Op bezoek bij de leukste slagertjes van Puglia

Redactie - 7 juni 2018

Op bezoek bij de leukste slagertjes van Puglia

Redactie - 7 juni 2018

Oh, leuk! Ik heb tips voor Puglia, gekregen van een Italiaan die de streek goed kent’ antwoordt onze buurvrouw op de camping wanneer we vertellen dat we naar de hak van Zuid-Italië gaan. Insider tips, denken we, en we zijn direct bij de les.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/italie-vakantie-in-toscane/”]

Vlakbij Locorotondo ligt een mooi dorpje waar je buiten kunt eten bij de barbecuing butchers’ gaat onze buurvrouw verder. Wij hebben meteen een plaatje in ons hoofd: gekleurde lampjes over de piazza, de lokale slagers die zij aan zij aan een grote grill staan.

Je wijst een stukje vlees aan, bestelt er sla en een wijntje bij en geniet van de Italiaanse sfeer. Het hele dorp doet mee! En het fijne is, het is lang niet bij iedereen bekend.

Dit klinkt goed, denken wij. Twee dagen later zetten we koers naar het getipte dorpje aan de rand van Valle d’Itria, Cisternino.

Bron: Sotto le Cummerse

Wij zijn Paul, Katja en Lou. Het reizende gezin dat Europa ontdekt in een camper. Op Zoover schrijven wij over onze avonturen en op Instagram zie je hoe het is om met een dreumes zo’n lange reis te maken. Volg Zoover op Instagram en bekijk onze stories om te zien waar we nu zijn.

Festivals in Cisternino

Cisternino is hoger gelegen en met zo’n 15.000 inwoners een klein dorp. Als we een eerste rondje lopen zien we twee kerken en verder veel simpel opgedekte restauranttafels in de smalle steegjes rondom het centrale plein. Reviewer Louise geeft Cisternino een 10 en zegt: ‘Met zijn fascinerend labyrinth van witte straatjes staat het middeleeuwse centrum van Cisternino in de top 10 van de mooiste Italiaanse steden.’

Grote publiekstrekkers? Die vind je er niet. Wel wordt Cisternino in de maanden augustus en september beter gevonden. Niet alleen vanwege het hoogseizoen, maar ook omdat er verschillende food festivals plaatsvinden. Bijvoorbeeld eentje gewijd aan de orecchiette pasta (de typische pasta van Puglia).

Zonsondergang met uitzicht op de Vallei d’Itria

Wij zijn er alleen in april en de klok slaat 18.00 uur als we het kleine centrum inlopen. De witte straatjes waar Louise het over heeft en ook Piazza Vittorio Emanuele liggen er wat verloren bij. Omdat de meeste restaurantjes rond 19.30 uur (weer) hun deuren openen, besluiten we in de tussentijd ergens wat te drinken en we hebben al precies gezien waar.

Op dit tijdstip lijkt er namelijk maar één logische keus en dat is het terras van Chirico Bistrot. Het ligt als een van de weinige terrasjes goed in de avondzon en is dan ook meteen het levendigst. Als onze rosé op tafel wordt gezet zien we de barman met een opvallend professionele beweging cocktails shaken (meteen een beetje spijt van onze bestelling).

De lucht kleurt inmiddels goed en we hebben door de huizen heen een ontzettend mooi uitzicht op de vallei met de typische trulli. De zonsondergang zien met een aperitivo? Dit is je plek! Binnen ziet de bistrot er op een toegankelijke manier fancy uit en je kunt hier ook eten. Maar wij hebben onze zinnen gezet op het concept van de lokale slagertjes dus vragen de rekening.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/italiaanse-eilanden-vakantie-op-ischia-4-x-doen/”]

De barbecuing butchers van Cisternino

Ok, de barbecuing butchers. In het Italiaans beter bekend als de ‘Fornello Pronti’ wat betekent dat het een slager en trattoria ineen is. Bij deze restaurantjes kies je uit de koeltoonbank van de slager een stukje vlees. Je zoekt een plekje uit in het trattoria-gedeelte en wacht terwijl het vlees wordt gegrild of geroosterd.

Dit is een traditie die is ontstaan doordat de slagers hier vroeger een beetje extra verdienden door hun vlees voor klanten klaar te maken en te grillen. Tegelijkertijd konden de arme mensen geld besparen op houtskool en hout doordat hun verse vlees rechtstreeks bij de slager werd bereid.

Cisternino Restaurant Zoeken

Voordat wij een slagertje kiezen lopen we een rondje en bekijken we verschillende menukaarten. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal een beetje hetzelfde. Wij eten bij Al Vecchio Fornello en vinden het heerlijk. We bestellen Black Angus, worstjes en natuurlijk de bombette! Dit is een klein rolletje varkensvlees gevuld met kaas. Vergeet ook de bijgerechten niet. Minstens zo lekker zijn de aardappelen met verse tijm.

Hoewel ons beeld van een grote centrale BBQ niet helemaal klopt (althans, in april) vinden wij het een bijzondere culinaire ervaring die we tot dan toe in geen enkele andere Italiaanse stad zijn tegengekomen. Goed bereid eten zonder de hoofdprijs te betalen. Voor de vleesliefhebber: doen dus!

Bombette

Een leuke plek om te slapen

Wij zijn op doorreis en hebben een namiddag en nacht in Cisternino doorgebracht. En dit is ook perfect, want Cisternino is niet zo groot. Tenzij je een gemoedelijke en centrale uitvalsbasis zoekt om de omgeving te ontdekken. In dit geval: super! Cisternino heeft namelijk net zulke charmante buren, Locorotondo en Ostuni, op nog geen 15 kilometer afstand. Op drie kwartier rijden ligt Polignano a Mare, een dorp aan zee met leuke horeca en boutiekhotels. Wij zijn fan.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/italiaanse-romantiek-op-zn-best-polignano-a-mare/”]

In Cisternino hebben wij een nacht gestaan op een camperplek met uitzicht over de vallei, maar wat als je niet met de camper bent?

We zien dat Vakantiehuis Masseria Selvaggi met een 9,8 verreweg het beste is beoordeeld. Raymond was hier eind 2017 en omschrijft Selvaggi als ‘een schitterend maar bescheiden complex dat ruimte biedt aan een beperkt aantal gasten. Je kunt verblijven in verschillende type appartementen waaronder een traditioneel trulli huisje. Ieder verblijf heeft een leuk terrasje dat veel privacy biedt’.

Als we onze ervaring in Cisternino willen afsluiten blijven we even bij Raymond. ‘Wil je het echte Italië beleven, dan heb je het hier gevonden.’

Wat is jouw meest bijzondere culinaire ervaring tijdens je vakantie? Laat het ons weten in de comments en inspireer andere bezoekers van Zoover!