6 steden in Nederland die je gezien moet hebben

Redactie - 28 december 2018

6 steden in Nederland die je gezien moet hebben

Redactie - 28 december 2018

Soms wil je gewoon een relaxed weekendje weg, maar niet te ver reizen. Wat doe je dan? Nou, een stedentrip in eigen land natuurlijk, er is namelijk nog genoeg te ontdekken in Nederland.

Roermond, Nederland

1: Roermond

Wil je een nieuwe garderobe aanschaffen, maar ook je hypotheek nog kunnen betalen: dan is Roermond een waar shopwalhalla. Daar bevindt zich namelijk het Designer Outlet, bomvol winkels die hun waren met flinke kortingen aanbieden. Dit alles vlakbij het historische centrum van de stad, waar het meer dan de moeite waard is om een wandeling te maken, of een biertje te drinken op het Marktplein bijvoorbeeld. Roermond heeft ook veel fijne hotels en restaurants, zoals Het Arresthuis, gesitueerd in een oude gevangenis.

Leiden, Nederland

2: Leiden

Dé manier om de prachtige stad Leiden te ontdekken, is de Leiden Loop. Deze tour brengt je (onder begeleiding van een gids) door verschillende belangrijke plekken in de stad, waaronder windmolens die nog uit de 18de eeuw stammen. Ook zie je er de muurgedichten, een project dat in 1992 startte, waarbij dichtwerk van onder andere William Shakespeare en W.B. Yeats op verschillende Leidse muren is aangebracht. Ben je into architectuur, dan mag je de in 1314 gebouwde Hooglandse Kerk niet missen. Op de Beestenmarkt kun je genieten van de fijne sfeer in deze stad bij een van de restaurantjes, en meteen lekker mensen kijken.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/60-seconden-in-leiden-de-allerleukste-plekjes-volgens-local-jona/”]

Leeuwarden, Nederland

Beeld: Zoover.nl | botmerel

3: Leeuwarden

Vaak wordt Leeuwarden gezien als een plek waar je doorheen rijdt op weg naar de Waddeneilanden. Hoewel die eilanden misschien wel het állerleukste stukje Nederland zijn, onderschatten we Leeuwarden hiermee toch echt. Want de Friese stad was in 2018 niet voor niks de culturele hoofdstad van Europa: Leeuwarden bruist! Er slingeren veel grachten en singels door de stad, waar je doorheen kunt varen of suppen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook picknicken in de Prinsentuin of shoppen in de Kleine Kerkstraat, die meerdere keren werd verkozen tot leukste winkelstraat van het land. Borrelen doe je bij Spinoza, een avondje dansen bij De Neushoorn, en daarna ben je gegarandeerd ook Leeuwarden-fan.

Vlissingen

4: Vlissingen

In de zomer is het natuurlijk lekker relaxen op het strand, want Vlissingen heeft de meeste zonuren van heel Nederland. Maar ook wanneer het minder zonnig is, kun je hier veel leuke dingen doen. Lekker uitwaaien op de boulevard bijvoorbeeld, en daarna verse mosselen eten bij een van de vele restaurantjes. Ook zijn er veel interessante musea in de buurt, zoals het muZeeum, het Arsenaal en natuurlijk de Deltawerken. Ben je er in de zomer, dan zijn de hardloopwedstrijd Colours by the Sea (juni) en het Onderstroom festival (juli) leuke to do’s.

Dordrecht, Nederland

5: Dordrecht

Geschiedenisliefhebbers moéten een keer naar Dordrecht. Ze kregen in de twaalfde eeuw al stadsrechten en sindsdien zijn er veel gebouwen bewaard gebleven, dus vergeet hier al wandelend vooral niet om goed om je heen en omhoog te kijken. De sfeer van vroeger is ook op te snuiven in bijvoorbeeld het Dordts Patriciërshuis en het Huis van Gijn. Iedere eerste zondag van de maand staat Dordrecht in het teken van kunst en zijn veel antiek- en curiosawinkels geopend, onder andere in de Vleeshouwersstraat. Boekenliefhebbers mogen de grote boekenmarkt (ieder jaar in juli) niet missen. Liever een terrasje pakken? Het Scheffersplein bevat meer dan genoeg keus op dat vlak. Ben je wat langer in de regio, dan is het heerlijk om een wandeling door natuurgebied de Biesbosch aan je bezoek vast te plakken; dat ligt om de hoek.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/dagje-uit/18x-de-leukste-curiosa-en-antiekmarkten/”]

Breda, Nederland

6: Breda

Deze Brabantse stad is een en al gezelligheid. Bewonder het knusse oude centrum van Breda, met veel historie en grachten, doe een drankje bij een van de café’s op De Grote Markt en schaf wat mooie nieuwe dingen aan in de winkelstraten vol originele boetiekjes. Of ga kunst snuiven, bij het MOTI museum. Park Valkenberg is ook een aanrader, en wat dacht je van Breda ontdekken vanaf een bootje? Tip: Breda Jazz Festival, ieder jaar zo rond Hemelvaart, waarbij de hele binnenstad bruist van de muziek. En natuurlijk het carnavalsfeest in februari/maart, wanneer Breda verandert in Kielegat.

Wat is jouw favoriete stad in Nederland voor een stedentrip? Laat het weten in een review en inspireer daarmee andere vakantiegangers!