Dit Zijn De Mooist Verlichte Steden Van Nederland

Redactie - 8 november 2016

Dit Zijn De Mooist Verlichte Steden Van Nederland

Redactie - 8 november 2016

Nu de dagen korter worden en de avonden langer, zijn veel steden in Nederland prachtig verlicht.  Er worden zelfs tentoonstellingen, optochten en festivals georganiseerd die je alleen in het donker kunt bezoeken. Lees snel verder en ontdek de mooist verlichte plekken in ons eigen kikkerlandje!

Lichtfestival in Amsterdam
Van begin december tot eind januari organiseert onze hoofdstad het
Amsterdam Light Festival. Dit culturele festival zet jaarlijks de pracht en praal van de stad in de schijnwerpers. Door de binnenstad van Amsterdam zijn meer dan 35 creaties te bewonderen van internationale kunstenaars, designers en architecten.

Je kunt uiteraard langs de verlichte kunstwerken en installaties wandelen. Vanaf het Amsterdam Centraal Station loop je in ongeveer twintig minuten naar het startpunt van de route bij de Blauwbrug. Maar het is nog veel leuker om alle projecten vanaf het water te bekijken! Dit is ook de perfecte manier om met kinderen het festival te beleven. Je geniet van een prachtig uitzicht over de verlichte binnenstad en komt langs de meest bijzondere plekken. De vaarroute is erg populair onder bezoekers uit binnen-en buitenland. Wil je zeker zijn van een plekje? Reserveer dan tijdig een bootje!

[article href=”http://weblog.zoover.nl/acties/op-zoek-naar-zoover-vakantiefoto-jaar-2016/”]

GLOW in Eindhoven
Ook in Eindhoven wordt een bijzonder lichtfestival georganiseerd. Dit jaar kun alweer voor de elfde keer GLOW bezoeken. Zo’n veertig kunstenaars bieden met opmerkelijke kunstwerken een verrassende nieuwe kijk op de Brabantse stad.

De verlichte werken zijn door een looproute met elkaar verbonden. De tocht bestaat uit twee lussen. Het duurt ongeveer twee uur om een lus te wandelen. Als je allebei de routes wilt lopen, is een overnachting dus zeker geen overbodige luxe. Gelukkig barst Eindhoven van de knusse hotels. Verblijf bijvoorbeeld in Hotel Pullman Cocagne. Deze accommodatie is met heerlijke bedden, een sauna en zwembad de perfecte plaats om een avond wandelen mee af te sluiten.

GLOW wordt gehouden van 12 tot en met 19 november. De toegang is gratis. Dit festival mag je zeker niet missen. Vorig jaar trok het project maar liefst 730.000 bezoekers!

licht maastricht

Lichttentoonstelling in Maastricht
Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat het regent of sneeuwt op een donkere avond. Maar ook dan zijn er genoeg plekken om te genieten van lichtjes! In Maastricht wordt bijvoorbeeld de tentoonstelling
LICHT georganiseerd in het Museum aan het Vrijthof. LICHT bestaat uit werken van ruim zestig uiteenlopende regionale, nationale en internationale artiesten.

De centrale vraag van de expositie is: op welke manieren kan licht een rol spelen in de kunst? Aan de hand van oude en moderne objecten en installaties is door de kunstenaars geprobeerd een antwoord te vinden. Zo zijn er dansende lampen, lampen die bellen blazen en lampen die reageren op ademhaling en lichaamsbeweging te vinden.

De bijzondere tentoonstelling in Maastricht is zeker de moeite waard om te bezoeken als kunstliefhebber. LICHT is echter wat minder geschikt voor kleine kinderen.

Lichtjesoptocht in Drenthe
Jaarlijks trekt de Noorderlichtjesparade in het centrum van Hoogeveen tienduizenden bezoekers naar het centrum van de stad. De feeststoet bestaat uit twintig verlichte praalwagens en drie vrolijke muziekkorpsen. Op 18 december a.s. vanaf 18:30uur rijdt de optocht door de straten van de Drentse stad. Het thema van deze editie: fantasie. Bereid je voor op een sprookjesachtige avond.

Een groot animatieteam zorgt ervoor dat je je geen moment zult vervelen. Deze activiteit is dan ook perfect voor kleine kinderen. Ze kijken hun ogen uit en krijgen bovendien allerlei cadeautjes vanuit de praalwagens. Het kan best laat worden bij deze optocht. Dus als je ver moet reizen, is het verstandig om een hotel in de buurt op te zoeken. Ga bijvoorbeeld naar Hotel Hoogeveen, waar je een luxe kamer boekt voor het hele gezin. Zo kunnen de allerkleinsten meteen naar bed na een enerverende dag.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/tips/de-meest-kerstsfeerverhogende-vakantieparken-voor-de-feestdagen/”]

Trajectum Lumen in Utrecht
Op een donkere avond maak je in
Utrecht een prachtige wandelroute: Trajectum Lumen. De wandeltocht leidt je langs verschillende historische plekken en lichtkunstwerken door de bijzondere binnenstad. Het is een ware ontdekkingstocht langs artistiek uitgelichte locaties. Zelfs inwoners van de stad zijn nog verbaasd over alle verborgen plekjes op de route.

De tocht start op het centraal gelegen Vredenburg, waarna je vele projecten van (inter)nationaal gerenommeerde lichtkunstenaars bewondert. Langs de Oudegracht zijn bijvoorbeeld een aantal bruggen vanaf het water kleurrijk verlicht. En op het plein rondom de Dom verschijnt ieder kwartier een mysterieuze lichtgevende nevel. Je kunt zelf gratis een routekaart downloaden. Maar als je meer wilt weten over de rijke geschiedenis en de achtergrond van de lichtprojecten, is het ook mogelijk de wandelroute met een professionele gids te maken. Trajectum Lumen is een echte aanrader voor wie houdt van kunst en historie!

Waar heb jij de mooiste lichtjes in Nederland gezien? Laat het ons weten in de reacties of laat een review achter op Zoover.nl!