Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn bij terugkomst?

Redactie - 10 juni 2019

Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn bij terugkomst?

Redactie - 10 juni 2019

De reis is geboekt, alles is geregeld… laat die vakantie maar beginnen! Maar opeens is er paniek want: ‘hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn bij terugkomst?’ Het antwoord is afhankelijk van waar je naartoe gaat. Over het algemeen geldt voor bestemmingen binnen Europa dat het paspoort nog twee maanden geldig moet zijn bij terugkomst. Maar er zijn uitzonderingen, ook binnen Europa.Waar moet een pasfoto voor een paspoort aan voldoen

Altijd een geldig paspoort of identiteitsbewijs

Je moet altijd reizen met een geldig paspoort of geldig identiteitsbewijs. Je kunt overal terecht met je paspoort, maar binnen Europa zijn er veel landen waar je ook terecht kunt met alleen een identiteitsbewijs. Een lijst met landen waar dat mogelijk is vind je op de site van de overheid.
Voor alle landen buiten Europa heb je een paspoort nodig. De geldigheid van paspoorten die na maart 2014 zijn uitgegeven is tien jaar. Ook een identiteitsbewijs is geldig voor tien jaar. Voor personen onder de 18 zijn paspoort en identiteitsbewijs vijf jaar geldig.
Let op: ook als je naar een Europees land op vakantie gaat waar geen grenscontrole is, met de auto naar Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk bijvoorbeeld, dan moet je toch je paspoort of identiteitskaart bij je hebben.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/hoe-controleer-ik-de-geldigheid-van-mijn-paspoort/”]

Visum nodig?

Daarnaast is het belangrijk dat je vooraf uitzoekt of er aanvullende eisen voor geldigheid zijn voor het land waar je op vakantie gaat. Je hebt mogelijk ook een visum nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor Turkije, Egypte, China, Amerika en Canada. Veel visums kun, en moet je vooraf aanvragen. Check dit online bij de ambassade of het consulaat van je vakantieland.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/wat-heb-ik-nodig-om-een-visum-aan-te-vragen/”]

Wat heb ik nodig om een visum aan te vragen

Geldigheid paspoort

Landen waar je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij aankomst of vertrek zijn onder andere: Jordanië, Oman, Argentinië, Cambodja, Cuba, Tanzania, Laos, Taiwan, Malediven, Ghana, Indonesië, Suriname en Thailand.
Ook hier geldt weer: er kunnen aanvullende eisen zijn. Ga je naar China dan bepaalt de geldigheid van je visum hoe lang je paspoort geldig moet zijn op het moment van de visum aanvraag. Vraag je een visum aan voor drie maanden dan moet je paspoort op het moment van die aanvraag nog zeven maanden geldig zijn. Houd er overigens rekening mee dat je bepaalde landen niet inkomt met een noodpaspoort.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/hoe-vraag-ik-een-noodpaspoort-aan/”]

Wat heb ik nodig om een visum aan te vragen

Check de actuele informatie

Kijk voor actuele informatie over geldigheid van je paspoort en of je een visum nodig hebt dus altijd op de website van de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe wilt.

Tip: veel accommodaties zoals hotels, appartementen en campings willen een kopie maken van je paspoort. Zorg ervoor dat je wat kopieën bij je hebt waarop je met een dikke stift je BSN nummer niet leesbaar maakt. Dit kan helpen om paspoortfraude te voorkomen. Helaas wordt een kopie toch ook niet overal geaccepteerd.

[article href=https://www.zoover.nl/blog/msn/ben-ik-verplicht-om-mijn-paspoort-af-te-geven-op-vakantie/”]

Nu je weet welke paspoort- en visumeisen er zijn kun je met een gerust hart boeken in een van de onderstaande topaccommodaties:

Turkije: Saturn Palace HotelCuracao: Kunuku Aqua ResortOostenrijk: Camping Natterer See
Egypte: Sunrise Crystal Bay resortKaapverdië: Riu Palace Cabo VerdeMexico: Sandos Caracol Ecoresort

Ben jij wel eens vergeten een visum aan te vragen of heb je de geldigheid van je paspoort niet vooraf gecheckt?