Waarom zoveel mensen van fietsen houden? Omdat ze zich op de fiets zo lekker vrij voelen. Je bepaalt het tempo, de afstand en wáár je fietst helemaal zelf. Wat dacht je van een actieve vakantie met de fiets in het diverse en fietsvriendelijke Duitsland? In dit blog: 10x de mooiste fietsroutes van Duitsland.

Wil je kans maken op een reischeque t.w.v. €1.500 voor een actieve vakantie naar keuze? Doe dan mee het onze winactie en vertel hoe jouw ideale actieve vakantie eruit ziet. Viel Erfolg!

#1 Elbe Radweg

We trappen af met een topper: de Elbe Radweg is maar liefst 840 kilometer lang en werd meerdere keren verkozen tot de populairste langeafstandsfietsroute van Duitsland. De Elbe Radweg loopt langs, je raadt het al: de Elbe! Rijd je hem echt van het begin tot het eind, dan start je in het oostelijke Bad Schandau. Langs de zandsteenrotsen in Nationaal Park Sächsische Schweiz trap je door richting de stad Dresden. Via Hamburg ga je door naar het eindpunt: Cuxhaven. Daar mondt de Elbe uit in de Noordzee. Je kunt deze Radweg – net als alle andere fietsroutes – natuurlijk ook in losse etappes fietsen.

Tips om je bucketlist waar te maken fietsvakantie

#2 Tauber Altmühl Radweg

Een fietsroute die maar liefst vier rivieren verbindt. Dat is de Tauber Altmühl Radweg. 350 kilometer schoon aan de haak langs de Tauber, Altmühl, Main én de Donau. Het begin van deze tocht door het zuiden van Duitsland is al goed. Vanuit Werthein ga je dwars door de prachtige fietsgebieden Liebliches Taubertal en Romantisches Franken. Stap vooral even af bij de imposante burcht Pappenheim en trap daarna door naar eindpunt Kelheim in Beieren.

#3 Altmühltal Radweg

Nu we toch in Beieren zijn, blijven we daar even hangen. Want er is nóg een mooie fietsroute langs de Altmühl: de Altmühltal Radweg. Het is zelfs een van de populairste fietsroutes van Duitsland. In 166 kilometer fiets je van Gunzenhausen naar Kelheim. Het Altmühltal staat bekend om de bijzondere archeologische vondsten die er nog altijd worden gedaan. De bodem zit vol fossielen. En goed nieuws voor gezinnen: de vlakke fietsroute langs de rivier is heel geschikt voor kinderen.

Nachtje slapen in Gunzenhausen? Hotel Adlerbräu gooit hoge ogen. Volgens reviewer Piert is het een ‘mooi hotel met een gunstige ligging.’

Fietsen

#4 Ems Radweg

Van de bron van de Ems in het Teutoburger Woud tot de plek waar de rivier in de Noordzee uitmondt. Dat is het verloop van de 309 kilometer lange Ems Radweg, langs de kleinste bevaarbare rivier van Duitsland. Wat je onderweg tegenkomt? Een voornamelijk vlak landschap met vakwerkhuizen, heidegebieden, dennenbossen en aan het eind zandduinen. Niet verkeerd toch?

Voorbereidingen bagage fietsvakantie

#5 Weser Radweg

Op naar het noorden van Duitsland. Daar neemt de 515 kilometer lange Weser Radweg je mee door een vlak landschap vol historische steden, burchten, veengebieden en windmolens. Je komt ook langs de prachtige Hanzestad Bremen.

Even bijtanken in een modern hotel vlakbij het oude centrum? Dan kies je voor hotel Steigenberger. Hier zelf al eens geslapen? Laat andere actieve vakantievierders weten wat je ervan vond en schrijf een review.

Leukste dorpen in de Pays de la Loire - Fietsen

#6 Ostseeküste Radweg

De langste route uit deze lijst: de Ostseeküste Radweg is maar liefst 1.095 kilometer! Een hele diverse en dynamische fietstocht langs de Duitse kust waar voor iedere fietser wel een geschikte etappe bijzit. De belangrijkste punten:

De tocht start in Flensburg en gaat dan richting de romantische badplaatsen in de Lübecker Bocht. Daarna staan Unesco Werelderfgoedsteden Wismar en Stralsund op het program. Hoppa, door naar prachtige schiereiland Fischland-Darss-Zingst en de wereldberoemde krijtrotsen in Rügen. Hierna is het einde in zicht, want vanaf hier gaat het door naar het eindpunt op eiland Usedom.

mountainbiken Zwarte Woud

#7 De Südschwarzwald Radweg

Een fietstocht in het populaire Zwarte Woud mag in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. De Südschwarzwald Radweg, in het zuiden van het Zwarte Woud, is een route zónder hele pittige klimmetjes en afdalingen. Ideaal voor gezinnen met kinderen dus.

Tijdens (etappes van) deze 240 kilometer lange fietsroute ontdek je de groene bossen en moerrassen van het Zwarte Woud, de Tititsee, het Wutach ravijn en middeleeuwse stadjes als Basel en Freiburg. Ja, je leest het goed, je maakt ook de oversteek naar Zwitserland!

Zoek je een fijne camping in de buurt van deze route? Camping am Möslepark bij Freiburg krijgt van jullie een 8,9.

Vakantie in Duitsland_ Kokerei Hansa Dortmund

Beeld: www.ruhr-tourismus.de

#8 Ruhrtal Radweg

Wil jij deze vakantie niet al te ver over de Duitse grens op vakantie met de fiets? Dan is de Ruhrtal Radweg een geschikte tocht voor jou. De 230 kilometer lange route loopt van Sauerland naar het Ruhrgebied. Onderweg passeer je bossen, weilanden en burchten maar ook imposante overblijfselen van de grootste industrie die het Ruhrgebied ooit kende.

fietsen gezin

#9 Thüringer Städtekette Radweg

Deelstaat Thüringen is de heimat van veel grote Duitse schrijvers, filosofen en componisten. Op de Thüringer Städtekette Radweg kom je door zeven steden waar grootheden zoals Luther, Goethe en Bach ooit rondliepen. Alle steden op een rij: Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar, Jena, Gera en Altenburg. Ben je het fietsen even zat? Gelukkig zijn alle steden per trein met elkaar verbonden en je fiets mag gewoon mee. De hele Radweg is in totaal is 225 kilometer.

Duitsland omgeving kasteel - Zoover

#10 100 Schlösser Route

Je een koningin op de fiets voelen? Dan kan bij de 100 Schlösser Route in Noordrijn-Westfalen. De naam zegt het al: de 954 kilometer lange route leidt langs 100 burchten, waterkastelen, herenhuizen en kasteeltuinen. Onderweg kom je ook nog eens door prachtige steden als Münster, Rheine en Tecklenburg.

In Münster zijn jullie razendenthousiast over hotel Mövenpick Münster. Vakantieganger Kevin schrijft: ‘Geweldig hotel op een geweldige locatie. Vooral het personeel was geweldig, maar ook het eten!’

Welke fietsroute of accommodatie mag volgens jou niet ontbreken in deze lijst? Deel je kennis in de reacties of schrijf een review!

Beeldcredits

Afbeelding 8: www.ruhr-tourismus.de

Uitgelichte berichten

Lees ook

Redactie

Redacteur

25 april - 2019

Lees ook

Reacties