Vakanties na corona 10 procent duurder

Eva - 18 mei 2021

Vakanties na corona 10 procent duurder

Eva - 18 mei 2021

Onlangs vergeleken we de prijzen van 10 miljoen reizen in de afgelopen drie jaar. De prijzen van vliegvakanties naar het buitenland zijn sinds vorige week met gemiddeld 10% gestegen. Nederlanders betalen momenteel €165 meer voor een vakantie dan een paar weken geleden. Dit betekent dat vakanties na corona gemiddeld 10 procent duurder zijn. De uitschieter is Portugal. De prijzen van reizen naar dit land stegen gemiddeld van 1300 naar 2100 euro, een stijging van 60%.

Vakanties na corona 10 procent duurder

Prijsstijgingen door code geel

Dat blijkt uit onze analyse van 10 miljoen prijzen van pakketreizen over de afgelopen drie jaar. Sinds het kabinet vorige week versoepelingen van het reisadvies aankondigde, springen steeds meer landen en eilanden op code geel en stromen de boekingen binnen bij de reisorganisaties. Dat leidt sinds vorige week dinsdag tot een stijging van de prijzen van vliegvakanties en pakketreizen naar het buitenland. Uit de data blijkt dat vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties meerdere keren per dag hun prijzen aanpassen. Dat gebeurt beduidend vaker dan voor corona.

Vliegreizen naar Spanje, waar de Canarische Eilanden, Ibiza en Mallorca op geel staan, stijgen het minst in prijs: minder dan 1%. De prijs van een reis naar Griekenland, waar alle eilanden behalve Kreta code geel hebben, is met 5% gestegen: van gemiddeld 1670 naar 1750 euro. Reizen naar Portugal, dat in zijn geheel code geel heeft, zijn in prijs met gemiddeld 800 euro gestegen, blijkt uit de data. ,,Het aanbod van reizen naar Portugal is schaars, terwijl er een relatief grote vraag is. Portugal is daarnaast ook al langere tijd positief in het nieuws. Wij zien zelf ook dat relatief veel bezoekers Portugal boeken op onze website”, zegt directeur Judith Eyck van Zoover. Gemiddeld genomen zijn vakanties na corona ongeveer 10 procent duurder.

Op vakantie naar Spanje?

Op het Canarische eiland Tenerife zit je helemaal goed bij vier sterren hotel H10 Conquistador. Vakantiegangers beoordelen het hotel gemiddeld met een 9.4 dankzij de mooie kamers, het ruime zwembad en de ideale ligging aan zee.

Bekijk hotel

Een stormloop op vakanties

Zoover is met meer dan 30 miljoen jaarlijkse bezoeken, ruim 3,8 miljoen reviews en meer dan 15.000 vakanties een van de grootste vakantiesites van Nederland. De site zag na de persconferentie van 16 februari hetzelfde effect. Omdat er meer perspectief werd geboden voor de zomervakantie, nam de vraag toe en stegen de prijzen. Die vraag doofde enkele dagen later weer uit toen de vooruitzichten negatief werden bijgesteld. Volgens Eyck gebeurt nu hetzelfde als in een regenachtige zomer. Ook dan stijgt de vraag naar vliegvakanties naar de zon in korte tijd en daardoor stijgen ook de prijzen.

,,Deze week stijgt niet alleen de prijs, maar is ook de ingekochte capaciteit van veel aanbieders beperkt. Schaarste drijft een prijs op. Ik vind de stijging persoonlijk nog erg meevallen. Ik denk dat de prijzen in de komende weken verder gaan stijgen als de versoepelingen toenemen en de vraag verder stijgt”, aldus Eyck.

Op vakantie naar Griekenland?

Je gaat een heerlijke vakantie tegemoet bij Mitsis Rinela Beach Hotel & Spa op Kreta! Volgens andere vakantiegangers scoort dit vijf sterren hotel gemiddeld een 9.7 dankzij de ligging aan zee, het mooie zwembad en de luxe kamers.

Bekijk hotel

Minder stuntprijzen, meer betalingsbereidheid

We zien dat de totaalprijs van vakanties stijgt omdat zowel hotels als luchtvaartmaatschappijen hun prijzen aanpassen aan de toenemende vraag. Eyck denkt niet dat organisaties hun prijzen verhogen om de verliezen van de corona lockdown terug te verdienen. ,,Als een organisatie daardoor de prijzen zou verhogen wordt daar niet meer geboekt. Er wordt gewoon wat minder gestunt met prijzen. Ik verwacht dat mensen wel begrijpen dat stunten met prijzen nu niet wenselijk is voor de reisindustrie. Mensen hebben gespaard en we zien ook dat er luxere vakanties worden geboekt. Dus ze zijn zeker bereid wat meer uit te geven voor hun vakantie”, aldus Eyck.