Vakantie in een vakantiehuis is hoe dan ook een topidee. Je bent er van alle gemakken voorzien, hebt er volop ruimte en – heel gezellig – je kunt er vaak met grote groepen terecht. Met deze 10 tips wordt jullie vakantie in een vakantiehuis sowieso fantastisch!

Vakantiehuis Villa Valessa

Tip 1: Verruil je Funda-verslaving…

…voor een vakantiehuizen-uitcheck-verslaving. Vakantie moet relaxt zijn en een perfect vakantiehuis helpt daarbij. Het loont om veel vakantiehuizen met elkaar te vergelijken. Screen de foto’s zorgvuldig en lees natuurlijk veel reviews op Zoover. Dat vergroot ook nog eens je voorpret. Check bijvoorbeeld deze laaiend enthousiaste review van Stefan over zijn verblijf in de Spaanse Villa Vallesa. Daar krijg je toch spontaan de vakantiekriebels van?

Vakantiehuis Oostenrijk

Tip 2: Check de privacy

Ga je met een bevriend gezin of je hele familie op vakantie (inclusief je bemoeizuchtige zwager Harry)? Dan geldt tip 2 speciaal voor jou: let bij je huizenzoektocht ook op privacy. Is het mogelijk om je ergens terug te trekken? Vooral bij grotere vakantiehuizen waarderen vakantiegangers dat enorm. Anne geeft het Oostenrijkse vakantiehuis Goldgrube Bucheben mede dankzij die privacy een dikke 10. Ze vertelt: ‘Het appartement was ruim voor onze groep van tien personen en ziet er gezellig uit. Dankzij de vier slaapkamers en vier badkamers heeft iedereen een beetje privacy.’

Tip 3: Kijk verder dan je neus lang is

Misschien staan ze niet direct bovenaan je bestemmingenlijst, maar heb je al eens gekeken naar vakantiehuizen in landen als Kroatië, Hongarije of Polen? Daar vind je echte pareltjes, voor zeer betaalbare prijzen. Neem bijvoorbeeld vakantiehuis Stancija Zavod in het Kroatische Istrië. Dat krijgt een mooie 9,8 en jullie noemen het een ‘droomverblijf’ en de ‘hemel op aarde’. Wow!

Vakantiehuis Kroatië

Tip 4: Zorg dat je er warmpjes bijzit

Op zoek naar een vakantiehuis voor de wintersport of lekker hoog (en koud) in de bergen? Zorg dan dat jullie er lekker warmpjes bij zitten. Zijn er extra dikke dekens? Heeft iedere kamer een eigen verwarming? En is er een sauna? Vakantiegangers vinden de sauna van vakantiehuis Rot am See een echt warmte… eehm… hoogtepunt!

Vakantiehuis met zwembad

Tip 5: Keep it cool

Vier jij deze zomer vakantie in een vakantiehuis in een warm Mediterraan land zoals Spanje of Italië? En ben je van plan om het hoofd koel te houden? Dan wil je vast een huis met een zwembad om in te plonsen en een airco om in te slapen. Iets om extra op te letten dus.

Tip 6: Doe aan verwachtingsmanagement

Verwachtingsmanagement is de sleutel tot een relaxte vakantie. Vooral wanneer je met kinderen gaat of een heel gemengd gezelschap. Is het zwembad van Olympisch formaat of valt het in de categorie pierenbad? Is het strand op loopafstand of een flinke autorit? Heeft iedereen zijn eigen kamer, of moet er gedeeld worden? Als iedereen weet wat ‘ie kan verwachten, voorkom je teleurstellingen.

Vakantiehuis Midi Pyrenees

Tip 7: Maak een to do-list

Stel: jullie hebben gekozen voor een vakantie in vakantiehuis Domaine de Montsalvy in de Franse Midi Pyrenees. Dan is er zó veel wat je in de omgeving kunt doen: kanoën, kastelen bezoeken, over marktjes struinen, luieren bij het huis, wandelen in de natuur. En waarschijnlijk wil iedereen iets anders.

De oplossing? Een to do-list maken. ‘Ai, een to do-list?’, hoor ik je denken. ‘Dit is toch vakantie en geen werk?’ I feel you. Maak er maar een ‘to experience-list’ van. Iedereen mag twee of drie dingen opschrijven die hij of zij écht wil doen en samen maak je een haalbare vakantieplanning.

Tip 8: Pak die paklijst erbij

Vat je vakantie bij de horens en maak een paklijst. In vakantiehuizen is vaak van alles aanwezig: kookgerei, beddengoed, handdoeken. Maar soms ook niet. Check dat vooraf dus goed. Een paklijst zorgt ervoor dat je stressloos op vakantie gaat. Jouw enige zorg in de auto is nog: heb ik het gas wel uitgedraaid?! En dus niet: hebben we de theedoeken wel ingepakt?

Autovakantie

Tip 9: Stap voorbereid in de wagen (of het vliegtuig)

Als je een lange autorit naar je vakantiehuis voor de boeg hebt, is een goede voorbereiding essentieel. Check deze checklist voor een chille autorit. Pak jij het vliegtuig naar je eldorado? Met deze vier tips stijg jij zen op.

Tip 10: Maak alvast kennis met de eigenaren

‘Wat een heerlijke vakantie. Het is nu twee weken later en we missen Judith nog. Dank je wel Judith, ons zie je echt nog eens terug. De volgende keer maken we echt de beloofde nasi voor je.’ Dit is toch een hartverwarmende review, van Alfred en Corinne over hun gastvrouw Judith?

Uitbaters van vakantiehuizen doen hun werk vaak met hart en ziel. Er ontstaan soms vriendschappen voor het leven. Vind jij het belangrijk om in een gastvrij vakantiehuis terecht te komen? Schroom dan niet en maak vóór je vakantie al kennis via de telefoon of Skype. Wel zo gezellig, toch?

Zie jij zo’n vakantie in een vakantiehuis wel zitten? Schrijf dan voor zondag 18 februari een review van jouw laatste vakantie. Je maakt kans op een lang weekend weg naar keuze bij RCN Vakantieparken.

Stem op jouw favoriete reisorganisatie en maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. €2.000! stem nu button

Renée

Redacteur

16 februari - 2018

Autovakantie

Reacties