Bijzonder: wintersport in IJsland!

Redactie - 16 november 2018

Bijzonder: wintersport in IJsland!

Redactie - 16 november 2018

Een vakantie naar IJsland in de winter zal je niet snel vergeten. Dit land heeft iets magisch, door de wit besneeuwde oppervlaktes, het groene noorderlicht en de helderblauw gekleurde warmwaterbronnen. Ga eens op wintersport in IJsland, maar niet alleen om te skiën!

Met je ski’s door IJsland

Skiën of snowboarden kan zeker in IJsland: vlakbij Reykjavik vind je de kleinschalige skigebieden Bláfjöll en Skalafell. Zowel toeristen als locals weten hun weg te vinden naar deze geweldige wintersportplekken. Waar je ook kijkt zie je witte vlaktes én je krijgt een kijkje over de oceaan. Bijzonder! Met een beetje geluk spot je bij helder weer ook nog het noorderlicht als je de besneeuwde gletsjers af roetsjt.

Bláfjöll is geschikt voor beginners (kids kunnen ook mee!) en gevorderde wintersporters. Er zijn negentien pistes en elf skiliften in het gebied, in totaal zo’n 15 kilometer aan wintersportplezier! Wel zijn er weinig voorzieningen voor eten en drinken. Neem dus zelf snacks en lunch mee als je hier gaat skiën of snowboarden.

Wintersportgebied Skalafell is een stuk kleiner met zes pistes en vijf liften. Wel vind je hier de langste piste (1,2 kilometer) van IJsland! De pistes van Skalafell zijn geschikt voor beginners en gevorderden, maar zwarte pistes zul je hier niet vinden.

Hoe kom je in deze skigebieden? Dat gaat heel gemakkelijk met de skibus vanuit het centrum van Reykjavik.

Op je ijzers door ijsgrotten

IJsgrotten in IJsland komen pas voor als het water dat door de gletsjerrivieren stroomt, bevriest. Dit fenomeen kun je daarom alleen in de winter bewonderen. En van tevoren plannen wordt lastig, want de ijsgrotten ontstaan elke keer op andere plekken. Sommige grotten zijn vanwege gladheid moeilijk begaanbaar Daarvoor kun je het beste ijzers onder je schoenen binden. De ijsgrotten van IJsland bezoeken is een wintersport beleving die je niet snel vergeet!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/bijzonder/ijsland-blue-lagoon-en-reykjavik-op-bucketlist/”]

Wintersport anders

Ben je een beetje avontuurlijk? Ga dan eens ijsklimmen! Omdat de gletsjers ‘s winters bevroren raken, kun je deze met een gids beklimmen. Vooral die in het Vatnajökull Nationaal Park en Nationaal Park Skaftafell zijn hiervoor ideaal. Je klimt naar hoogtes waar je, zoals je je kunt voorstellen, geniet van de allermooiste uitzichten over het land. Liever hiken of wandelen? Dat kan natuurlijk ook!

Opwarmen terwijl het vriest, in de Blue Lagoon

In de buurt van de hoofdstad Reykjavik ligt de Blue Lagoon. Dit is een warmwaterbron midden in de natuur. Het meer is kunstmatig aangelegd, maar dat maakt het niet minder mooi. Het prachtige blauwgroene water heeft een temperatuur van zo’n 39 graad Celcius. Heerlijk dus om in de badderen als het buiten vriest. Je komt hier helemaal tot rust!

Verblijven in Reykjavik? Probeer hotel Reykjavik Centrum eens, ook vakantieganger Leon verbleef hier: ‘Heerlijk hotel met heel vriendelijk personeel. Het hotel ligt midden in Reykjavik en heel veel kroegjes, restaurants en winkels op loopafstand.’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/5x-mooie-natuur-ijsland/”]

Een hike naar het donker

Maak eens een uitstapje naar de Lofthellir Cave: een 3500 jaar oude lavagrot met daarin ’s werelds oudste natuurlijk gevormde ijssculpturen. Trek goede schoenen aan, want je maakt eerst een wandeltocht van een half uur over met sneeuw bedekt lava, voordat je aankomt bij de sculpturen. Warme, waterproof kleding is ook geen overbodige luxe. De temperatuur in de grot is rond het vriespunt, maar soms zijn de ingangen erg smal en kan het zijn dat je een stukje moet kruipen. De grot, bestaande uit lava en ijs, is pikkedonker, maar wel verlicht zodat je ziet waar je loopt en ook de ijssculpturen zijn verlicht.

Noorderlicht Ijsland

Overnachten in IJsland

Dat doe je bijvoorbeeld bij hotel Klettur, op Zoover beoordeeld met een 8,3. Of kijk eens naar het rustig gelegen hotel Geirland, beoordeeld met een 8,6.

Weet jij nog een fijne accommodatie om te verblijven tijdens je wintersportvakantie in IJsland? Laat het ons weten in een review en inspireer daarmee andere vakantiegangers.