Waarom smelt ijs als er zout op gestrooid wordt?

Redactie - 28 november 2018

Waarom smelt ijs als er zout op gestrooid wordt?

Redactie - 28 november 2018

Ga jij binnenkort op wintersport? Al glibberend over de spekgladde wegen naar je wintersportbestemming, vraag je je misschien wel af: waarom smelt ijs eigenlijk als je er zout op gooit? Speciaal voor jou, leggen we uit hoe strooizout precies werkt.

Beeld: Pixabay – Pexels

Zout verlaagt het vriespunt van water

Laten we beginnen met een korte wetenschappelijke uitleg: ijs bestaat uit watermoleculen die aan elkaar gebonden zijn via waterstofbruggen. Wanneer je er zout bij gooit, dan wordt die regelmatige structuur verbroken. Dit wordt ook wel smelten genoemd.

Anders uitgelegd: het zout mengt zicht met het water dat aanwezig is in sneeuw of ijs. Het goedje dat ontstaat noemen we pekel. Doordat pekel een lager smeltpunt heeft dan water, zal dit minder snel bevriezen. En dat betekent dus dat de wegen minder glad worden. Voor optimaal effect is het wel belangrijk dat er na het strooien voldoende verkeer overheen rijdt. Rondrijdende auto’s zorgen er namelijk voor dat het zout en water goed mengt.

Beeld: Pixabay – 12019

Wat is het verschil tussen strooizout en keukenzout?

Nu vraag je je misschien af waarom er niet gewoon met keukenzout wordt gestrooid en wat het verschil eigenlijk is? Het antwoord is simpel: keukenzout en strooizout bestaan allebei uit natriumchloride. Strooizout heeft echter grotere korrels en is ongezuiverd. Het bevat zware metalen waardoor het niet geschikt is voor in de keuken.

Bij serieus koude omstandigheden wordt er overigens voor strooizout soms calciumchloride gebruikt in plaats van natriumchloride. Dit zout laat het ijs bij heel lage temperaturen beter smelten, maar is ook een stuk duurder.

Beeld: Pixabay – Pixel2013

Met zand strooien

Wist je trouwens dat er in Scandinavië met zand gestrooid wordt? Tot het begin van de jaren zestig was dit in Nederland ook het geval. Helaas werd dat te snel van de weg gereden en veroorzaakte het verstopte riolen. Volgens experts zou zand onze moderne snelwegen zelfs alleen maar gladder maken.

Waarom gebruiken ze in Scandinavië dan wel zand? Omdat het daar extreem hard en langdurig vriest en zout tot slechts -12 graden dooiend werkt. Bovendien willen ze in Scandinavië de sneeuw niet laten verdwijnen, maar wel berijdbaar maken. Zie jij jezelf al over die besneeuwde wegen rijden? Bijvoorbeeld in het betoverend mooie Lapland? Blijf dan tijdens je winterse roadtrip slapen in Hotel Pohtimo. Volgens reviewer Henriette: ‘Een fantastische plek om nooit te vergeten.’

Beeld: Pixabay – Isakarakus

Nadelen van strooien

Het is dus duidelijk wat het voordeel van strooien is, maar zitten er eigenlijk ook nadelen aan? Helaas wel. Pekel zorgt ervoor dat metalen sneller kunnen gaan roesten en is dus niet goed voor je auto. Ook bomen en planten langs de weg hebben er behoorlijk onder te lijden als ze in aanraking komen met het strooizout. Gelukkig is de invloed van zout tegenwoordig een stuk minder schadelijk dan vroeger. Met name door het gebruik van geavanceerde apparatuur en technieken, zoals het spuiten van nat zout.

Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord en kun je straks met een gerust hart met de auto op wintersport. Ben je toevallig van plan om naar Oostenrijk te gaan? Boek dan je vakantie eens bij Zoover Award winnaar Aparthotel Windau Lodge. Viel Spass!

Bron: NRC

Heb jij nog leuke weetjes over strooizout? Laat dan hieronder een reactie achter!