Dit moet je weten voor je eerste vakantie naar Macedonië

Redactie - 3 februari 2018

Dit moet je weten voor je eerste vakantie naar Macedonië

Redactie - 3 februari 2018

Behalve ideaal voor een goedkope zomervakantie, is de Balkan ook hartstikke hot! Steeds meer vakantiefans gaan richting het oosten. Bijvoorbeeld naar het nog redelijke onontdekte Macedonië, dat zoveel meer te bieden heeft dan een strandvakantie aan het meer. Bezoek de moderne stad Skopje, de mooie bossen bij Mavrovo of doe een wijnproeverij in DemirKapija-vallei. Dit zijn onze tips voor Macedonië voor beginners.

Beste tijd voor een vakantie in Macedonië

De zomer! Van juni tot en met augustus kun je rekenen op een aangename temperatuur van rond de 25 graden. Gemiddeld zie je de zon zo’n acht uur per dag. In de zomer is het dan ook heerlijk vertoeven aan het meer van Ohrid en het Prespameer, maar in de bergen kan het nog koud zijn. Sneeuwliefhebbers kunnen in de wintermaanden de betaalbare skigebieden van Macedonië opzoeken.

Vervoer naar en in Macedonië

Al voor zo’n honderd euro vlieg je vanaf Schiphol in twee uurtjes naar luchthaven Alexander de Grote in Skopje of de luchthaven bij Ohrid. In het hoogseizoen vertrekken er meerdere vluchten per week, ook vanaf andere Nederlandse vliegvelden, zoals Eindhoven. Rijden vanuit Nederland kan ook, maar maak er dan wel een fijne roadtrip van. De reis duurt minimaal zo’n 24 uur.

In Macedonië kun je je prima – net als de locals – verplaatsen per trein of bus. Jammer genoeg zijn niet alle trekpleisters met het ov te bereiken. Naar Ohrid rijdt bijvoorbeeld geen trein. Soms is een huurautootje daarom wel fijn. Houd rekening met vijftig euro per dag. Voor Balkanbegrippen niet per se goedkoop.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/17-03-2015-macedonie-onbekend-niet-onbemind/”]

Overnachten in Macedonië

Accommodaties in Macedonië zijn over ’t algemeen enorm betaalbaar. Zo is er echt genoeg keuze aan goede hotels voor met z’n tweeën onder de vijftig euro per nacht. Je medevakantiefans zijn in ieder geval dol op Hotel Tino in Ohrid en Hotel Makpetrol in Kalista. Houd je meer van je vakantiepotje over voor leuke dingen.

Eten en drinken in Macedonië

Het is smullen voor een prikkie in Macedonië! Bij bakkerijtjes en cafeetjes kun je Burek (hartig gebak gevuld met vlees, kaas of groenten) krijgen voor minder dan een euro. Een leuk restaurant kost je waarschijnlijk niet meer dan tien euro voor een complete maaltijd. Er staan zelfs gerechten op de kaart voor drie euro. Macedoniërs zijn wel echte vleesliefhebbers (bestel skara, gegrild vlees), maar als vegetariër vind je altijd wel gevulde paprika’s, gegrilde groenten of huisgemaakte soepjes.

Oh, en vergeet de beroemde Macedonische shopska salata niet: gemengde salade van komkommer, tomaat en kaas. Ook zeker proeven als je daar bent: het nationale gerecht Tavče gravče (bonen, paprika en worst) en Stobi Flips (pindasnack).

Bezoeken in Macedonië

Blijf niet te lang hangen bij wat je kent. Er valt zoveel te ontdekken in Macedonië! Bezoek in Skopje het Moeder Teresa-museum, het eerste treinstation van de Balkan, het fort, de stenen brug in ’t centrum en de mooie kerken. Én stort je in het nachtleven. Ook shoppen in de Skopje Bazaar, bijna net zo oud als die van Istanbul, moet op je lijstje.

Mavrovo en omgeving staat bekend om de beschermde bossen, picknickplaatsen, mooie uitzichten en herders. Mavrovo National Park is echt een walhalla voor avonturiers en natuurliefhebbers. Ben je toevallig in juli in de buurt? Mid-juli vindt in de regio het nationale Galichka Svadba festival (trouwfestival) plaats.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/top-10-budget-vakantiebestemmingen-voor-deze-zomer/”]

Dan is er natuurlijk nog Ohrid. Het pittoreske plaatsje met geplaveide straatjes, rode terracotta daken, buitencafés en een kristalhelder meer met bergen op de achtergrond. Je waant je hier een beetje in betaalbaar Zwitserland. Ohrid wordt ook wel het Jeruzalem van de Balkan genoemd, het heeft maar liefst net zoveel kerken als dagen in het jaar.

Bezoek ook het hoogste dorpje van Macedonië, Krushevo. Zeker de moeite waard voor de architectuur en de politieke geschiedenis, maar ook voor wintersportfans! En echte wijnliefhebbers mogen de DemirKapija-vallei niet overslaan.

Geld in Macedonië

De denar is de munteenheid van Macedonië. Eén denar is honderd deni. Eén euro is ongeveer gelijk aan 62 denar. Ook in de grotere plaatsen van Macedonië vind je op iedere hoek van de straat pinautomaten, dus je hoeft niet met stapels geld op stap.

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Macedonië? Laat ze achter in je review.