Smullen in Winterberg

Redactie - 19 oktober 2017

Smullen in Winterberg

Redactie - 19 oktober 2017

Het knusse en gemütliche Winterberg in Sauerland (Noordrijn-Westfalen) ken je natuurlijk als hét wintersportgebied dichtbij huis. Overdag sjees je lekker van de blauwe pistes en ’s avonds bestel je een typisch Duitse lekkernij voordat je bij Hotel Der Brabander of Appartement Eline in slaap valt. Wat zijn er allemaal voor lokale lekkernijen? Check ze hier: van Potthucke tot de beroemde bockwurst. 

Skiën dichtbij Nederland - Winterberg

Potthucke of puffert

De keuken van Noordrijn-Westfalen staat misschien niet bekend als de meest spannende, maar ook de echte foodies komen hier zeker aan hun trekken. Er valt namelijk genoeg lokaal lekkers te bestellen. En dat is natuurlijk wat je graag doet op vakantie. Vergeet die witte boterhammen met kaas of stamppot. Kies bijvoorbeeld Potthucke. Ook wel bekend als puffert.

Lekkernijen Winterberg - Potthucke

Beeld: Kochbar.de.

Een lokale favoriet: rijke, boterachtige aardappeltaart gevuld met bacon of worst. Dit aardappelgerecht stond bekend als lekkernij voor de armen omdat er naast aardappels weinig andere ingrediënten voor nodig waren. Vroeger moest dit gerecht urenlang in een pot zitten in de oven om te garen. Vandaar de naam Potthucke.

Bij Potthucke bestel je natuurlijk een pul Warsteiner of Veltins. Ook leuk om te doen: een kleine, plaatselijke bierbrouwerij bezoeken als je een dagje geen zin hebt om de latten onder te binden.

Tip van de lokale bevolking: als je de avond ervoor een beetje té enthousiast heb ge-aprèskiet is dit ook een perfect katerontbijt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/citytrip-duitsland-stedentrip/”]

Lekkernijen Winterberg - Pfefferpotthast

Beeld: lecker.de.

Pfefferpotthast en Steinfurter Töttchen

Dit peperstoofpotje is bereid met brokken vlees. Meestal rundvlees. Ze bereiden het in een grote pan met reuzel en een flinke hoeveelheid uien. Heb je een avontuurlijke smaak? Bestel dan eens Steinfurter Töttchen, een zoetzure stoofpot die op traditionele wijze gemaakt wordt van longen, lever of ander afvalvlees. Moderne varianten van het gerecht worden tegenwoordig gemaakt van tong of kalfsvlees.

Lekkernijen Winterberg Duitsland 3 - Himmel Und Erde

Himmel und Erde

Wij kennen Himmel und Erde (of Himmel un Ääd zoals ze hier zeggen) ook wel als hete bliksem. De combinatie van bloedworst, gefrituurde uien, aardappelpuree en appelmoes is heerlijk na een vermoeiende dag op de piste.

Lekkernijen Winterberg - Bockworst

Sauerlandse worsten

In ‘t Sauerland is de bockworst echt groot favoriet. Lekker uit het vuistje met een broodje. Liefhebbers van worsten moeten sowieso ook de rinderwurst, pfefferwurst en knochenwurst uit de regio eens proberen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/skien-dichtbij-nederland-last-minute/”]

Lekkernijen Winterberg - Pumpernickel

Beeld: Germany.travel.

Pumpernickel (roggebrood)

Dit typische Duitse ‘brood’ komt origineel uit Westfalen. Het smaakt in niets naar gewoon brood, maar van roggebrood heeft het veel weg. Pumpernickel is ook leuk om als vakantiesouvenir mee naar huis te nemen. Wanneer het namelijk goed verpakt wordt, blijft het een paar maanden goed.

Nieuwsgierig waar de naam vandaan komt? Wij ook, maar we komen er niet helemaal uit. Er doen verschillende verhalen de ronde. Zou het te maken hebben met ‘pumper’ en ‘nickel’, oude termen uit het regionale dialect? Ook gaat het verhaal dat Napoleon zei dat het brood alleen geschikt was voor zijn paard ‘bon pour Nickel’. Weer anderen beweren dat ‘pumpern’ en ‘nickel’ vrij vertaald kunnen worden in iets wat ‘demonenscheet’ betekent.

Leuk om te doen als de piste je gestolen kan worden: breng een bezoek aan de oudste pumpernickel-bakkerij in de wereld. In Soest (Westfalen, West-Duitsland) maken ze deze lokale lekkernij al sinds 1570.

Lekkernij Winterberg - Reibekuchen

Wintersport of zomervakantie: een bezoek aan Winterberg is natuurlijk ook niet complete zonder schnapps, Reibekuchen, kaasnoedels en schnitzels.

Wat eet of drink jij het liefst als je in Winterberg bent? Laat het ons weten in een reactie.