Leuke souvenirs die je mee wilt nemen uit Samos

Redactie - 7 oktober 2019

Leuke souvenirs die je mee wilt nemen uit Samos

Redactie - 7 oktober 2019

Wil je op Samos souvenirs inslaan als herinnering aan een onvergetelijke vakantie? Maak dan maar genoeg ruimte vrij in je koffer, want op Samos zijn volop mooie én lekkere producten verkrijgbaar. Zet deze souvenirs maar op je boodschappenlijstje.

Ouzo

Ouzo

Thuis tijdens een gezellig avondje borrelen vakantieherinneringen ophalen? Dat doe je natuurlijk met een glaasje ouzo. Volgens een oud Grieks gezegde is er geen ander drankje dat de geest meer betovert dan ouzo. Dé nationale drank van Griekenland is overal op Samos te koop. Drink dit anijsdrankje met mate, want het heeft een alcoholpercentage van zo’n 37,5 tot 44 procent.

Samos wijn

Samos wijn

Houd je niet zo van sterke drank? Koop dan een flesje van de beroemde Samos muskaatwijn. Deze zoete dessertwijn is al sinds de oudheid populair ver buiten de Griekse landsgrenzen. Het geheim van deze wijn? De witte muskaatdruif komt het best tot zijn recht in het vruchtbare berglandschap van Samos. Ontkurk de fles op een regenachtige dag en je denkt met elk slokje terug aan die zonnige vakantie op Samos.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/eten-en-drinken-op-samos/”]

Beker van Pythagoras

De beker van Pythagoras

Bang om te diep in het glaasje te kijken? Koop dan meteen een beker van Pythagoras. Deze bekende Griekse geleerde werd geboren op Samos. Hij was niet alleen wiskundige en filosoof, maar ook uitvinder van de beker der gerechtigheid. Deze beker is zo ontworpen dat hij vanzelf leegloopt als hij te vol wordt geschonken. Gulzige zuipschuiten die een druppel teveel inschenken, zien de wijn verdwijnen via een geheim gat in de bodem.

Olijfzeep Samos

Olijfolie- of zeep

Op Samos vind je volop olijfboomgaarden, dus is er ook overal olijfolie te koop. De gouden olijfolie met een intens aroma en een fluweelachtige textuur heeft een unieke smaak en een lage zuurgraad. Neem een flesje mee voor thuis, dan smaakt die Griekse salade net iets lekkerder. Ook top: de traditionele groene Samos zeep van olijven… je huid wordt er zijdezacht van.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/roadtrip-samos/”]

In de mooie winkelstraat Pythagorion kun je vast zo’n lekker stukje groene zeep scoren. Je kunt in dit stadje niet alleen je souvenirs inslaan, maar ook lekker eten in een van de vele restaurants. Prima plek dus om vakantie te vieren. Reviewer Sita tipt Doryssa Seaside Resort: ‘Schoon. Direct aan het strand met supergoede strandbedden.Vriendelijke personeel. Eten is prima.’

Samos honing

Honing

Vertrek niet uit Samos zonder een potje honing te kopen, bijvoorbeeld bij Farm Store in Pyrgos. De pure en heerlijk geurende honing op Samos wordt gemaakt van tientallen verschillende soorten pollen. De bloesem van onder andere tijm, bramen, oregano en dennenbomen zorgen voor een unieke smaak. Maak er thuis een lekker toetje van met Griekse yoghurt en walnoten.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/leuke-activiteiten-samos/”]

Keramiek uit Manolates

Handgemaakt keramiek

Sinds de oudheid is op Samos de kunst van het pottenbakken ontwikkeld. Het oude ambacht wordt vooral nog steeds in kleine dorpjes beoefend. In het kunstenaarsdorpje Manolates ga je zeker slagen voor een handgemaakt souvenir. Je kunt er heerlijk slenteren langs winkeltjes met lokale kunstnijverheid: van kunstige vazen tot sleutelhangers van keramiek.