Een andere vakantie in Duitsland: rondje Ruhrgebied

Redactie - 1 augustus 2018

Een andere vakantie in Duitsland: rondje Ruhrgebied

Redactie - 1 augustus 2018

Het Ruhrgebied in Duitsland, dat is toch alleen maar lelijke industrie? Nee joh, de afgelopen decennia heeft de regio een gigantische metamorfose ondergaan. Met volop kunst, cultuur, parken en gezellige steden vind je er alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie in Duitsland!

Vakantie in Duitsland rondje Ruhrgebied

Beeld: www.nrw-vakantie.nl

Vakantie in Duitsland: rondje Ruhrgebied

Ooit was het Ruhrgebied in Noordrijn-Westfalen een van de grootste industriegebieden van Europa. Toen de zware steenkolenmijnen en staalfabrieken plaats maakten voor lichtere industrie, besloten de Duitsers de oude fabrieken een tweede leven te geven. De industriële constructies werden omgetoverd tot cultureel erfgoed. Het fenomeen heeft zelfs een naam: ‘Industriekultur’.

Vakantie in Duitsland Route der Industriekultur

Kaart van de Route der Industriekultur

De Route der Industriekultur

Trekt dit stukje Duitsland met een rauw randje je wel? Dan is de Route der Industriekultur iets voor jou. De route loopt dwars door het Ruhrgebied, langs alle industriële bezienswaardigheden. De hele tocht is 400 kilometer en je kunt hem ook fietsen. Een paar hoogtepunten:

Vakantie in Duitsland Landschaftspark Duisburg-Nord

Beeld: www.nrw-vakantie.nl

Landschaftspark Duisburg-Nord

Ronddwalen en eindeloos veel foto’s maken. Dat is wat de meeste bezoekers aan het Landschaftspark Duisburg-Nord in Duisberg doen. Het hoogovencomplex is sinds 1985 niet meer in gebruik en is nu is een van dé toeristische trekpleisters van het Ruhrgebied. Klauter je naar een uitkijkpunt, dan zie je de industriële bedrijvigheid bij de nieuwe fabrieken. Kinderen spelen er naar hartenlust in de speeltuinen en er zijn regelmatig festivalletjes in het park. Blijf vooral tot de zon ondergaat, want dan schijnen lichtinstallaties van kunstenaar Jonathan Park op de oude hoogovens. Een waar spektakel, zoals je op de foto hierboven ziet!

Bezoeker Writer geeft het Landschaftspark een 9 en sluit zijn review af met een goede tip: ‘Erg indrukwekkend! Een vrij gedurfd idee om een uitgestrekt industrieterrein te laten overgroeien. Het werkt echter: de gebouwen zijn natuurlijk spectaculair, maar de paden in het park zijn ook erg smaakvol aangelegd. Tip: kijk niet teveel foto’s van tevoren, loop via de westzijde het park in en laat je verrassen!’

Slapen in de gezellige binnenhavenstad Duisburg? Hotel Mercure Duisburg City krijgt veel positieve reviews. Frans noemt het een aanrader: ‘Midden in het centrum, parkeergarage eronder, mooie rustige kamers.’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/top-5-bestemmingen-in-duitsland/”]

Vakantie in Duitsland Zeche Zollverein Essen

Zeche Zollverein in Essen

Zeche Zollverein in Essen

Op naar het volgende hoogtepunt: Zeche Zollverein in Essen. Deze oude kolenmijn met industriecomplex werd in de jaren ’90 omgebouwd tot een culturele bestemming. De Nederlandse architect Rem Koolhaas kreeg het samen met de Brit Norman Foster voor elkaar om een geweldige mix te creëren van industriële rauwheid met hippe architectuur. Op het terrein vind je onder andere het Ruhr Museum, over de geschiedenis van het Ruhrgebied. Dat museum krijgt van jullie een 9,5. Petry bezocht het en was enorm onder de indruk van het ‘magnifieke gebouw’.

Naast Zeche Zollverein is er nog veel meer te doen in Essen. Denk aan de Dom en haar schatkamer, de Marktkirche en het mooie Gruga Park. Op zoek naar een lekker hotel in Essen? Vanwege de perfecte ligging en goede service, raden jullie 4-sterren hotel Novum Select Handelshof Essen aan.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/doen-in-duitsland-5-tips/”]

Vakantie in Duitsland Kokerei Hansa Dortmund

Beeld: www.ruhr-tourismus.de

Kokerei Hansa in Dortmund

Ooit werden bij Kokerei Hansa in Dortmund grote ladingen steenkool op 1000 graden Celsius gebakken tot brandstof voor hoogovens. Nu wandel je er een prachtige route, door industrie én natuur.

Langs het Erlebnispfad Natur und Technik klim je eerst bovenop de kolentoren (met een geweldig uitzicht), daarna loop je weer naar beneden in de kooksovenbatterijen. En tenslotte bezoek je de parel van de installatie: de indrukwekkende machinehal. Na het sluiten van de fabriek in 1992 kreeg de natuur er de vrije hand en het wemelt er dus van de bijzondere planten en dieren.

Hotel Mercure Dortmund City krijgt van jullie een 8,1. Het ligt midden in het centrum op maar vijf minuutjes lopen vanaf het treinstation. Ideaal!

Wat is jouw lievelingsbestemming in het Duitse Ruhrgebied? En waarom? Vertel over je ervaringen in de comments of schrijf een review.