Wist je dit over de oesters van Bretagne?

Redactie - 12 juni 2017

Wist je dit over de oesters van Bretagne?

Redactie - 12 juni 2017

De één vindt ze naar zeewater smaken, de ander geniet intens van een vers exemplaar: de oester. De Bretonse, welteverstaan. Wist je dat de Bretonse oester nog bekender is dan onze Zeeuwse? We hebben alle leuke en grappige weetjes over deze schelpdiertjes uit Bretagne voor je verzameld.

1. Fans over de hele wereld

Dat de Bretonse oester zo bekend is, komt door de volle, zilte smaak van het schelpdier dat speciaal in de Franse streek gekweekt wordt. En dit al duizenden jaren lang. Mensen van over de hele wereld komen naar Bretagne om de oester vers uit de zee te proeven. Ben jij fan van het zoute beestje? Of sla je liever een ronde over als een schaal met oesters geserveerd wordt?

2. Oesterhoofdstad van Frankrijk

Voor de wereldberoemde oesters kun je het beste naar Cancale gaan. Deze stad wordt ook wel de oesterhoofdstad van Frankrijk genoemd, wat eigenlijk al genoeg zegt. Vooral de huître plate (platte oester) vind je hier in overvloed. Proef ‘m eens bij één van de vele marktkraampjes.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/actief-zomer/3-fietsroutes-franse-bretagne/”]

3. Groot in vijf jaar

Wist je dat de oester, die je in zo’n twee seconden naar binnen werkt, vijf jaar nodig heeft om groot te worden? In de baai van Mont Saint-Michel wordt de oester gekweekt van oesterzaad uit Auray, een plaats die helemaal aan de andere kant van Bretagne ligt. Pas na vijf jaar is een oester uitgegroeid tot een eetbaar exemplaar.

4. Vers of niet?

Je kunt zelf testen of een oester vers is of niet. Tik zachtjes met je vinger of een mes tegen de geopende oester en kijk of deze een beetje beweegt. Wist je dat een oester dus nog leeft als je ‘m doorslikt…?

5. Oestermuseum in Bretagne

In Bretagne kun je naar een heus oestermuseum, namelijk La Ferme Marina et Musée de l’Huître. Hier is te zien hoe en waarom vroeger de holle oester gekweekt werd en waarom dat nu de platte oester is. Ook leer je alles over hoe de oesters van Bretagne gekweekt worden en hoe je ze het beste kunt eten.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/frankrijk-top-10/”]

6. Hoe eet je hem?

Wist je dat oesters door de Fransen zo uit de schelp gegeten worden? Na het openen wordt eerst de laag water uit de schelp gegoten. Daarna vormt zich een nieuw laagje vocht. Dat kan je samen met de oester (even lossnijden) opslurpen. Andere manieren om oesters rauw te eten zijn met een scheutje vers citroensap, met wat zwarte peper of met rode azijn en fijngesneden sjalotjes. Toch liever een niet-levende oester naar binnen werken? Maak hem open, giet wat citroensap en een klontje boter in de schelp, een beetje peper (geen zout, de oester is al zout van zichzelf!), wat verse kruiden en grill ‘m voor een paar minuten.

Vakantieganger Ineke, die een review over vakantiepark Les Hauts de la Houle in Cancale schreef, is een liefhebber: ‘De omgeving is geweldig! Vooral aan de kust van Cancale kun je heerlijk eten, als je van zeevruchten houdt. De oesters kun je daar al voor 5 euro per dozijn eten.’

7. Supergezond!

Wist je dat een oester supergezond voor je is? Het schelpdier bevat haast geen vet en juist veel vitamines, proteïnes en mineralen. Vandaar dat de Fransen zo slank zijn?

8. Opgewonden…

Oesters worden vaak een afrodisiacum genoemd, eten waar je opgewonden van raakt. Door de grote hoeveelheid zink zou je na het eten van een grote hoeveelheid een verhoogd libido krijgen. Casanova beschouwde de oester als de natuurlijke variant van viagra en at er maar liefst vijftig per dag. Wauw, heb jij het al geprobeerd?

Ben jij weleens in Bretagne geweest om de wereldberoemde huître plate te proeven of ben je geen liefhebber?