Gelderland verslaat de Franse Rhône in de strijd van populairste vakantiebestemming

Danique - 23 april 2021

Gelderland verslaat de Franse Rhône in de strijd van populairste vakantiebestemming

Danique - 23 april 2021

Nederlanders hebben in de afgelopen maanden februari, maart en april vooral gezocht naar vakanties in eigen land. Hoewel steeds meer mensen voorzichtig vooruit durven te kijken naar een zonvakantie in landen rond de Middellandse Zee, blijft het aantal boekingen lager dan ooit. Nederland blijkt de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders op het moment.

Nederland als populairste vakantieland

Dat blijkt uit onze tweede Zoover Vakantiemonitor, waarin het zoek- en boekgedrag van miljoenen bezoekers aan de review- en boekingssite is geanalyseerd. Sinds vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak, is Nederland de populairste vakantiebestemming. Waar in 2019 en voorgaande jaren dit Frankrijk was. In andere jaren zocht 19% van de websitebezoekers naar een vakantie in eigen land. Vorig jaar liep dat aandeel op naar 35% en in de afgelopen drie maanden zelfs naar 46%.

“Mensen wilden er met Pasen en de voorjaarsvakantie op uit en zochten naar last minute vakanties op vakantieparken en campings”, verklaart directeur Judith Eyck van Zoover. Omdat er tot 15 mei sowieso een negatief reisadvies geldt vanwege corona, kunnen mensen momenteel alleen maar in eigen land op vakantie. “Maar ook voor de zomervakantie zie je dat mensen het zekere voor het onzekere nemen en voor Nederland kiezen. Dat is vorig jaar positief bevallen”, zegt ze.

Populariteit in Nederlandse regio’s

Die populariteit is ook terug te zien in de top 20 van populairste regio’s. Voorgaande jaren voerden Franse en Spaanse regio’s als Rhône, Provence, Cote d’Azur, Languedoc, Costa Brava en Costa Dorada de ranglijst aan. Nu zijn Nederlandse regio’s, zoals Gelderland, Limburg, Zeeland, Overijssel, Noord-Brabant en Drenthe een populaire vakantiebestemming. Na Nederland volgen Frankrijk (18%), Italië (9%), Spanje (6%) en Griekenland (5%) als populairste vakantiebestemmingen. Opvallend is dat het zoekgedrag naar landen als Griekenland, Turkije en Kroatië sinds april weer stijgt.

“Er zijn heel veel mensen die naar het buitenland willen, maar die aan het afwachten zijn. Bij gebrek aan perspectief blijft dat zo, maar over een paar weken kan er ineens een verschuiving naar vakanties in het buitenland zijn. Dan is alles rond de Middellandse Zee weer populair”, stelt Eyck. “Het eerste kwartaal is een lockdown kwartaal geweest, maar ik verwacht dat het in mei en juni heel anders zal zijn.”

Boekingen van pakketreizen stijgt

Zoover is met meer dan 30 miljoen jaarlijkse bezoeken, ruim 3,8 miljoen reviews en meer dan 15.000 vakanties een van de grootste vakantiesites van Nederland. Het aantal boekingen van pakketreizen op de website was de afgelopen maanden historisch laag, al verdubbelde dat tussen maart en april. De meeste vakantiegangers boeken een zomervakantie in Spanje, Griekenland of Turkije en 71% kiest voor een hotel.

“Er zijn ook mensen die nu via Duitse touroperators last minute reizen naar Turkije boeken. Dat doen ze op eigen risico. De boekingen voor de zomervakantie zijn allemaal voor zonbestemmingen, vooral rond de Middellandse Zee”, legt Eyck uit.

Dominicaanse Republiek als best gewaardeerde vakantieland

Het best gewaardeerde vakantieland ter wereld is momenteel de Dominicaanse Republiek, dat gemiddeld een 9.7 krijgt van vakantiegangers. Daarna volgen Griekenland (9.4) en Spanje (8,7). Eyck:

“De Dominicaanse Republiek heeft hele luxe resorts en witte Bounty-stranden, net als de Malediven, maar dan betaalbaarder. Die bestemming wordt veel geboekt als huwelijksreis. Griekenland wordt hoog gewaardeerd vanwege zijn mooie mix van eilanden, cultuur, appartementen en all inclusive resorts. Maar ook in Spanje kun je voor weinig geld een hele fijne strandvakantie hebben.”

 

Bron: ANP

populairste vakantiebestemming
Vakantiepark Vakantiehoeve Bellet

Vakantiepark Vakantiehoeve Bellet staat op nummer 1 van beste vakantieparken in populairste vakantiebestemming Nederland! Dit vakantiepark ligt in de prachtige groene omgeving van Vijlen in Limburg en is beoordeeld met een 9,8!

Bekijk Vakantiepark Vakantiehoeve Bellet