Van de bossen in het Zwarte Woud, de ruige stranden van de Oostzee tot de Alpen in het zuiden: in Duitsland raakt zelfs de meest verwende wandelaar niet verveeld. Tips nodig voor een actieve vakantie bij de oosterburen? Dit zijn 10x de mooiste wandelroutes van Duitsland.

Sta jij te trappelen om (met je gezin) op een actieve vakantie te gaan? Goed nieuws! Doe je mee met onze winactie, dan maak je kans op een reischeque t.w.v. €1.500 voor een actieve vakantie naar keuze.

#1 De Westweg in het Zwarte Woud

De Westweg is het oudste en ook zo’n beetje het bekendste langeafstandswandelpad van het Zwarte Woud. De route loopt van Pforzheim tot Basel (in Zwitserland) en is in totaal 290 kilometer. In het noorden loop je vooral door de bossen, terwijl je in het zuiden geniet van prachtige uitzichten over het Schwarzwald. Is 290 kilometer een beetje teveel van het goede? Dan stap je in bij een van de twaalf Westweg-poorten.

Actieve vakantie in Oostenrijk wandelen

#2 De Altmühltal-Panoramaweg in Beieren

Op naar Beieren, want daar ligt de Altmühltal-Panoramaweg. What’s in a name: tijdens deze tocht, word je getrakteerd op fenomenale panorama’s. Onderweg passeer je beukenbossen, ruige rotsformaties en stoere kastelen. In 2012 werd de Altmühltal-Panoramaweg verkozen tot Duitslands mooiste wandelroute! De moeilijkheidsgraad is gemiddeld en de tocht (van 200 kilometer) is verdeeld in vijftien etappes die je ook los kunt doen.

Mooiste natuur in Duitsland - Garmisch Partenkirchen

#3 De Harzer-Hexen-Stieg in de Harz

Vanaf Osterode in de Westharz wandel je via Harzer-Hexen-Stieg helemaal naar Thale in de Nordharz. Mocht je de Harz niet kennen: dit middelgebergte in het noorden van Duitsland staat bekend om zijn sparren- en beukenwouden en geweldige uitzichten. Het gebergte staat namelijk nogal eenzaam groots te wezen in een verder vlak landschap. De Harzer-Hexen-Stieg is 97 kilometer en kan worden gelopen in vijf of zes etappes.

Op zoek naar een fijne camping in Thale? Camping Klostercamping Thale krijgt goede reviews, zoals die van vakantieganger Jose: ‘Goed, ruim en schoon sanitair. Mooie plekjes aan het water voor tenten. Vriendelijke beheerders en een erg mooie omgeving.’

Mooiste wandelroutes van Duitsland de Rothaarsteig

#4 De Rothaarsteig in het Sauerland

De Rothaarsteig in het Sauerland is leuk voor jong en oud. Ze noemen deze wandeling niet voor niets de Weg der Zintuigen. In zogenoemde belevingsstations krijgt je informatie over alles wat je om je heen ziet, voelt en ruikt. Het blotevoetenpad prikkelt je voelzintuigen. En tussendoor relaxen doe je in een bossofa of op een bosschommel.

In totaal is deze populaire wandelroute 150 kilometer lang en hij loopt dwars door het Rothaargebergte, langs de Rijn en de Weser. De tocht begint in Brilon en eindigt in Dillenburg. Gasthof Landgasthof Gruss in Brilon krijgt van jullie een mooie 8,1. Heb jij daar al eens gekampeerd? Vertel ons wat je ervan vond en laat een review achter.

Mooiste wandelroutes van Duitsland

#5 De Albsteig in de Schwäbische Alb

In de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg halen wandelaars hun hart op in de Schwäbische Alb. De noordzijde van dit gebergte is lekker ruig en daar loopt dan ook de 350 kilometer lange Albsteig (van Donauwörth naar Tuttlingen). Je volgt onderweg de Albtrauf, dat is de noordelijke rand van het gebergte. Wat je ervan kunt verwachten? Onvergetelijke uitzichten natuurlijk! De route bestaat uit vijftien etappes die je ook los kunt doen.

Vakantie in het Zwarte Woud - Feldberg

#6 Het Waterpad Sulzbachtal in het Zwarte Woud

Even terug naar het Zwarte Woud. Daar barst het namelijk van de fijne wandelroutes. Het Waterpad Sulzbachtal vlak bij het dorp Sulz is kort (3,6 kilometer) en dus perfect geschikt voor kids. Kinderen steken veel op van de informatieborden die ze onderweg tegenkomen. Maar waarschijnlijk hebben ze meer aandacht voor de interactieve waterattracties en spannende loopbruggen.

wandelen Ardeche

#7 De Malerweg in de Sächsische Schweiz

Een van de bekendste wandelroutes door berggebied de Sächsische Schweiz in deelstaat Saksen is de Malerweg (115 kilometer). Deze route volgt het spoort van schilders uit de Romantiek. Die schilders lieten zich inspireren door de prachtige landschappen van het gebergte. Na het lopen van (delen van) de route snap je wel waarom. Je wandelt langs diepe ravijnen, indrukwekkende tafelbergen en geniet van geweldige uitzichten. De etappes zijn niet moeilijk, dus ook goed te doen met kinderen.

Wandelen in de natuur combineren met een mooie stad? Dresden ligt op 30 kilometer afstand. Dompel je onder in Duitse sferen en slaap een nachtje in het bijzondere hotel Hexenhaus.

Wandelschoenen

#8 De Eifelstein in de Eifel

Op vakantie in de Eifel? Dan is de Eifelstein een wandeltocht die je eigenlijk niet mag overslaan. Geniet onderweg van de rust, de rotsen en bijzondere stadjes zoals Aken en Trier. De wandelroute is in totaal 313 kilometer en onderverdeeld in etappes van tussen de 15 en 28 kilometer.

Wandelvakantie

#9 De Hochröhner in het Rhön-gebergte

Uniek: een wandelroute door maar liefst drie Duitse deelstaten. Maak kennis met de Hochröhnerwandelroute door het Rhön-gebergte. Je stapt door Beieren, Hessen en Thüringen. Op de onbeboste hoogtes die je onderweg passeert, kun je oneindig ver kijken. Daaraan heeft het gebied dan ook de naam ‘Land van de vrije vergezichten’ te danken. Absoluut hoogtepunt is de uitgedoofde vulkaan Milseburg. Let op: deze tocht (120 kilometer) is alleen geschikt voor gevorderde wandelaars.

Wandelvakantie

#10 Het Kyrillpad in het Sauerland

Het Kyrillpad in Schanze (bij Schmallenberg in het Sauerland) is een wandelroute met een wel heel bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 2007 raasde orkaan Kryrill door Schanze en die liet het landschap heel anders achter. Gigantische oppervlakten bos gingen tegen de vlakte.

Het verwoestende effect van de orkaan wordt goed zichtbaar op het Kyrillpad. Je loopt in een gebied onder omgewaaide bomen door en over een hangburg die is gemaakt van een verbrijzelde boom. Het hele pad is één kilometer lang.

Heb jij een van deze wandelingen weleens gemaakt en heb je een tip voor een fijne accommodatie? Help andere vakantiegangers op weg en schrijf een review!

Meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook via Instagram, Pinterest en Facebook.

Uitgelichte berichten

Renée

Redacteur

23 april - 2019

Reacties