Culinair Montenegro: authentiek eten en drinken

Redactie - 29 april 2018

Culinair Montenegro: authentiek eten en drinken

Redactie - 29 april 2018

Een snufje Italië hier, een vleugje Turkije daar en voeg ook nog maar een beetje Balkan invloeden toe: welkom in de Montenegrijnse keuken. De locals weten wel wat lekker eten is en werken vooral met verse, vaak biologische ingrediënten. Zoover neemt je mee naar culinair Montenegro.

Aan de kust eet je… verse vis!

Het zal je niet verbazen dat aan de kust van dit land in de Balkan veel vis gegeten wordt. Vers welteverstaan, zo uit de Adriatische Zee je bordje op. Wel eerst gebakken, geroosterd op een bbq of bereid op de grill natuurlijk. Vaak wordt hier een verse olijfolie bij geserveerd met wat kruiden en smaakmakers zoals knoflook. Dit zijn de mediterrane invloeden die terugkomen in het eten.

Iets wat in het naastgelegen Kroatië veel gemaakt wordt, kun je ook in Montenegro veel vinden: vissoep. Dit typische gerecht ‘brodet’ bevat stukken vis en sardientjes gekookt met groenten. Bij de soep eet je een stuk homemade maisbrood. Ga vooral eens naar de Baai van Kotor waar dit traditionele soepje authentiek bereid wordt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/autovakantie-kust-dalmatie/”]

Vis met fruit en gehaktrolletjes

Meer landinwaarts zul je ook veel visgerechten op de kaart vinden, maar dan gevangen in zoetwater. Denk aan paling, forel of karper. Vissers slaan hun slag in het meer van Shkodër, waar deze vissen veelvuldig voorkomen. Vervolgens worden de vissen gerookt en zelfs gedroogd, en op een bijzondere manier gegeten: namelijk met fruit.

Vlees overheerst een groot deel van de keuken van midden-Montenegro. Kijk niet gek op als je een varkenspoot op de kaart ziet staan. Een bekend traditioneel gerecht is Ćevapi of Ćevapčići. Dit zijn gekruide gehaktrolletjes in de vorm van worstjes, die worden gebakken op de grill. Opvallend is dat ook bij de vleesgerechten regelmatig fruit geserveerd wordt. Denk aan frambozen, appel, aardbeien en besjes.

Bio-is-logisch

Ga je verder naar het noorden toe, dan kom je in het nationale park Durmitor en haar bergen terecht. Het vee dat hier heerlijk kan grazen op het land zorgt voor gezonde producten zoals melk en kaas. Voor authentieke en biologische gerechten zit je hier goed. Vlees, zoals lamsvlees en kalfsvlees, wordt in de bergen langzaam gegaard in een pan op houtskool.

[article href=http://www.zoover.nl/blog/interview/vakantietrend-2017-balkan-op-maat/]

Alcoholische lekkernijen

De Montenegrijnse locals weten wat lekker is: ze brouwen hun eigen bier. De brouwerij bestaat al eeuwen en het bier dat hier gemaakt wordt heet Niksicko Pivo. En dan is er nog zo’n traditioneel alcoholisch drankje: rakija. Dit is jenever van witte druiven, meestal zelf gemaakt. Vaak wordt er wat honing toegevoegd aan deze lekkernij en soms wordt rakija gemaakt van abrikozen, pruimen of ander fruit. Wijnliefhebbers zullen in Montenegro ook niets tekort komen.

Overnachten in Montenegro

Doe net als vakantieganger Jan en logeer in hotel Queen of Montenegro, Zoover score 8,6. ‘Hotel ligt op een heuvel. Hierdoor prachtig uitzicht over de baai. Aan te bevelen is ook een kamer met zeezicht. Het hotel is heel schoon. Zowel het onbijt als diner buffet is uitstekend. Veel keus. Tijdig wordt alles bijgevuld. Zeker aan te bevelen.’

Ben je wel eens in Montenegro geweest? Laat dan vooral een review achter bij je accommodatie, voor andere vakantiegangers.

BewarenBewaren

BewarenBewaren