wereldreis?

Redactie - 14 januari 2019

Wat kost een wereldreis?

Redactie - 14 januari 2019

Verre dromen of concrete plannen voor een wereldreis: het is handig om te weten wat het avontuur je gaat kosten voordat je je biezen pakt. Een wereldreis kost gemiddeld tussen de €15.000 en €20.000. Een flinke duit, maar je krijgt er onbetaalbare herinneringen voor terug. Uitgaven waar je rekening mee moet houden voor deze verre reis:

 • Kosten vooraf, zoals reisbenodigdheden, vaccinaties, pillen, reisverzekering en visa.
 • Wereldreis-vliegtickets; een wereldticket (around the world ticket) is vaak een voordelige optie.
 • Dagbudget tussen de €35 en €65 per dag afhankelijk van het land waar je verblijft.
 • Kosten die thuis doorlopen, zoals huur/hypotheek en abonnementen.

Beeld: Unsplash | Toa Heftiba.

De kosten van een wereldreis verschillen natuurlijk per persoon en per reis. De een wil dolgraag naar Nieuw-Zeeland, op het lijstje van de ander mag Jordanië niet ontbreken. Wat een wereldreis kost is onder meer afhankelijk van:

 • Hoe lang je van plan bent op reis te gaan.
 • Welke landen en continenten je wilt bezoeken.
 • Of je een wereldticket koopt of losse vluchten boekt.
 • Je wensen en eisen; de een wil een privé-badkamer, de ander vindt het geen probleem om een kamer te delen met dertig anderen.

Kosten vóór je wereldreis

Voordat je op wereldreis gaat, mag je je spaarvarken alvast omkeren. Niet alleen voor de tickets, maar ook voor andere kosten die je vooraf hebt. Denk aan reisbenodigdheden zoals een backpack of kampeeruitrusting, vaccinaties, malariapillen, je reisverzekering en visa voor verschillende landen.

Beeld: Unsplash | Jared Rice.

Wereldreis-vliegtickets

Veel wereldreizigers kiezen een wereldticket (around the world ticket). Dit is een vliegticket waar al een aantal bestemmingen bij inbegrepen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een reis naar Thailand, Australië, Nieuw Zeeland en Noord-Amerika. In de meeste gevallen is zo’n ticket goedkoper dan losse vliegtickets. Met een beetje geluk scoor je al een wereldticket voor zo’n €1.600 en daarvoor vlieg je soms alleen maar naar Australië en terug. Een wereldticket is meestal een jaar geldig en je mag zelf bepalen wanneer je de route aflegt. Eventueel kun je dit ticket ook aanvullen met een aantal binnenlandse vluchten als er nog wat andere reisfavorieten op het programma staan.

Beeld: Unsplash | Ibrahim Rifath.

Dagbudget wereldreis

Als we de experts mogen geloven, is het slim om te rekenen met een dagbudget. Een budget dus waarvan je alles doet: van excursie tot overnachting, activiteiten, contact met thuis, eten en lokaal vervoer. Het zal geen verrassing zijn dat je voor een fantastische reis meer geld nodig hebt in Australië dan in Azië. Volgens reisorganisatie Kilroy kom je al een heel eind wanneer je rekening houdt met de volgende budgetten (gemiddelde prijzen exclusief vliegtickets):

 • Azië – €1000 per maand – circa €33 per dag
 • Australië – €2000 per maand – circa €65 euro per dag
 • Nieuw-Zeeland – €2000 per maand – circa €65 per dag
 • Noord-Amerika – €2000 per maand – circa €65 per dag
 • Zuid-Amerika – €1400 per maand – circa €45 per dag
 • Afrika – €1400 per maand – circa €45 per dag

Kosten die thuis gewoon doorgaan

Tip! Houd ook rekening met de kosten die thuis gewoon doorgaan, maar niets met je reis te maken hebben. Denk aan je huur of hypotheek, abonnementen, auto, etc. Deze kosten hebben we niet meegenomen in het rekenvoorbeeld, maar zullen voor sommigen wel een zwaar wegende factor zijn om de keuze voor een wereldreis wel of niet te maken.

Dit kost een wereldreis

Je kunt het natuurlijk zo duur en goedkoop maken als je wilt. Ga je altijd voor een backpackershostel of trakteer je jezelf ook een keertje op een topaccommodatie zoals Hotel Thai Garden Resort of Hotel Khao Lak Merlin Resort in Thailand? En mocht je nou merken dat je qua budget steeds aan de hoge kant uitkomt, dan kun je ook overwegen om onderweg wat bij te verdienen. Gebaseerd op ervaringen van andere wereldreizigers, kost een wereldreis zo’n €15.000 a €25.000 per persoon voor een avontuur van een jaar.

Heb jij een wereldreis gemaakt? Laat ons weten in een reactie hoeveel je kwijt was en schrijf vooral een review over je favoriete accommodaties.

Bronnen info: Kilroy, Reismeisje, Reiswijsneuzen, Reisomdewereld, REISJUNK en WeAreTravellers.