Ook al kom je er misschien zelfs meerdere keren per jaar, je weet lang niet alles over Amsterdam Schiphol Airport. Check de volgende feitjes maar eens.

1. Vlucht vertraagd? Bezoek de bieb

Jawel, op Schiphol vind je een heuse bibliotheek! De Airport Library, in de vertrekhal van intercontinentale vluchten. Is je vlucht vertraagd? Dan kan je hier in alle rust wachten terwijl je een van de ruim 1200 boeken uitleest.

 

2. Waar is gate A op Schiphol?

Is het je weleens opgevallen dat zich nergens een gate A bevindt op Schiphol? Kun je raden waarom? In het verleden zijn er heel wat vluchten gemist door verwarring over gate ‘A’ of ‘E’ in het Engels en Nederlands uitgesproken. Die is dus lang geleden snel afgeschaft.

3. Nummer 2 hub luchthaven van de wereld

Wat voor luchthaven? Een hub is een vliegveld waar je een overstap maakt van het ene naar het andere vliegtuig. Schiphol is na Frankfurt dus de grootste hub ter wereld.

4. Een mini-museum vol Hollandse meesters

Op de Holland boulevard vind je tussen de E- en F-pier het Rijksmuseum Schiphol. In het mini-Rijks bewonder je werken van Hollandse meesters. Vervolgens kun je lekker shoppen in de museumwinkel en een kunstwerk mee naar huis nemen. En het allerleukste: het museum is helemaal gratis.

Wil je toch het echte Rijksmuseum bezoeken in Amsterdam? Boek dan een hotel in de buurt, zoals hotel The Toren dat je vindt in de Jordaan. Vakantieganger R. de Kruif verbleef hier eens en laat weten: ‘Mooi centraal gelegen, van alle gemakken voorzien en schoon. Heerlijk ontbijt.’

Beeld: Schiphol

5. Een momentje rust

Van stresskippen tot yoga lovers tot gelovigen: iedereen die zoekt naar een momentje van rust en bezinning kan terecht in het stiltecentrum. Ook wel het meditation centre genoemd. Je vindt deze rustgevende plek bij de F-pier, vlakbij Lounge 3. Meer zen dan dat wordt het niet.

6. Nooit meer haasten naar je gate (of juist wel)

Zijn de rennende poppetjes met daarachter een aantal minuten op de wegbewijzeringsborden je weleens opgevallen? Deze alleraardigste poppetjes geven aan hoe lang je erover doet om naar je gate te lopen. Zo weet je precies hoeveel tijd je nog over hebt voor een kop koffie. Handig!

Van tevoren alvast op Schiphol overnachten zodat je zeker weten niet te laat komt voor je vlucht? Probeer dan Novotel Amsterdam Schiphol Airport eens, dat jullie beoordelen met een 8,3.

Beeld: Schiphol

7. Slaap kindje slaap

Schiphol houdt graag rekening met iedereen. Dus ook met de allerkleinsten. Zo is er een Baby Care Lounge waar mama’s in alle rust hun kindje kunnen voeden. Er hangen gordijnen, zodat je jezelf en je mini even kunt afsluiten van de drukke reizigerswereld. Heeft je baby behoefte aan een middagdutje? Zelfs dat kan in alle rust en geborgenheid: in de wiegjes of kinderbedden die in de lounge aanwezig zijn. De Baby Care Lounge vind je op de Holland Boulevard tussen lounge 2 en 3.

8. Waar gaat je koffer heen na het inchecken?

Je levert je koffer af bij de incheckbalie en vervolgens zie je ‘m weer op je eindbestemming. Vanaf het moment dat je koffer op de band verdwijnt, legt ‘ie zo’n twintig kilometer af op Schiphol. Onder de grond! Recht onder je voeten is namelijk een enorme bagagekelder waar al die duizenden koffers naar het juiste vliegtuig ‘reizen’.

Beeld: Schiphol

9. Biertje?

In lounge 2 vind je de Heineken Bar, waar je veel meer kunt doen dan alleen maar een biertje drinken. Het is namelijk een interactief café met een bar waaraan je digitaal bierviltjes kunt verzenden naar andere vakantiegangers. Ook kun je proosten met elkaar via de interactieve tafels.

10. Bird control

Vergis je niet, we hebben het hier niet over birth control, maar bird control. Vogels ja. Omdat Schiphol in een polder ligt, omgeven door de natuur, leven hier veel vogels. Maar die zijn risicovol voor vliegtuigen. Daarom heeft Schiphol 24 uur per dag tientallen ‘birdcontrollers’ in dienst die ervoor zorgen dat vogels niet in de buurt van vliegtuigen komen.

Bron: Schiphol

Fijne vlucht en laat je een review achter van de accommodatie op je vakantiebestemming?

BewarenBewaren

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

16 februari - 2018

Reacties