10 gekke wezens uit het dierenrijk

- 29 juni 2015

10 gekke wezens uit het dierenrijk

- 29 juni 2015

Ken je de Axolotl? Dit grappige diertje behoort tot de salamanderfamilie en ziet er heel vrolijk uit. De blobvis is een andere vreemde verassing uit ons dierenrijk. Dit beestje ziet er uit als een hoopje pudding en leeft op de bodem van de oceaan. Naast deze twee, hebben wij nog acht bizarre dieren voor je uitgelicht. Ben jij er wel is een tegengekomen op vakantie?

1. Keizer tamarin

keizer tamarinHet beestje met de mooiste snor uit het dierenrijk. Hij is ongeveer 66 centimeter groot, waarbij de staart groter is dan het lichaam. De keizer tamarin komt vooral voor in de wouden van Zuid-Amerika. Doordat het diertje erg klein is, is het een graag geziene prooi bij roofdieren, maar door zijn snelheid is hij moeilijk te pakken.

2. Gordelmol

diertjevandedag.classy.be De gordelmol leeft in Argentinië en is de kleinste uit de gordeldierenfamilie. Hij is slechtziend en leeft voornamelijk onder de grond. Hij eet vooral mieren en larven. Uniek is dat het rugpantser los op de huid ligt. Het diertje kan heel snel een hol graven.

3. Watusirund

watusirundDe watusirund komt uit Afrika en stamt af van de oeros. Hij valt op vanwege zijn lange hoorns. De runderen met de langste hoorns behoorden vroeger toe aan de koning en werden als heilig beschouwd. Ze bezorgden een stam eten, status en een betaalmiddel.

4. Narwal

www.tested.comDe eenhoorn van de oceaan. Deze walvissoort heeft een enorme slagtand die wel 3 meter kan worden. De hoorn is niet om mee te vechten, maar is een tastorgaan en erg gevoelig. De Narwal vind je vooral in het oostelijk deel van de Canadese noordpool en in het westen van Groenland.

5. Axolotl

axolotlDit grappige diertje behoort tot de salamanderfamilie en ziet er altijd uit alsof hij heel vrolijk is. Helaas wordt de axolotl met uitsterven bedreigd en zijn er nog maar zo’n 1200 van in het wild over. Deze bijzondere salamander kan leven in een aquarium, maar niet samen met vissen!

6. Vingerdier

vingerdierWaarom zou het vingerdier deze naam gekregen hebben? Juist, vanwege zijn abnormaal lange vingers. Zijn middelvinger gebruikt hij als echoapparaat zodat hij kan horen of er insecten in de bomen zitten. Met als gevolg dat hij wel altijd z’n middelvinger heeft opgestoken.

7. Filipijns spookdier

plazilla.comDit aapje is niet groter dan je hand, maar zijn ogen zijn reusachtig groot. Zo groot zelfs in verhouding met het lichaam, dat het Filipijns spookdier in het Guiness Book of Records staat met grootste ogen. Het diertje is schuw en leidt grotendeels een verborgen leven.

8. Blobvis

www.wtf.nlHij lijkt een beetje op een mislukt hoopje klei.. of pudding, maar het is toch echt een levend wezen. Hoewel je leven met een zoutkorrel kunt nemen: de blobvis is erg lui en zwemt niet. Hij zweeft alleen maar over de bodem van de oceaan en eet alles wat op zijn pad terecht komt.

 9. Kraaghagedis

vanbeekdierenwinkel.nlDeze hagedis kan zijn ‘cape’ alleen openen als ie z’n bek open gooit. Hij gebruikt zijn kraag om vijanden af te schrikken, maar ook om vrouwtjes te versieren. De kraaghagedissen komen voor in de kuststreken van Nieuw Guinea en noordelijk Australië.

10. Zeevarken

http://www.appelogen.be Deze rare, roze glibberbeesten komen in alle oceanen voor en zijn ongeveer 10 centimeter lang. Hij eet alles wat hij in de modder vindt. Het grappige is dat dit beestje helemaal niet op de een varken lijkt.