Of het nou komt doordat je vlucht vertraagd is en je je verveelt, of omdat er gewoon zoveel leuke winkels om je heen zijn: shoppen op vliegvelden is verleidelijk. Maar ben er voorzichtig mee. Prijzen zijn vaak hoog en je krijgt niet altijd wat je denkt.

Bankbiljetten

1: Buitenlands geld

In steeds meer landen kun je pinnen met je bankpas, en in landen waar de Europese passen niet altijd werken is een creditcard een prima oplossing. Het wisselen van je geld voordat je gaat vliegen, is dan ook niet nodig. Scheelt je weer enorme kosten, want geld wisselen is stiekem nogal prijzig.

2: Tax free items

‘Vroeger’ kon je er nog het nodige voordeel mee scoren, maar dat is steeds minder vaak het geval. Niet voor niets, dat steeds meer vliegtuigmaatschappijen zijn gestopt/gaan stoppen met het verkopen van tax free items tijdens de vlucht. Kun je je niet inhouden wanneer je een duty free bordje ziet hangen? Bedenk dan dat elektronische apparatuur, beautyproducten en luxe items zoals designertassen en sieraden hier vaak méér kosten, dan wanneer je in je plaatselijke vestiging of online hetzelfde aanschaft. In sommige vliegveldwinkels gooien ze er zelfs een paar extra euro’s bovenop: je moet het namelijk doen met het aanbod op het vliegveld, en kunt dus moeilijk naar een (goedkopere) concurrent stappen. Twijfel je? Doe dan even een online check of de gevraagde prijs marktconform is.

3: Parkeerplekken

Hoe dichter je bij het vliegveld parkeert, hoe duurder het vaak wordt. Door vooraf wat online research te doen, kun je achterhalen welke parkeerplekken vlakbij een vliegveld het goedkoopst zijn.

4: Wegwerpflesjes met water

Sowieso niet slim, want duur en slecht voor het milieu, maar op een vliegveld kunnen die waterflesjes helemaal extreme prijzen hebben. Koop dus liever een hervulbare fles (maar vergeet die op je volgende trip dan niet mee te nemen).

5: Souvenirs

Het aanbod is meestal niet bepaald origineel, vriendelijk geprijsd of kwalitatief hoogstaand. En het is toch veel leuker om een cadeautje te kopen in een grappig winkeltje vlakbij je hotel, dan in de XL souvenirshop waar alle vakantiegangers last minute inkopen doen? Soms heb je geluk en zit er een winkel op het vliegveld met echt leuke spullen die je nog niet eerder op vakantie hebt gespot, dus het aanbod checken kan altijd natuurlijk (heb je ook wat te doen tijdens het wachten).

6: Een nek-kussen

Je kent ze wel, van die opblaasbare halve cirkels, die vooral tijdens lange vluchten populair zijn. Maar juist omdat het er zo behaaglijk uitziet, is het een populaire last minute aankoop. Iets waar vliegveldwinkels op inspelen met peperdure exemplaren: bestel er ruim op tijd voor je vakantie eentje, en je bent een stuk goedkoper uit.

7: Eten

Natuurlijk is het niet helemaal te vermijden, soms heb je gewoon honger. Maar áls je eten van thuis kunt meenemen (denk: gesmeerde broodjes, of een bakje zelfgemaakte salade) dan is dat zeker slim. Want: sowieso goedkoper (en misschien ook wel lekkerder) dan op het vliegveld of in het vliegtuig zelf, waar je zo acht euro betaalt voor een eenvoudig broodje kaas.

8: Wi-fi

Je weet het waarschijnlijk wel, maar toch: openbare wifinetwerken zijn de hemel voor internetcriminelen, die je gegevens willen jatten. Bij een openbaar netwerk is het namelijk appeltje-eitje voor een hacker. Gebruik dus liever je eigen 4g netwerk. Is dat niet mogelijk, check dan goed de voorwaarden van het netwerk dat je wil gebruiken. Ook als het niet openbaar is, en je je eerst aan moet melden. Niet dat je straks vast zit aan een (nieuwsbrief)abonnement, bij een vliegveld waar je vervolgens nooit meer komt.

9: Buitenlandse magazines

Of nou ja: magazines die niet uit het land komen waar je op dat moment bent. De kosten om deze te importeren en soms torenhoog, en worden daarbij doorberekend aan klanten. Lokale tijdschriften zijn betaalbaarder, maar ja, dan moet je maar net wel die taal spreken natuurlijk.

Nieuw! Boek je zonvakantie veilig en betrouwbaar bij Zoover. Boek nu je vakantie voor deze zomer met geldteruggarantie, dan weet je zeker dat je de juiste keus maakt.    

Uitgelichte berichten

Lees ook

Redactie

Redacteur

14 maart - 2019

Lees ook

Reacties