Wat betekent de kleur van je paspoort?

Redactie - 14 juni 2019

Wat betekent de kleur van je paspoort?

Redactie - 14 juni 2019

Wat betekent de kleur van je paspoort? De kleur per land heeft te maken met veiligheid en internationale afspraken. Maar waarom hebben paspoorten uit verschillende landen nu bepaalde kleuren? Zoover zocht het uit!

Ieder land een eigen kleur?

Vakantiegangers op de luchthaven herken je vaak al op afstand aan de hand van één item: de kleur en in mindere mate vormgeving van hun paspoort. Het in één oogopslag herkennen van de nationaliteit is een van de redeneren waarom paspoorten een specifieke kleur hebben. Deze reden is vooral praktisch: zo worden Britse paspoorten binnenkort weer blauw om zich duidelijk te onderscheiden van de Europese variant.

Welke regels gelden er bij een paspoortkleur?

De uiterlijke kenmerken van een paspoort, waaronder de kleur, grootte en vormgeving, worden internationaal bepaald door een overkoepelende organisatie: de International Civil Aviation Organization. Saillant detail: de organisatie geeft geen bindend advies over de kleur van een specifiek land. In principe zou Nederland dus, mocht die wens er zijn, kunnen kiezen voor een oranje omslag, om waar wat te noemen. Toch zie je in praktijk weinig verschil.

Waarom wordt er een beperkt aantal kleuren gebruikt?

Rood, blauw, groen en zwart. Het merendeel van de paspoorten op de wereld heeft deze kenmerkende kleuren aan de buitenkant. Want ondanks dat in principe alles mogelijk is, blijkt het in de praktijk toch praktischer om de ‘standaard’ kleuren aan te houden. Dit heeft meerdere redenen. In de eerste plaats zijn er maar weinig bedrijven die paspoorten kunnen en mogen drukken. Dit heeft vooral te maken met de vele én strenge veiligheidsvoorwaarden. Daarnaast is het kostentechnisch veel interessanter om de kiezen voor een van de standaardkleuren.

Zijn er uitzonderingen?

Er zijn landen die ietwat afwijken van de standaardkleuren rood, blauw, groen en zwart. Zo neigt de kleur op het paspoort van Singapore eerder naar oranje dan naar rood. Daarnaast heeft Noorwegen recent een verandering doorgevoerd. Deze is nu aan te vragen waarbij je kunt kiezen voor de kleuren wit, turquoise en rood. Vooralsnog kun je, zoals bij bankpassen wel het geval is, de omslag van je paspoort nog niet zelf ontwerpen. Maar wie weet verandert ook dat in de toekomst. Want zeg nu zelf: hoe cool is het om een idyllische strandfoto van een Thais eiland op de voorzijde te hebben?

Pimp your paspoort

Het paspoort zelf mag dan (nog) niet op te leuken zijn, je kunt natuurlijk wél een hippe paspoorthoes aanschaffen waardoor deze voor jou altijd herkenbaar en veilig opgeborgen is. Deze mag iedere kleur hebben die je wenst. Daarnaast kun je er ook nog eens andere zaken zoals tickets en pasjes in kwijt. Kortom: het draagt bij aan een ideale vakantievoorbereiding.

Klaar om met je paspoort en je koffers de grens over te gaan? Check onderstaande favorieten van Zoover voor een heerlijke vakantie:

Hotel Swiss Bel Tuban                                                                      Hotel Eastin Bangkok

Hotel Sol Beach House Benoa                                                         Hotel Aqua Blue Sharm

Phi Phi Island Village Beach Resort & Spa                                   Hotel SUNRISE Select Grand Beach Resort & Spa