5x lokale lekkernijen van Macedonië

Redactie - 7 februari 2018

5x lokale lekkernijen van Macedonië

Redactie - 7 februari 2018

Geen zin om te koken tijdens de vakantie? Dan zit je goed in Macedonië! In ieder plaatsje vind je sfeervolle restaurants waar je naar hartenlust de meest heerlijke gerechten kunt proeven. Macedonië staat te boek als voordelige vakantiebestemming, dus op je maaltijden hoef je niet te bezuinigen. Eet smakelijk!

Heeft Macedonië eigenlijk wel een eigen keuken?

Bestaan er genoeg recepten om te kunnen zeggen dat Macedonië een typisch ‘eigen’ keuken heeft? Kenners en vakantiegangers vinden vaak van niet en zijn van mening dat de gerechten voornamelijk geïnspireerd zijn op die van andere Balkanlanden. Voor een groot deel is dat waar, maar toch zijn er wel degelijk onderscheidende gerechten te ontdekken die het proberen waard zijn. Welke dat zijn lees je hieronder.

Onderscheidend Ohrid

Een échte lokale lekkernij vind je in Ohrid, gelegen in het Zuidwesten van Macedonië en bekend vanwege het gelijknamige meer. Daar hebben we meteen ook de link met de unieke keuken te pakken: de menukaart in Ohrid bestaat hoofdzakelijk uit heerlijk vers gevangen vis, die praktisch vanuit het meer direct op je bord terecht komt. De Ohrid forel is misschien wel favoriet nummer één, waarmee lokale chefs eindeloos kunnen variëren. In het uitstekende restaurant van Hotel Tino maken ze een waar kunstwerk van de presentatie op je bord. Een terrasje aan het water is natuurlijk ook altijd een goed idee.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/17-03-2015-macedonie-onbekend-niet-onbemind/”]

Bonen van de Balkan

Tavče gravče betekent letterlijk ‘een schaal met bonen’ en die omschrijving dekt volledig de lading. Je zult vrijwel geen restaurant vinden die dit gerecht niet op de kaart heeft staan. Voor de lokale bevolking is dit wat aardappelen voor ons zijn. Je zou Tavče gravče ook wel hét nationale gerecht van Macedonië kunnen noemen. Witte bonen, ui, puntpaprika’s en hete pepers vormen de hoofdbestanddelen. Vaak wordt er ook nog vlees aan toegevoegd, maar ook vegetariërs kunnen heerlijk smullen van deze lekkernij.

Zuurkoolschotel

Stamppotten en zuurkoolschotels zijn niet enkel voorbehouden aan Nederland in de koude wintermaanden. In Macedonië heeft deze ovenschotel een geheel eigen draai en leent zich ook uitstekend om thuis te maken. Het recept lijkt sterk op de Podvarak uit Servië. Eerst wordt de zuurkool langzaam gestoomd waarna het gerookte varkensvlees, spek en (al dan niet hete) pepers worden toegevoegd. Daarna moet je een paar uur geduld hebben wanneer het gerecht in de oven afstevent op perfectie. Per ongeluk te veel gemaakt? Geen probleem! De stoofpot is de volgende dag waarschijnljk nóg lekkerder.

Beeld: www.ajvar.nl

Goulash met komkommer?

Ja, je leest het goed. Ook in deze voornamelijk door vlees gedomineerde keuken kom je verrassende vegetarische gerechten tegen. De basis voor deze frisse stoofpot is yoghurt en tomatensaus met een vleugje munt en eventueel wat witte wijn. Al sudderend zal de goulash lekker zoet worden. Helemaal wanneer je op het einde de schijfjes komkommer nog even mee laat stoven. Daarna smul je van deze heerlijke lekkernij waarbij je dat stukje vlees echt niet zult missen. Dit gerecht kun je onder andere bestellen in het restaurant van Hotel Aleksandar Villa.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/interview/vakantietrend-2017-balkan-op-maat/”]

Pindjur

Komt pindjur je bekend voor? Dat zou goed kunnen, want naast Macedonië kent dit gerecht ook meerdere variaties in omliggende Balkanlanden. Pindjur wordt ook wel het kleine broertje van Ajvar genoemd, de kleurrijke smeersels die je veelal bij Turkse winkels vindt. Pindjur bestaat met paprika’s, groene pepers, verse tomaten en aubergines vrijwel geheel uit groenten. Een ideaal smeersel om bijvoorbeeld te serveren bij een borrel in combinatie met brood en feta, of bij het hoofdgerecht.

Macedonië heeft dus wel degelijk een heerlijk keuken. Welk gerecht zou jij weleens willen proberen?