Redactie - 20 oktober 2019
Genieten van de wildernis in eigen land? Met twintig nationale parken verspreid over heel Nederland is er keuze genoeg! Waar het ene park staat voor woeste zandduinen, vind je in het andere juist weer dikke naaldbossen of grazende Schotse hooglanders. Dit zijn de 6 mooiste nationale parken van Nederland.
Een lange strandwandeling in Brabant? Dat kan! Het ruige moeras en de zandvlaktes van de Loonse & Drunense Duinen vormen een relatief ‘jong’ nationaal park. Het kreeg de titel pas in 2002. Dat neemt niet weg dat de ‘Brabantse Sahara’, zoals het park ook wel bekend is, al eeuwen meegaat. Het stuifzandgebied stamt uit de middeleeuwen en was toen zelfs zo onbedwingbaar dat het hele dorpen onder het zand liet verdwijnen. Inmiddels is al die zandgrond gelukkig aardig getemd en vind je er een afwisselende combinatie van duinen en naaldbos. Een mooie fietsroute langs het Drongelens kanaal leidt je vanaf het nationale park bovendien zo naar de binnenstad van ’s Hertogenbosch. Met ook attractiepark de Efteling om de hoek, is de Loonse en Drunense Duinen een ideale locatie voor een herfstweekje weg.
Of je nou zelf een kano huurt of meevaart op een fluisterbootje, nationaal park de Biesbosch kun je het beste vanaf het water ervaren. De kronkelende riviertjes en kreken en de groene oevers lenen zich perfect voor een dagje relaxed dobberen. Ben je niet zo van het water? Ook (onverharde) wandelpaden zijn er genoeg. Al is het nooit helemaal gegarandeerd dat je voeten droog blijven. De getijen in het veelzijdige natuurgebied van de Biesbosch zijn niet altijd even voorspelbaar en kunnen aardig verschillen.
Kom je van ver en wil je graag bij de Biesbosch overnachten? Bed en Breakfast Fort Bakkerskil in Werkendam krijgt van onze Zoover reviewers een gemiddelde van maar liefst een 9,4.
Dat Limburg on-Nederlands heuvelachtig is, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat Limburg maar liefst drie nationale parken heeft? Naast het voormalig hoogveengebied Groote Peel en nationaal park Meinweg (bij de Duitse grens) is nationaal park De Maasduinen een perfecte plek om de Limburgse natuur te ontdekken. De natuur in het park is uniek vanwege de duinen die hier, de naam zegt het al, door de stroming van de Maas zijn ontstaan. Het natuurgebied werd door de eeuwen heen bewerkt, ontbost en ontgonnen maar wordt de laatste decennia vooral met rust gelaten. Het resultaat is een veelzijdig natuurgebied waar vooral kraanvogels graag vertoeven in de lente en de herfst.
Wil je de Maasduinen ontdekken met je kinderen? Huur de ontdekkingstocht van ‘Eddy Eend’ en je krijgt een rugzakje vol opdrachten waarmee kinderen op onderzoek kunnen gaan rondom het Eendenmeer. Ook een vier kilometer lange speurroute is speciaal voor kinderen uitgestippeld. De route ‘Dorus Ontdekt’ is voor een paar euro te koop bij het bezoekerscentrum.
De natuur en kustlijnen van nationaal park Schiermonnikoog vormen misschien wel het stukje meest ongerepte natuur in Nederland. Op het piepkleine schiereiland staat het welzijn van de dieren en de natuur voorop. Uitgezonderd van de dorpskern, omvat het nationale park het gehele eiland en het aanliggende deel van de Waddenzee en Noordzee. En, zoals het park het zelf verwoordt, ‘die natuur is er voor ons allemaal’. Een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden geven dan ook volop mogelijkheden om het eiland te verkennen. Daarnaast kun je op Schiermonnikoog lekker in de modder wegzompen tijdens het wadlopen of met de boswachter mee op pad op paddenstoelenontdekkingstocht. In het najaar kun je bovendien, bewapend met een verrekijker, aansluiten bij een van de vogelexcursies.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/de-waddeneilanden/“]
Nationaal park Zuid-Kennemerland ligt tussen Haarlem en het strand van Bloemendaal in. Met veel ruim opgezette speelterreinen en gescheiden wandel- en fietspaden is het een ideale plek voor een dagje (of weekendje) weg met je gezin. Het onlangs hernieuwde Duincafé en educatief centrum vormt een handig beginpunt van verschillende fietsroutes en wandelpaden en is de plek waar kinderkookworkshops, knutselmiddagen en andere activiteiten worden georganiseerd. Behalve fanatieke huttenbouwers en boomklimmers vind je hier overigens ook meer dan honderd vogelsoorten en is de kans groot dat je een Schotse hooglander tegen het lijf loopt. Ook Europese bizons hebben in nationaal park Zuid-Kennemerland een thuis gevonden (geen zorgen: ze staan veilig achter een hekje).
Nationaal park de Hoge Veluwe is al sinds 1935 een begrip en is tot ver over de Nederlandse grenzen bekend dankzij het beroemde Kröller-Müller museum. Het park omvat behalve meer dan vijfduizend hectare aan natuurgebied en ook de kunstcollectie en jachtreservaat van het rijke zakenechtpaar Kröller. Hiermee is het een unieke plek. Want waar anders kun je zowel edelhertjes als een echte Picasso of Van Gogh spotten?
De beste manier om nationaal park de Hoge Veluwe te bekijken is op de fiets. En het wordt je als bezoeker gemakkelijk gemaakt: op verschillende plekken in het park staan gratis fietsen voor je klaar. Zo kun je op eigen gelegenheid het park en de beeldentuin van het Kröller-Müller verkennen. Niet de gehele Veluwe is trouwens open voor publiek. In ongeveer een derde van het park kunnen dieren volledig ongestoord leven. Via speciale wildobservatieposten kun je deze gebieden en haar bewoners alsnog van een afstandje bekijken. Wil je graag overnachten op de Veluwe? Met een gemiddelde score van een 8,9 is Bungalowpark Lorkenbos in Otterlo erg populair onder Zoover reviewers.
Ben je onlangs in één van bovenstaande Nederlandse nationale parken geweest? Deel je ervaring en laat een review achter!