6 Caravanvakantie Tips Voor Een Zorgeloze Reis

Redactie - 30 mei 2016

6 Caravanvakantie Tips Voor Een Zorgeloze Reis

Redactie - 30 mei 2016

Nederlanders hebben samen bijna 550.000 caravans en campers! De caravanvakanties zijn weer in trek en in het eerste kwartaal van 2016 zijn er al 3.870 caravans verkocht! Dat is een stijging van maar liefst 3,7% in vergelijking met 2015.

We gaan dit jaar dus weer massaal met de caravan op vakantie in eigen land, maar ook Duitsland en Frankrijk zijn in trek. Om alle (nieuwe) caravanbezitters te helpen met de voorbereidingen voor hun vakantie, heeft Zoover een fijne checklist gemaakt.

Houd deze checklist bij de hand en je zult relaxed met je rijdende vakantiehuis naar je bestemming toeren. Onderaan het artikel vind je nog een leuke bonuslijst met bijzondere caravans!

 

Caravanvakantie tips

De tips zijn opgedeeld in verschillende categorieën. Zo is het natuurlijk fijn om te weten wat voor een rijbewijs je nodig hebt en wat je allemaal moet controleren voor vertrek. Daarnaast is het inpakken van een caravan ook een kunst op zich, en dan hebben we het nog niet over het daadwerkelijk rijden met de sleurhut gehad!

Tip 1: Rijbewijs

Rijbewijs

Het is ten eerste handig om al een rijbewijs te hebben natuurlijk. Wanneer je met een caravan gaat rijden kan dit alleen met een rijbewijs B, maar in sommige gevallen heb je het speciale rijbewijs BE nodig. Een caravan achter je auto hangen met alleen een rijbewijs B kent een tweetal regels:

 1. De aanhangwagen mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750kg, of
 2. De aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750kg. Voorwaarde hierbij is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voortuig + aanhangwagen) niet meer dan 3.500kg is.

Mocht jouw caravan of de combinatie caravan + auto niet aan deze voorwaarden voldoen, dan is het noodzakelijk een rijbewijs BE of B+ te hebben. Met een rijbewijs BE mag je:

 • Een aanhanger trekken van maximaal 3.500kg (leeg gewicht + laadvermogen);
 • Onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3.500kg.

Met een rijbewijs B+ mag je dan weer:

 • Iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen maar niet hoger is dan 4.250kg (leeg gewicht + laadvermogen).

Laat je van tevoren dus goed inlichten over het gewicht van de caravan en jouw auto en kijk vervolgens of je het juiste rijbewijs hebt!

 

Tip 2: Checklist kopen/huren caravan

Caravan checklist

Mocht je nog een nieuwe caravan willen kopen of ga je er misschien een huren, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen wensen wat de eigenschappen van een caravan betreft, maar het is wel handig deze af te kunnen vinken. Daarom hier een korte checklist:

 • Slapen: Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot het verstellen van het bed en of er verlichting in de buurt is. Daarnaast is het handig even te testen of je goed in het bed past, of je genoeg hoofdruimte hebt en hoe het bed überhaupt ligt.
 • Wonen: Is de caravan de juiste hoogte? Kan de hele familie erin staan of moet vader dubbel gevouwen koken en douchen? Kijk even of er genoeg zitplekken zijn of de tafel naar wens is en of de verlichting en ventilatie goed genoeg zijn.
 • Keuken: Bekijk even de kookplaat, inhoud van de koelkast, de afzuigkap, eventueel de oven en de kraan.
 • Sanitair: Het fijne aan een caravan is dat je lekker je eigen badkamer bij je hebt! Check even of iedereen in de douche past, hoe de wc precies werkt en of je er eventueel nog extra kastruimte in zou willen hebben.
 • Installaties: Zitten er voldoende stopcontacten in? Hoe werkt de verwarming? Kijk ook even hoe het precies zit met de boiler, watertank en afvalwatertank.

 

Tip 3: Voorbereidingen caravan en auto

Voorbereiding caravan en auto

Je hebt het juiste rijbewijs en een caravan! Dan is het nu tijd om de caravan en de auto goed na te lopen en te checken voor het inpakken en de vakantiepret kan beginnen. Het is verstandig om de volgende punten even langs te lopen:

Ruim voor vertrek:

 • Controleer de bandenspanning. Deze ligt vaak een stuk hoger dan de spanning in de banden van een auto. Kijk voor de juiste druk even in het instructieboekje van de caravan.
 • Controleer de kogeldruk. Dit is de druk die verticaal op de trekhaak uitgeoefend wordt. Dit kun je meten met behulp van speciale meters, maar je kunt ook een stok of iets dergelijks onder de koppeling zetten en die dan gewoon op een personenweegschaal zetten! De meting zal dan wellicht iets minder precies zijn, maar je krijgt toch een goede indicatie.

Vlak voor vertrek:

 • Zijn alle kastdeurtjes etc. goed dicht en kunnen ze niet opengaan tijdens de reis?
 • Zit de koppeling van de caravan goed bevestigd aan de trekhaak?
 • Zit de stekker goed in de contactdoos en werkt de verlichting?
 • Is de handrem van de caravan ontgrendeld?
 • Staan de autospiegels goed?
 • Daarnaast is het handig om altijd een stel remblokken bij je te hebben. Mocht je ergens onverhoopt stil komen te staan, dan voorkomen deze dat de caravan tijdens het ontkoppelen wegrijdt.

 

Tip 4: Inpakken

Inpakken caravanvakantie tips

Het moment komt steeds dichterbij! De koffers zijn al ingepakt en alle spullen zijn verzameld. Maar hoe pak je een caravan eigenlijk in? Kun je gewoon alles erin zetten en kijken waar het schip strandt? Liever niet. Er zijn een aantal tips als het gaat om het inpakken van een caravan.

 • Om te beginnen is het goed te weten dat het voor de ligging van de caravan op de weg verstandig is om het meeste gewicht rond de as te plaatsen.
 • Probeer ook zo veel mogelijk gewicht vóór de as te plaatsen, dit voorkomt dat de caravan naar achteren gaat hellen.
 • Eigenlijk is het sowieso beter om de meeste spullen (en dan vooral de zwaardere spullen) in de auto te plaatsen.
 • Zet de spullen in de caravan goed vast! Voor je het weet gaat alles schuiven en heb je een aantal kopjes minder om die lekkere Italiaanse koffie uit te drinken.
 • Als je fietsen meeneemt, bevestig deze dan op of achter de auto. Liever niet op de caravan, in verband met het extra gewicht dat de fietsen met zich meebrengen.

 

Tip 5: Rijden met de caravan

Caravan onderweg

Het grote avontuur kan beginnen! Rijden met een caravan heb je geleerd als je een rijbewijs BE hebt gehaald, maar niet per se als je met een rijbewijs B rijdt. Daarom is het altijd fijn nog even te bedenken hoe het allemaal ook al weer ging. Hier volgen dus ook een aantal tips voor het rijden met een caravan:

 1. Gewicht: De caravan zorgt ervoor dat de auto meer gewicht moet trekken dan hij gewend is. Vooral bij het wegrijden moet je hier rekening mee houden. Verder moet je erop letten dat je vaker moet schakelen en langer in lagere versnellingen zult rijden.
 2. Bochten: Het is aan te raden de bochten wat ruimer te nemen dan dat je dat zonder caravan zou doen. Tenminste, als je je huis op wielen niet wilt verliezen bij de eerste de beste lantaarnpaal! Een caravan is geneigd de bocht nog krapper te nemen dan de auto, dus houd hier rekening mee en stuur pas in als de voorkant van de caravan op de hoogte van de bocht is.
 3. Achteruitrijden: Tijdens het achteruitrijden met de caravan is het zaak zo min mogelijk te sturen. Kijk goed in je spiegels zodat je in de gaten kunt houden of de caravan wel de kant op gaat die jij wilt. Blijf vooral rustig rijden zodat je tijd hebt om te corrigeren.
 4. Hellingen: Let hier goed op de versnelling. Deze is normaal gesproken al lager dan wanneer je alleen met een auto rijdt, maar dit geldt al helemaal wanneer je de berg op wilt rijden. Je wilt liever niet helemaal stil komen te staan op een helling. Mocht het toch druk zijn op de weg, rijd dan langzaam en probeer zo lang mogelijk een open stuk voor je te houden.
 5. Dalen: Rijd rustig de berg af. Zorg ervoor dat de snelheid van de caravan gelijk blijft aan die van de auto. Zo veroorzaak je niet het probleem dat de caravan de auto voorbij ‘wil’ rijden.
 6. Inparkeren: Rijd achteruit tot de achterkant van de caravan bij het begin van de parkeerplek is. Vervolgens laat je de caravan een halve cirkel maken door het stuur volledig naar rechts te draaien. Zorg ervoor dat je de bocht niet te scherp maakt! Als je dat is gelukt is het tijd het stuur helemaal naar links te draaien. Voilà!
 7. Slingeren: Een caravan kan zichzelf in de hand houden zolang deze niet harder gaat dan de kritische snelheid. Tot dit punt corrigeert een caravan zichzelf waardoor hij niet zal slingeren. Wanneer je boven dit punt uitkomt bestaat de kans dat de caravan daadwerkelijk begint te slingeren. Houd goed het kritische punt van jouw caravan in de gaten!

 

Tip 6: Op de camping

Op de camping

Ja! We zijn er! Op die ene camping in Frankrijk, Spanje of misschien wel Kroatië. Wat nu? Je aanhangwagen wordt ineens een thuis voor de komende weken. Kijk voordat je de caravan neerzet naar de omgeving. Het is prettig als de caravan zo recht mogelijk staat en je voor de caravan in de zon kunt zitten, in plaats van in zijn schaduw. Verder zijn er nog handige tips en tricks voor de omgang met de caravan op de bestemming:

 • Wanneer je slaapt in de caravan ontstaat het bed vaak door de tafel in te klappen en de bank uit te schuiven. De tafels worden vaak als bedondersteuning gebruikt en kunnen wat vochtig worden als je het matras hier direct oplegt. Een goede tip is om een laken tussen het tafelblad en het matras te leggen. Deze absorbeert het vocht.
 • Op de meeste campings zul je een 230 volt-circuit hebben. Hier kun je de caravan op aansluiten door middel van een speciale (blauwe) kabel. Mocht de spanning op de camping lager zijn, dan heb je kans dat elektrische apparaten zoals de koelkast minder goed werken. Een tip voor het voorkomen van storingen is te vragen naar de stroomsterkte ter plaatse. Vermenigvuldig deze met het aantal volt en je krijgt het aantal watts. Nu kun je het aantal watts van de apparaten optellen en kijken welke je tegelijk kunt gebruiken zonder kortsluiting te veroorzaken.
 • Let er bij het gebruik van de gasflessen goed op dat deze niet in de felle zon staan. De druk in een gasfles loopt namelijk op naarmate deze warmer wordt. Als je nieuwe flessen haalt op de camping, controleer dan goed de resterende goedkeuringstermijn.

 

Je hebt nu alle tips voor een ontspannen caravanvakantie. Als bonus nog even een aantal bijzondere caravans die op deze wereld rond rijden!

Bijzondere caravans

1. The Gidget

The GidgetFoto: The Gidget

De Gidget Retro Teardrop Camper is ontworpen met het idee een compacte caravan te realiseren in een retrostijl. De caravan is uitschuifbaar waardoor er ruimte is voor een tweepersoonsbed, dat je ook kunt transformeren tot loungebank. De achterkant van de caravan kun je openklappen en zo tover je in een handomdraai je keuken tevoorschijn! Op dit moment worden deze knusse caravans alleen in Australië en Nieuw Zeeland verkocht, maar laten we hopen dat we ze ook hier op den duur rond kunnen zien rijden!

 

2. Mehrzeller

Mehrzeller caravanvakantieFoto: Mehrzeller

Mehrzeller springt in op het gegeven dat we steeds vaker onderweg zijn met z’n allen, maar eigenlijk wel het gevoel van een thuis willen behouden. Om deze reden hebben zij bovenstaande caravan ontwikkeld. Je moet er natuurlijk wel van houden, maar luxe en comfortabel is hij zeker! Iedere Mehrzeller wordt speciaal voor de klant op maat gemaakt. Deze caravans worden in Oostenrijk gemaakt.

 

3. Sealander

SealanderFoto: Sealander

Zou je graag eens willen kamperen, maar doe je dat niet omdat de boot dan niet mee kan? De Sealander biedt de ultieme oplossing! Dit is namelijk een caravan en een boot in één. Ja, hij blijft echt drijven. Je hoeft er alleen maar een motor aan te hangen en je hebt je eigen bootje. De Sealander kan al van jou zijn voor iets meer dan €15.000,-  en wordt in Duitsland geproduceerd.

 

4. Caravan 3X

Caravan 3XFoto: Beauer

Is dit misschien de caravan van de toekomst? Deze caravan wordt na uitschuiven maar liefst drie keer zo groot. Na uitvouwen is er een aparte ruimte om te slapen, een keuken met toilet en een zithoek! Zo heb je op vakantie toch de ruimte zonder dat je gelijk een super grote caravan achter je auto hoeft te hangen. De productie vindt plaats in Frankrijk.

Ben je vaker met de caravan weggeweest en heb je nog goede tips?

Of heb je nog andere handige caravanvakantie tips?

Laat het ons weten in de comments!