Wat voor goederen moet je aangeven bij de douane op de airport?

Redactie - 8 augustus 2019

Wat voor goederen moet je aangeven bij de douane op de airport?

Redactie - 8 augustus 2019

Dat bordje ‘nothing to declare‘ op het vliegveld staat er natuurlijk niet voor niets. Wat voor goederen moet je aangeven bij de douane op de airport? Méér dan 16 liter bier, méér dan 200 sigaretten of 250 gram tabak, méér dan €430,-: we zetten de exacte regels voor je onder elkaar.

Douane Sanketh Rao Pexels.com art-arts-and-crafts-bright-716107

Beeld via pexels.com – Sanketh Rao

Alcohol, tabak en bergen souvenirs

Dat ene flesje wijn van Kreta, dat kleine pakje waterpijptabak uit Marrakech: de douane is echt niet geïnteresseerd in al jouw souvenirs. Wat voor goederen moet je aangeven bij de douane op de airport? Zodra je méér meeneemt dan dat kleine aandenken, moet je rekening houden met belastingen. We zetten de regels voor je op een rij.

Wat voor goederen moet je aangeven bij de douane op de airport?

  • Souvenirs: je mag artikelen tot een waarde van €430,- belastingvrij meenemen.
  • Alcohol: je mag maximaal 1 liter sterke drank of 2 liter mousserende wijn en 16 liter bier belastingvrij meenemen.
  • Tabak: je mag maximaal 200 sigaretten of 250 gram shag of 50 sigaren belastingvrij meenemen.

Bron: de belastingdienst

Douane - Fancycrave.com - pexels.com aisle-beverages-bottles-811108

Beeld via pexels.com – fancycrave.com

Reizen binnen de EU

Inderdaad, binnen de Europese Unie mag je in principe rondreizen zoveel je zelf wilt. Dit geldt echter niet voor enorme hoeveelheden alcohol of tabak. Je mag ‘slechts’ 110 liter bier of 90 liter wijn belastingvrij meenemen binnen de Europese Unie. Van die Griekse Ouzo of andere sterke drank mag je maximaal 10 liter meenemen. Voeg daar het maximum van 800 sigaretten of 1 kilo tabak aan toe, en je hebt nog altijd ‘nothing to declare‘ bij de douane. En een loodzware koffer. [article href=”http://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/hoe-boek-je-een-vakantie/”]

Douane Skitterphoto airport-amsterdam-arrival-2069

Beeld via pexels.com- skitterphoto

Eigen dure spullen? Neem het bonnetje mee!

Ga jij nooit van huis zonder jouw peperdure camera? Lig je het liefst op het strand omringd door een lading superdeluxe speakersets? Neem voor de zekerheid de bonnetjes mee van dure artikelen in je bagage. Mochten ze vragen stellen bij de douane, dan kun je altijd laten zien dat je de artikelen niet in het buitenland hebt gekocht.

Douane - freestocks.org bags-christmas-christmas-gifts-749353

Beeld via pexels.com – freestocks.org

Klaar om kerstinkopen te doen?

Nu je weet wat je mee mag nemen, hoef je alleen nog even de beste locatie uit te zoeken voor je kerstinkopen. Ga voor een van de traditionele kerstmarkten in Europa en prop je koffer vol met de meest kitscherige kerstdecoraties. Waar je moet zijn? Zowel Brugge, Wenen als Praag scoren een review score van maar liefst een 8,8. Liever onbeperkt kerstinkopen doen? Ga overnachten bij Hotel Scheepers of het Parkhotel in Valkenburg en sla je slag op een van de gezelligste kerstmarkten in Nederland.