11 Handige Tips & Tricks Voor Op De Camping

Redactie - 3 maart 2016

11 Handige Tips & Tricks Voor Op De Camping

Redactie - 3 maart 2016

Vooral als je voor de eerste keer gaat kamperen zul je misschien tegen dingen aan lopen waar je van tevoren geen rekening mee had gehouden. Als groot liefhebber van kampeervakanties heeft Zoover een aantal camping tips voor je op een rijtje gezet, om je een stukje op weg te helpen!

1. Zo maak je sfeervolle verlichting

Jerrycan camping lamp

Of je nu in Turkije op vakantie bent of in het prachtige Griekenland, voor licht zorgen op de camping is misschien niet je aller grootste probleem. Met een zaklamp (of het lampje op je telefoon) kom je meestal al een heel eind. Maar die felle lichtstraal die uit zo’n zaklamp komt is meestal niet bepaald gezellig, en als je ’s avonds een spelletje wilt spelen is het niet handig als iemand de hele tijd de boel bij moet schijnen.

Je kunt natuurlijk kaarsen meenemen, maar dat wordt al snel een geknoei en het is, vooral met kinderen in de buurt, niet bepaald de meest veilige oplossing. Wist je dat je met de zaklamp die je toch al bij je hebt ook mooie sfeerverlichting kunt maken? Zet hem aan en leg hem met het lampje tegen een fles of jerrycan die gevuld is met water. De hele fles licht op, en straalt een warme, lichte gloed uit. Met een hoofdlamp gaat dat misschien nog wel makkelijker; dan hoef je alleen het elastiek om de fles te trekken, met de lamp naar binnen gericht. Veel gezelliger dan zo’n felle lichtstraal! Bron: Youtube

2. Maak je tent zo comfortabel mogelijk

Camping foam tegels

Slapen in een tent is misschien niet de meest comfortabele manier van overnachten, maar naar mijn mening is het zeker de gezelligste! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het slaapcomfort van je simpele kampeerstek te verhogen.

Ken je die grote vierkante foam tegels die je aan elkaar kunt klikken om een zachte ondervloer te maken waar je kinderen op kunnen spelen? Mocht je op vakantie gaan naar Ubud (Bali), dan is de kans groot dat je de foam tegels tegenkomt tijdens een yogasessie. Dit soort tegels kun je ook gebruiken om de ondergrond van je tent wat zachter te maken. Zeker als je op een matje slaapt is een zachte ondergrond geen overbodige luxe. Daarbij isoleert het ook; door de extra laag tussen je matje en de koude bodem zul je merken dat je het minder snel koud krijgt in je slaapzak. Zo word je ook op de camping heerlijk uitgerust wakker! Bron: A Little Campy

3. Voorkom dat je het ’s nachts koud krijgt

camping waterfles

Ondanks die extra onderlaag kan het toch nog wel gebeuren dat je het alsnog koud krijgt. Wanneer je kampeert in landen als Noorwegen, dan kan het zelfs in de zomer ’s nachts flink afkoelen, en als je eenmaal koude voeten of handen hebt is het vaak moeilijk om die weer warm te krijgen.

Om dit te voorkomen, kun je natuurlijk een extra slaapzak, bijvoorbeeld eentje van fleece, meenemen, zodat je een extra laag hebt om onder te liggen. Maar als je auto (of rugzak) al overvol is, is dat niet de handigste oplossing. Wat je wel kunt doen, is een waterfles gebruiken als verwarmingselement in je slaapzak.

Kook een kwartier voordat je gaat slapen een pan water, en giet dit hete water in een waterfles (hoe groter, hoe beter). Leg de fles onderin je slaapzak en laat hem daar liggen terwijl je je klaarmaakt om te gaan slapen. Als je eenmaal in je slaapzak kruipt, zal die bij het voeteneind lekker zijn opgewarmd door het warme water. Nooit meer last van koude voeten dus!

4. Goede koffie, ook op de camping

Camping koffie

Kamperen is natuurlijk altijd een beetje back to basic. Maar dat wil niet zeggen dat je alle luxe die je in het dagelijkse leven gewend bent, op hoeft te geven. Ik vind het prima om op een matje in een verregende tent te slapen, gezellig zelfs, maar als ik ’s ochtends geen koffie kan drinken ben ik de hele dag niet te genieten, zelfs niet als ik op vakantie ben.

Gelukkig hoef je wat koffie betreft op de camping niets in te leveren als je dat niet wil. Met een simpele cafetière, grof gemalen koffie en kokend water heb je zo een goede kop koffie voor je neus. En als je het nog makkelijker wilt maken, kun je voordat je weggaat thuis kant-en-klare koffiezakjes maken waarmee je op de camping in een handomdraai een lekkere kop koffie zet.

Hoe je dat doet? Heel simpel! Doe een grote eetlepel koffie in een koffiefilterzakje en bind het zakje dicht met, bijvoorbeeld, flosdraad (zonder smaakje!). Maak zo veel zakjes als je wilt en neem ze mee naar de camping. Als je daar eenmaal bent hoef je alleen maar wat water te koken, in een mok te doen, zakje koffie erin, even laten trekken en voilà! Binnen no-time heb je een heerlijke kop koffie voor je neus.

5. Neem voorzorgsmaatregelen tegen teken

Teken in het bos

Of je nou een uurtje gaat wandelen of een week gaat kamperen; als je in de natuur bent loop je altijd het risico dat je gebeten wordt door een teek. Zo’n tekenbeet voel je niet, maar deze kan wel heel gevaarlijk zijn. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme met zich meedragen, een ziekte die allerlei vreselijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid en die je je hele leven met je mee kan dragen.

Het beste is dus om ervoor te zorgen dat je die tekenbeten zo veel mogelijk voorkomt. DEET werkt erg goed tegen teken en andere insecten, dus het is verstandig om dat mee te nemen naar je kampeeradresje. Als je liever voor een natuurlijke oplossing wilt kiezen, is theeboom- of tea tree olie een goede oplossing. Dit moet je wel verdunnen, want onverdund kan het de huid irriteren. Meng één deel theeboomolie met twee delen water (bijvoorbeeld één deciliter theeboomolie met twee deciliter water). Als je dit in een spuitflacon doet kun je het op je schoenen, broek en op je benen spuiten. Dan blijven de teken gegarandeerd weg!

6. Zo verwijder je een teek

Teek verwijderen

Toch gebeten door een teek? Dat kan iedereen overkomen. Teken nestelen zich graag op warme, vochtige plekken op je lichaam, dus controleer ’s avonds voordat je gaat slapen (zeker wanneer je slaapt in een boomhut midden in het bos!) of je geen teken hebt op bijvoorbeeld je liezen, in je oksels of in je knieholtes

Als je merkt dat een teek zich heeft vastgebeten op je lijf is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk weghaalt. Hoe langer een teek aan je lichaam vastzit, hoe groter de kans dat hij de ziekte van Lyme op je overdraagt als hij deze met zich meedraagt.

Voor het verwijderen van een teek bestaan speciale tekenpennen, die met een draaiende beweging de teek uit je huid trekken. Ze kunnen ook verwijderd worden met een gewone pincet, maar dan bestaat de kans dat de kop in je huid blijft zitten. Geen tekenpen meegenomen? Als je een bolletje watten in vloeibare zeep drenkt en dat 20 seconden goed op de teek drukt, zul je merken dat hij vanzelf los laat!

Hou na het verwijderen van de teek altijd de plaats van de beet goed in de gaten. Verschijnt er een rode kring om de tekenbeet die steeds groter wordt? Meteen naar de dokter!

7. Hou muggen op afstand

Salie tegen muggen

Muggen zijn (althans in Europa) gelukkig een stuk minder gevaarlijk dan teken, maar we weten allemaal dat er weinig dingen zo vervelend zijn als een muggenbeet. Die jeuk! Om helemaal gek van te worden.

Vooral als je ’s avonds een gezellig vuurtje hebt gemaakt, lijk je ze maar niet weg te krijgen. Muggen vinden een kampvuur nou eenmaal net zo leuk als mensen, en om nou de hele avond met een vliegenmepper in het rond te gaan zitten zwaaien… Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen. Door een bosje salie op het vuur te leggen komt er een geur vrij die voor mensen aangenaam, maar voor muggen niet te harden is. Zo kun je van het vuur en het gezelschap genieten zonder de hele avond de muggen van je af te hoeven slaan!

8. Verzacht een muggenbeet

Deodorant

Maar het is natuurlijk wel moeilijk om de muggen de hele vakantie op afstand te houden. Je zit nou eenmaal niet de hele week bij het kampvuur – en die muggen natuurlijk ook niet!

Als je zo’n vervelende muggenbult hebt, kun je meestal maar aan één ding denken: krabben! Je weet waarschijnlijk allang dat je dat beter niet kunt doen, maar ik zeg het er toch nog maar een keer bij; als je zo’n muggenbult openkrabt bestaat de kans dat hij gaat infecteren, vooral op een camping waar je niet direct toegang hebt tot een douche of andere manier om de boel te ontsmetten.

Wat kun je dan wel doen? Er zijn natuurlijk allerlei middeltjes te koop bij de drogist die de jeuk wegnemen. Maar als je die vergeten bent, kun je ook (rol)deodorant op de beet smeren. Je zult zien dat dit ook verlichtend werkt!

9. Muziek op de camping

Camping muziek

Als je aan kamperen denkt, zie je het misschien al voor je: dat clichébeeld van een groepje dat in een kring samen liedjes aan het zingen is bij het vuur. Maar niet iedereen heeft talent genoeg om er zo maar een gitaar bij te pakken en Wonderwall van Oasis te gaan zitten zingen bij het kampvuur (en niet iedereen zit daar per se op te wachten), maar een leuk achtergrondmuziekje tijdens het Rummikubben is wel zo gezellig.

Kleine, draagbare speakertjes die je aan je telefoon of mp3-speler kunt hangen zijn daarvoor een mooie uitvinding. Ze zijn vaak niet duur en het geluid dat eruit komt klinkt tegenwoordig steeds beter. Maar ook als je er niet aan hebt gedacht kun je het geluid van je telefoon makkelijk versterken. Het enige dat je namelijk hoeft te doen is je telefoon met de speaker naar beneden in een aardewerken mok of beker te doen. Door de vorm van de mok wordt het geluid versterkt. Zo kun je dus overal van je favoriete muziek genieten! Hou hierbij wel rekening met je medekampeerders; zet de muziek niet te hard, en maak het niet te laat.

10. Raak je sleutels niet kwijt

Kurk

Om te voorkomen dat je op de camping je sleutels kwijtraakt, is het slim om van tevoren een goede plek te verzinnen om ze te bewaren. Stop ze bijvoorbeeld altijd in een bepaald vakje van je backpack; als je ze altijd op dezelfde plaats bewaart weet je altijd waar je moet kijken en voorkom je een chaotische zoektocht. Als je gaat wandelen zonder tas kun je ze aan je broekriem vastmaken met, bijvoorbeeld, een karabijnhaak, of je maakt ze vast aan je schoenveters.

Ga je roeien, kajakken of kanoën? Meestal kan of mag je in zo’n boot niet veel meenemen, maar je sleutels laat je natuurlijk liever niet op de oever achter. Je kunt ze dus gewoon in je zak doen, maar als je dan omslaat met de boot loop je het risico dat ze ergens op de bodem belanden en je ze nooit meer terugvindt. Daar is gelukkig een simpele oplossing voor: door een kurk als sleutelhanger aan je sleutelbos te bevestigen, zorg je ervoor dat ze blijven drijven als je per ongeluk in het water belandt. Dan heb je nog wel een nat pak, maar je kan in ieder geval nog naar huis om je om te kleden!

11. Goed voorbereid een kampvuur maken

Camping kampvuur

Een gezellig kampvuur hoort natuurlijk bij kamperen. Sowieso is het de beste manier om het ’s avonds lekker warm te houden, en wie houdt er nu niet van om marshmallows te roosteren in het vuur? Maar het aan de gang krijgen van een goed kampvuur is niet altijd even makkelijk.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je hout goed droog is. Het minste of geringste beetje vocht en het hout is meteen onbruikbaar. Daarnaast is het aanwakkeren van het vuur een kunst op zich. Gelukkig kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door een aanmaakblok op het vuur te gooien dat de boel een beetje aanlaait. Vergeten zo’n blok mee te nemen? Als je stukken houtskool in een lege eierdoos doet en deze aansteekt, heb je binnen no-time een mooi vuur. En als je echt geen ander redmiddel hebt, werken tortilla chips (ja, echt!) ook prima als aanmaakblokjes.

Met deze 11 handige tips en tricks gaat het helemaal goed komen met je kampeervakantie!

Heb je zelf nog handige trucs of goede ideeën?

Laat het ons weten in een reactie!