De meeste vakantiegangers vliegen naar Aruba voor de parelwitte stranden, turquoise zee en áltijd stralende zon. Terecht! Maar wist je dat je op Aruba ook terecht kunt voor een portie natuur en cultuur? Wij vertellen je waar je moet zijn tijdens je zonvakantie op Aruba.

Aruba

Laat je verrassen door de prachtige natuur op Aruba

Aruba heeft ook prachtige natuurgebieden, waar de zeldzame vogels en planten vrij spel hebben. Deze mooie plekken in de ruige natuur mag je volgens ons niet missen.

Arikok National Park

Als we het over de natuur op Aruba hebben, dan kunnen we niet om het Arikok National Park heen. Dit natuurpark is dé nationale schat van Aruba en beslaat bijna twintig procent van het hele eiland. Wat je allemaal kunt doen en zien in het Arikok National Park?

  • Dieren-, bomen- en platensoorten die alleen op Aruba voorkomen.
  • Spectaculaire landformaties van lava en kalksteen.
  • De Guadiriki grot: vanuit het plafond schitterende zonnestralen naar binnen.
  • De Fonteingrot: met duizenden jaren oude wandtekeningen gemaakt door indianen.
  • Een natuurlijk zwembad omringd door rotsen.
  • De Hooiberg: beklim de 562 treden naar de top van deze 165 meter hoge heuvel van granietgesteente.

Hoewel er ín het Arikok National Park geen hotels zijn, kun je wel voor een hotel vlakbij het natuurschoon kiezen. Zoals het aangename Caribbean Palm Village Resort dat van jullie een 8,8 krijgt. Of Appartement Paradera Park. Vanuit dit kleinschalige appartementencomplex verken je de woeste natuur van Aruba en ben je zo op de minder bekende stranden in het zuiden van het eiland.

De onderwaterwereld

De natuur vind je op Aruba niet alleen op het land, maar ook onder water. Niet voor niets is het Caribische eiland een populaire duik- en snorkelbestemming. Rondom Palm Beach en andere stranden heb je volop duikscholen om uit te kiezen. De beste duikplekken liggen aan de zuidwestkust van het eiland.

Natuurlijke bogen

Nog een bijzonder natuurfenomeen op Aruba: natuurlijke bruggen. De oceaan die duizenden jaren tegen het kalksteen beukt, veroorzaakt dit bijzondere verschijnsel. Je vindt natuurlijke bruggen bij Baby Bridge, in het zuiden van het eiland bij Seroe Colorado en bij Wariruri Beach aan de noordkust. Dichtbij Black Stone Beach is zelfs een brug met drie bogen!

Aruba

Dit wist je nog niet over de rijke cultuur van Aruba

Wie al eens een bezoekje aan Aruba heeft gebracht, weet dat de kleurrijke taal, kunst, cultuur en bevolking voortkomt uit de rijke geschiedenis van het eiland.

De geschiedenis van Aruba

Ooit was Aruba het thuis van de Caiquetio indianen van de Arawak-stam uit Venezuela. Deze vissers meerden duizenden jaren geleden aan en leefden met kleine familiegroepen in kustplaatsjes waar wij nu onze strandbedjes openklappen, zoals Palm Beach en Malmok.

Na de indianen volgden bewoners uit alle windstreken. De Spanjaarden ontdekten Aruba in 1499 en maakten het tot kolonie. In 1636 lieten de Nederlanders hun oog op het eiland vallen. Ze veroverden Aruba van de Spanjaarden en zwaaiden er (met een paar onderbrekingen) eeuwenlang de scepter. Dat veranderde in 1986. Na een fikse strijd onder leiding van lokale held Betico Croes werd Aruba een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. En dat is Aruba nog steeds.

Culturele bezienswaardigheden

In de hoofdstad Oranjestad zie je nog veel oude gebouwen, die goed zijn gerestaureerd. Zoals Fort Zoutman bijvoorbeeld, het oudste gebouw van het eiland. Dit fort werd al gebouwd in 1797. Koloniale architectuur zie je terug in het opvallend groene stadhuis (Town Hall) en het Archeologisch Museum in de hoofdstad.

Toch staat niet de hoofdstad Oranjestad, maar het kuststadje San Nicolas bekend als het culturele hart van Aruba. Dat daar een bloeiende kunstscene is, zie je niet alleen aan alle kunstgaleries en musea, maar ook aan de geweldige street art op de muren en gebouwen rond de hoofdstraat. Genoeg cultuur gesnoven? Dan is het tijd voor een borrel in de legendarische Charlie’s Bar in San Nicolas.

Culturele evenementen

Wil jij de Arubaanse cultuur zelf ervaren? Dan is een bezoekje aan het wekelijkse Bon Bini Festival in het centrum van Oranjestad een aanrader. Elke dinsdag kun je genieten van een culturele show, met muziek, dans en kostuums én natuurlijk lokale hapjes en drankjes.

En ben jij tijdens het carnavalsseizoen op Aruba (meestal in februari of maart)? Dan val je met je neus in de boter! Het Arubaanse carnaval is een spetterend feest met als hoogtepunt de grote carnavalsoptocht met prachtige praalwagens, dansers in glitterkostuums en opzwepende muziek.

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Anita

Redacteur

11 september - 2019

Reacties