Steeds meer mensen worden zich bewust van het effect van vliegen op het klimaat. Uit recent onderzoek van de Europese Investeringsbank (EIB) is gebleken dat Nederlanders het meest bereid zijn om vliegen op te geven als dat bijdraagt aan een beter klimaat, maar het minst om de auto te laten staan. Daarna volgen stoppen met eten van vlees, videostreaming en nieuwe kleding kopen in de top vijf van dingen die Nederlanders bereid zijn op te geven voor klimaatverandering. Hierdoor verwachten veel reisorganisaties dat autovakanties een stuk populairder zullen worden in de komende jaren. Met prachtige bestemmingen zowel in Nederland als in onze buurlanden, zijn er dan ook een hoop mogelijkheden voor prachtige vakanties met de auto.

autovakantie frankrijk

Liever vliegen opgeven dan de auto

Het onderzoek wijst uit dat 42 procent van de Nederlanders zegt het vliegen op te willen geven, tegenover 10 procent die zegt de auto te willen laten staan. Met name ouderen en mensen die in landelijk gebied wonen vinden dat lastig. Het merendeel van de mensen (67 procent) zegt al minder vlees te eten, nog eens 19 procent zegt dat te willen opgeven. Tussen mannen en vrouwen zit weinig verschil, behalve bij kleding en vlees eten. Vrouwen zijn veel meer geneigd geen vlees meer te eten, maar minder geneigd om geen nieuwe kleding te kopen. Bij mannen is dat precies andersom.

Driekwart van de jongeren tussen de 15 en 29 jaar zegt gemotiveerd te zijn om zich in te spannen voor een beter klimaat. Opvallend genoeg zeggen juist relatief veel jongeren weer te willen gaan vliegen als de pandemie voorbij is. Jongeren vinden het het moeilijkst om met videostreamingdiensten te stoppen. Servers en netwerken gebruiken daarvoor veel energie, wat weer voor uitstoot van broeikasgassen zorgt, zolang de meerderheid van elektriciteit met fossiele brandstoffen wordt geproduceerd.

Nederlanders voeren geen radicale veranderingen door

Bijna driekwart van de Nederlanders zegt zich in te spannen om de klimaatcrisis aan te pakken, maar slechts 9 procent van de Nederlanders voert daadwerkelijk radicale veranderingen door in de eigen levensstijl. “Dit onderzoek toont aan dat er aan de ene kant behoorlijke bereidheid is om de klimaatcrisis aan te pakken, maar aan de andere kant dat de radicale wijzigingen die mensen willen doorvoeren veel minder zijn”, zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor.

Daarnaast stemt het de EIB positief dat ruim een vijfde van de Nederlanders door klimaatverandering minder wil gaan vliegen en ruim een derde in eigen land op vakantie wil vanwege uitstootvermindering. “Mensen lijken erover na te denken. En niet meer vliegen zou ik best een radicale wijziging willen noemen.”

Wel lijken Nederlanders alleen bereid om klimaatvriendelijk gedrag te vertonen als dit hun comfort niet aantast of geen extra inspanning vereist. “Maar 18 procent is bereid CO2-compensatie te betalen voor vliegen. Zodra het wat gaat kosten, gaat de bereidheid omlaag”, aldus Sweeney-Bindels.

Op autovakantie voor het klimaat

Kies jij komend jaar ook voor een autovakantie om het klimaat te sparen? Ga naar Normandië en geniet van adembenemend mooie stranden of kies voor rust en natuur in de Franse Alpen? Van prachtige hotels tot campings of vakantiehuizen, tijdens een autovakantie naar Frankrijk ga je een heerlijke tijd tegemoet. Een andere geliefde keuze voor een vakantie met de auto is een reisje naar onze oosterburen. Ga je voor een culinaire vakantie in een van de wijngebieden of toch liever voor de natuur? Duitsland heeft een hoop te bieden als vakantiebestemming.

autovakantie in Frankrijk

Maar ook in eigen land zijn er genoeg mogelijkheden voor een fijne vakantie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ontspannende vakantie in Limburg met verblijf in Hotel Salden, een van de schoonste hotels van Nederland. Of ga je liever voor een strandvakantie in Noordwijk aan Zee? Een ding is zeker, er zijn tal van prachtige bestemmingen waarvoor je niet in het vliegtuig hoeft te stappen. Bekijk hier het gehele aanbod aan autovakanties of laat je alvast inspireren door deze mooie accommodaties in Frankrijk:

 

 Bron: ANP
Nieuw! Boek je zonvakantie veilig en betrouwbaar bij Zoover. Boek nu je vakantie voor deze zomer met geldteruggarantie, dan weet je zeker dat je de juiste keus maakt.    

Uitgelichte berichten

Veronique

Redacteur

12 januari - 2021

Reacties