Hoe werkt de metro in Rome?

Redactie - 6 mei 2020

Hoe werkt de metro in Rome?

Redactie - 6 mei 2020

La città eterna, de eeuwige stad, is dé plek voor cultuurliefhebbers. Rome is een stad met een rijke geschiedenis en barst van de bezienswaardigheden en mooie locaties. Zo vind je er het Colosseum, de Sixtijnse kapel en Vaticaanstad. Gelukkig beschikt Rome over een goed metronetwerk, wij zochten uit hoe de metro werkt en hoe je op de mooiste plekken komt.

  • Openingstijden metro Rome
  • Metrokaart Rome
  • Metrolijnen Rome
  • Bezienswaardigheden per metro bezoeken
  • Wat kost een kaartje voor de metro in Rome

Openingstijden metro Rome

De metro van Rome, ook wel Metropolitana genoemd, bestaat uit twee lijnen: lijn A en lijn B. Beide lijnen rijden dagelijks van half 6 ’s ochtends tot half 12 ’s avonds en op zaterdag tot ongeveer half 1 ’s nachts. Elke 3 tot 8 minuten verschijnt er een metro aan het perron.

Metrokaart Rome

Op de onderstaande metrokaart krijg je een goed beeld van de verschillende lijnen en haltes in Rome. Klik op de afbeelding om de kaart van de metro te vergroten.

Rome metro

Het metronetwerk wordt uitgebreid met twee nieuwe lijnen: lijn C (volledig klaar in 2022) en lijn D (nog geen datum). Het aanleggen van deze lijnen loopt echter telkens vertraging op doordat er archeologische vondsten worden gedaan. Dit wijst weer op de vele culturele rijkdommen waar Rome over beschikt. Daarom beschikt Rome ook over veel bussen en trams waarmee je je kunt verplaatsen in de stad. De nieuwe lijn C is het kortst in gebruik en zal lijn A en B via stations Ottaviano (A) en Colosseo (B) verbinden.

Metrolijnen Rome

Het metronetwerk in Rome beslaat een lengte van 38 kilometer en bestaat uit 49 stations. Lijn A en B kruisen elkaar bij station Termini. De verzorging van het metronetwerk in Rome wordt gedaan door vervoersmaatschappij Agenzia del trasporto autoferrotranviario del Comune di Roma (ATAC).

Lijn A:                   Anagnina  – Battistini

Lijn B:                   Laurentina – Rebibbia

Lijn C:                   Colosseo – Montecompatri/Pantano

 musei

Bezienswaardigheden per metro bezoeken

Per metro kun je de meeste bezienswaardigheden in Rome bezoeken. In het volgende overzicht kun je zien waar je moet uitstappen om bij enkele populaire bezienswaardigheden te komen.

BezienswaardighedenMetrostationLijn
Circus MaximusCirco MassimoB
ColosseumColosseoB
OstiaPiramideB
PantheonBarberiniA
Piazza del PopoloFlaminioA
Spaanse trappenSpagnaA
Sixtijnse KapelOttavianoA
Trevi fonteinSpagnaA
VaticaanstadOttavianoA

Wat kost een kaartje voor de metro in Rome?

De overkoepelende naam voor de stadsbus, tram en metro is Metrebus. Met een kaartje heb je toegang tot al deze vervoersmiddelen uitgevoerd door Trambus, MetRo en COTRAL. Er zijn verschillende kaartjes beschikbaar voor de metro in Rome. CIS kaartjes kun je een week gebruiken, BIG dagelijks, BIT 100 minuten en BTI voor drie dagen. Een enkele reis kost ongeveer 1,50 euro. De kaartjes koop je onder andere bij ATAC automaten, kiosken en tabakszaken.

Naast de reguliere vervoersbewijzen is er ook de Roma Pass voor 36 euro. Met deze pas kun je drie dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarnaast kun je onder andere twee musea gratis bezoeken en krijg je korting op alle overige musea. De kaartjes zijn onder andere verkrijgbaar bij tabakwinkels, stations en in kaartjesautomaten op de stations of online.

Gebaseerd op de prijzen van mei 2016. Meer informatie over het openbaar vervoer in Rome.