Schiphol vermijden? Op weg naar andere opties in Nederland & België

Redactie - 14 juni 2022

Schiphol vermijden? Op weg naar andere opties in Nederland & België

Redactie - 14 juni 2022

We zijn weer vrij om te reizen en misschien ben je al weer op zoek naar jouw volgende vakantie. Vliegen vanaf Schiphol is heel fijn, zeker als je in het noorden woont. Maar we weten ook dat onze populaire luchthaven een groot nadeel heeft: het kan er enorm druk zijn. Zeker met het oog op de schoolvakanties zal het er drukker zijn dan normaal.  Als je om die reden niet vanaf Schiphol wilt vliegen dan zijn er genoeg alternatieve luchthavens waarvoor je kunt kiezen. Denk aan Düsseldorf Airport of Keulen Airport, maar in ons eigen land en bij onze zuiderburen kun je goed terecht als je liever niet vanaf Schiphol wilt vliegen. Wat de voordelen zijn en hoe je er (snel) kan komen, lees je in dit blogartikel ‘Schiphol vermijden? Dit zijn de opties in Nederland & België’.

Schiphol vermijden? Op weg naar andere opties in Nederland & België

Vliegen vanaf Eindhoven

Voor wie onder de rivieren woont, zal eerder vanaf Eindhoven Airport vertrekken dan wanneer je in het oosten of noorden van het land woont. Je vindt er geen overvloed aan winkels of restaurants. Maar wat vind je er dan wel? Een buitenterras, een paarrestaurants én een prima selectie aan winkels. De luchthaven is klein, maar fijn en lekker overzichtelijk. Neem nog lekker een kop koffie en iets lekkers, voordat je naar jouw bestemming vertrekt. Als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld naar Spanje of Griekenland dan zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Transavia die van deze luchthaven vertrekken. Eindhoven Airport is een perfecte keuze als je op zoek bent naar een alternatieve luchthaven in Nederland & België.

Schiphol vermijden? Op weg naar andere opties in Nederland & België

Met de auto en parkeren

Eindhoven Airport heeft voldoende parkeergelegenheid. Je kunt er met een gerust hart je auto veilig achterlaten, maar ook verzekerd zijn van een parkeerplek. We raden je aan om op tijd je plek online te reserveren. Soms is dat zelfs nog voordeliger en je betaalt veiling online. Er zijn verschillende gebieden waarvoor je kunt reserveren, denk aan bijvoorbeeld Golden, Silver en Brons Parking. Hoe hoger het getal en hoe lager in kleur, hoe verder weg van de terminal je staat. Gelukkig liggen alle parkeervoorzieningen op loopafstand (max. 7 minuten) en voor elektrische auto’s zijn er op P1 Greenflux laadvoorzieningen. Word je gebracht en gehaald en voor de deur afgezet? Zelfs dan kunnen de thuisblijvers gemakkelijk parkeren in parkeergarage P1. Je kan hier de eerste 15 minuten gratis parkeren dus ideaal voor een Kiss & Ride.

Met het openbaar vervoer

Misschien laat je de auto staan en  pak je liever de trein of de bus. Dat kan, want je reist gemakkelijk en snel met het openbaar vervoer naar de luchthave Eindhoven Airport. Er is vast een stoptrein of Intercity die bij Eindhoven Centraal aankomt. Aan de noordkant van het NS station (dit is niet de centrumkant) kun je met lijnbus 400 of de shuttlebus 401 in een mum van tijd naar de luchthaven waar je naast de terminal weer uit stapt.

Vliegen vanaf Rotterdam

Als je Schiphol wilt vermijden, dan is Rotterdam The Hague Airport de ideale luchthaven om te vertrekken als je in het westen van Nederland woont. Luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia, Corendon Air en TUI Fly nemen je mee naar de mooiste vakantiebestemmingen. Ook deze luchthave is niet groot, maar wel van alle gemakken voorzien. Volop mogelijkheden dus voor een hapje en een drankje, maar ook als je nog even wilt shoppen voor de laatste vakantiespullen. Begin ontspannen aan je vakantie naar Zuid-Europa of Turkije en vlieg vanaf Rotterdam The Hague Airport.

Schiphol vermijden? Op weg naar andere opties in Nederland & België

Met de auto en parkeren

De luchthaven ligt naast rijksweg A13 en ligt op de Ring Rotterdam. Controleer ruim van te voren of er eventueel wegwerkzaamheden zijn op de route. Je parkeerplaats reserveer je eenvoudig en snel via het officiële reserveringssysteem van de luchthaven. Vergeten te doen? Je kunt tot uiterlijk 3 uur voor vertrek nog een reservering maken. De meest verre parkeerplaats is P5 Basic Parking (voorheen P10) en ligt op max. 10 minuten lopen. Parkeer je liever direct tegenover de terminal dan kies je voor parkeerterrein P2. Maar hoe fijn is het als je gebracht en gehaald wordt? Vlakbij de terminal vind je Kiss & Ride stroken en wordt er duidelijk aangegeven hoe en waar de Kiss & Ride stroken bereikbaar zijn. Je volgt simpelweg de aangegeven route.

Met het openbaar vervoer

Je vakantie begint al met de reis naar de luchthaven en is met het openbaar vervoer heel goed bereikbaar. Vanaf Rotterdam Centraal of Den Haag centraal kun je met metrolijn E naar metrostation Meijersplein. Hier stap je over op RET buslijn 33, maar vanaf Rotterdam Centraal kun je ook direct op buslijn 33 stappen en ben je binnen 30 minuten op Rotterdam The Hague Airport. De bus stopt direct naast de vertrekhal.

Vlieg vanaf zuidelijk Maastricht

Als je verder onder de rivieren woont, dan wil je het liefst een lange autorit naar het noorden van ons land vermijden. Vanaf luchthaven Maastricht Aachen Airport vlieg je namelijk naar een heleboel prachtige vakantiebestemmingen. Waar je bij andere luchthavens misschien langer in de rij staat, ben je zo door de de paspoortcontrole en security check heen. Zijn er nog andere voordelen? Jazeker, wachten is nog nooit zo leuk geweest! De luchthaven is klein en praktisch, maar je kunt in de terminal zitten op heerlijke banken, vind je er oplaadpunten voor je telefoon en heb je gratis wifi. Koop nog wat leesvoer of drink een kop koffie bij de Travel’ Inn bar. Begin de start van je vakantie lekker ontspannen en vlieg vanaf Maastricht Aachen Airport naar vakantiebestemmingen als de Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza.

Met de auto en parkeren

Moet je een stuk(je) rijden om bij de luchthaven te komen? Dan is er gelukkig voldoende parkeergelegenheid op parkeerterrein P1 dat ook nog op loopafstand links van de terminal ligt. Daarnaast hoef je niet uren voor vertrek aanwezig te zijn, dus laat je vooral brengen (en ophalen) en ga voor kort parkeren. Dat doe je rechts van de terminal op de Kiss & Ride waar je de eerste 10 minuten gratis kunt parkeren.

Met het openbaar vervoer

Woon je heel dichtbij of laat je de auto liever staan, dan is Maastricht Aachen Airport prima met het openbaar vervoer te bereiken. Buslijn 30 (Maastricht-Sittard) van Arriva rijdt regelmatig van en naar de luchthaven en de bushalte ligt recht voor de terminal. Laat de vakantie maar beginnen en vlieg zonder stress naar jouw ideale vakantiebestemming.

Vliegen vanaf het noorden: Groningen

Vooral voor iedereen die boven midden Nederland woont, is Groningen Airport Eelde een goed alternatief voor Schiphol. De luchthaven is goed bereikbaar, je kunt voor de deur parkeren en ontspannen inchecken. De terminal is overzichtelijk, heeft gratis wifi en is van alle gemakken voorzien. Geen overvloed aan airport shops of restaurants, slechts een selectie aan kleine winkels en één restaurant, genoeg voor een goed kop koffie en iets te eten. Daarnaast is de terminal volledig aangepast voor personen die minder goed ter been zijn. Daarom hoort Groningen Airport Eelde ook thuis in de lijst ‘Schiphol vermijden? Dit zijn de opties in Nederland & België’. Vlieg dus zonder zorgen en hele lange wachtrijen naar vakantiebestemmingen als Griekenland.

Schiphol vermijden? Op weg naar andere opties in Nederland & België

Met de auto en parkeren

Groningen Airport Eelde ligt op ongeveer 15 km van de stad Groningen en is goed bereikbaar. Via de A28 (Groningen – Assen), bij afrit 37 ben je er zo en je parkeert letterlijk bijna voor de deur. Reserveer wel op tijd als je verzekert wilt zijn van je parkeerplek. Komt iemand je ophalen of wegbrengen? Dat is pas luxe en direct voor de terminal zijn Kiss & Ride parkeervakken. Hier kan je kort parkeren en eventuele bagage uit te laden. Dit is gratis, wat een fijne bijkomstigheid!

Met het openbaar vervoer

Je kunt met het openbaar vervoer de luchthaven Groningen Airport Eelde gemakkelijk bereiken. Je kunt in- en uitstappen bij de halte ‘Eelde Airport’ dat aan de Burgemeester J. G. Legroweg ligt. Daarna is het nog maar 350 meter lopen vanaf de terminal. Rondom Groningen wordt er altijd flink gewerkt aan weg en spoor. Deze langdurige werkzaamheden kunnen van invloed zijn op de bereikbaarheid van de luchthaven. Ga dus goed voorbereid van huis en check voorafgaand je reis naar luchthaven Groningen Airport Eelde.

Vlieg vanaf onze zuiderburen: Brussel

Zeker wanneer je tegen de grens van Nederland en België woont, is vliegen vanaf Brussel Airport een goed alternatief voor Schiphol. Het vliegveld heeft een centrale ligging en vliegt op allerlei bestemmingen binnen en buiten Europa. Denk aan een zonvakantie in het zonnige Portugal of het verre Egypte. Je vakantie begint al met de reis naar de luchthaven dus ga goed voorbereid de deur uit. Eenmaal aangekomen op Brussel Airport merk je al gauw dat dit geen kleine luchthaven is. Er is genoeg keuze in restaurants en airport shops. Zonnebrand vergeten? Duik dan nog snel even een winkel of apotheek in. Het ontspannen kan beginnen, neem plaats in een van de lounges waar je je mobiel kan opladen en je gratis wifi hebt. We wensen je een fijne vakantie!

Met de auto en parkeren

De luchthaven is met eigen vervoer gemakkelijk bereikbaar. Vanaf de Brusselse Ring volg je de verkeersborden Zaventem. Hou er wel rekening met eventuele verkeersdrukte op de Brusselse Ring. Net als in Nederland zijn de ringwegen altijd drukker dus ook bij onze zuiderburen. Plan dus genoeg reistijd in om naar de luchthaven te komen. Zeker tijdens de piekuren dus stippel je route vooraf uit. Parkeren gaat eigenlijk net als bij onze luchthavens, gemakkelijk en snel. Reserveer wel een plek van te voren en bekijk goed welk parkeerterrein je kiest. Voor sommige gevallen rijdt er een shuttlebus, omdat je auto wat verder weg van de terminal ligt. De prijs voor parkeren daarentegen is over het algemeen lager dan wanneer je voor de deur parkeert.

Met het openbaar vervoer

Ben je niet in het bezit van eigen vervoer of vind je reizen met de trein gewoonweg leuker? Het treinstation is heel makkelijk te vinden, namelijk direct onder de vertrek- en aankomsthallen van de luchthaven. Met de roltrap of de lift sta je zo op het perron (of in de luchthaven). Vanuit Nederland gaat er een directe IC (InterCity) verbinding naar Brussel Airport – Zaventem. Hoe fijn is dat? Koop online je kaartje en bekijk welk tijdstip voor jou de beste is. Een zitplaats hoef je niet te reserveren, geef alleen op of je 1e of 2e klas wilt reizen en je vakantie kan beginnen!

Gerelateerde artikelen

Wanneer je liever niet vanaf Schiphol wilt vliegen, dan heb je verschillende opties. Zoover helpt je een handje bij het oriënteren, lees daarom dit recente blogartikel. Speciaal voor jou hebben we alles op een rijtje gezet door onderstaande informatie pagina’s te maken, waar we je meenemen naar mooie vakantiebestemmingen vanaf een van de hierboven geschreven luchthavens: