Redactie - 7 februari 2019
Taxichauffeurs in het buitenland worden steeds gewiekster als het om oplichting gaat. Hoe voorkom ik oplichting in de taxi? Zoover helpt! Check op je smartphone met Google Maps het begin- en eindpunt. Controleer of de taxi een meter heeft én of deze werkt. En zorg ervoor dat je kleingeld op zak hebt.
Je komt met je gezin aan in Rome en een taxi brengt jullie naar je accommodatie. Je hebt alleen geen idee wáár die accommodatie precies is en dus ook niet of de chauffeur wel de kortste route neemt. Een taxichauffeur heeft snel genoeg in de gaten of jij bekend bent in de stad of niet. Zo niet, dan cruist hij via een grote omweg naar de plaats van bestemming en laat jou vervolgens achter met een fikse ritprijs. Zelf zet ik altijd Google Maps op mijn telefoon aan om te zien of de chauffeur ‘de kortste route’ volgt.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/nieuws-onderzoek/top-10-veiligste-landen-ter-wereld/”]
In een land waar je de taal niet machtig bent, is het al lastig genoeg om duidelijk te maken waar je naartoe wilt. Je hebt vooraf wat onderzoek gedaan naar de kortste route. In je beste Spaans leg je uit dat je via La Sagrada Familia naar het strand van Barceloneta wilt. ‘Ik weet wel een kortere weg’, zegt de taxichauffeur. Trap er niet in, want voordat je het weet, blijkt de kortere weg een ontzettende omweg. Die supervriendelijke taxichauffeur laat je onderweg allerlei bezienswaardigheden zien waar je niet om gevraagd hebt. En aan het eind van de rit betaal jij de hoofdprijs.
Tijdens je weekendje weg wil je nog weleens de taxi pakken als je een grote stad als Istanbul bezoekt. In Turkije kun je zonder problemen gebruik maken van de taxi’s. Maar er is altijd wel een taxichauffeur die even makkelijk geld wil verdienen door je op te lichten. Taxichauffeurs gebruiken veelal de truc, dat ze een kapotte taximeter hebben. Zodra je bij je eindbestemming arriveert, moet je een belachelijk hoge prijs betalen voor de rit. Zonde van het geld! Stap daarom alleen in een taxi die met een taximeter rijdt. En is deze kapot, spreek dan een vaste prijs af vóór je de taxi instapt. Of ga op zoek naar een taxi waarvan de meter werkt.
Zin in een stedentrip Istanbul? Reviewer Sanne tipt Hotel Richmond Istanbul (Zoover score 10): ‘Zeer mooi hotel in een rustige omgeving en op loopafstand van het Taksimplein en Istiklal Cadesi. Altijd gezellig in deze omgeving en in de buurt van het oude centrum.’ Check ook onze andere overnachtingsmogelijkheden in Istanbul.
Of je nu in Italië of Griekenland een taxi instapt, je loopt altijd het risico om opgelicht te worden. Betaal je taxirit bij voorkeur met pinpas of creditcard. Kan dit niet, zorg er dan voor dat je voldoende kleingeld op zak hebt. Bij groot geld proberen taxichauffeurs namelijk vaak een wisseltruc toe te passen. Ze zeggen dat je met ander briefgeld betaald hebt, dan dat je daadwerkelijk gedaan hebt. Je geeft bij een taxirit van bijvoorbeeld veertien euro een briefje van vijftig euro. De taxichauffeur geeft jou vervolgens zes euro wisselgeld. Op het moment dat jij om de resterende dertig euro vraagt, zegt hij dat je met een briefje van twintig hebt betaald. En bewijs dan maar eens dat jij een briefje van vijftig gegeven hebt.
Heb jij aanvullende tips om oplichting in taxi te voorkomen? Laat het weten in een reactie.