10 Van De Mooiste Moskeeën Ter Wereld

Redactie - 10 oktober 2016

10 Van De Mooiste Moskeeën Ter Wereld

Redactie - 10 oktober 2016

Eerder dit jaar lieten we je 10 van de mooiste Europese kerken zien. Deze keer is het tijd om een aantal indrukwekkende moskeeën uit te lichten.

10. Qolsharif Moskee – Kazan, Rusland
De originele Qolsarif Moskee was na opening in de 16e eeuw de grootste van Rusland. Dat duurde niet lang, want in 1552 werd het gebouw verwoest toen Ivan de Verschrikkelijke het kremlin van Kazan, waar de moskee stond, verwoestte. In 1996 besloot de stad de moskee op dezelfde plek te herbouwen en in 2005 was de grote opening. Hoewel het complex officieel een moskee is, doet het meer dienst als museum. Op Islamitische feestdagen is het gebouw wel in gebruik als moskee en komen er duizenden mensen op af.

adobestock_66625479

9. Grote Moskee van Damascus – Damascus, Syrië
Deze in het jaar 715 geopende moskee in Syrië wordt gezien als één van de oudste en heiligste ter wereld. Ondanks de hevige oorlog in het land, is deze moskee nog compleet intact. En dat is maar goed ook, want het is een prachtig gebouw. Al in de 7e eeuw was Damascus één van de belangrijkste steden in het Midden-Oosten en woonden er vooral Christenen. Toen in 635 de islam werd geïntroduceerd werd Damascus de hoofdstad van het Arabische Rijk. Op de plek waar vroeger een basiliek stond, toegewijd aan profeet Johannes de Doper, werd de Grote Moskee gebouwd. Er is nog steeds een ruimte in de moskee waar het hoofd van Johannes ligt.

umayyad moskee syrie

8. Sjeik Zayed-moskee – Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten
Als je in de Verenigde Arabische Emiraten bent zal het je opvallen dat er heel wat gebouwen, wegen en stadions naar sjeik Zayed bin Sultan al Nuhayyan zijn vernoemd. Zo ook de grootste en bekendste moskee van het land in de hoofdstad Abu Dhabi. De sjeik stierf tijdens de bouw van de moskee en werd even later begraven in de tuin van het complex. Onder andere daardoor is het uitgegroeid tot de belangrijkste bidplek van het land.

Leuke feitjes: in de moskee vind je het grootste tapijt en de grootste kroonluchter ter wereld. Je kunt dagelijks een kijkje nemen tussen 9 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds, behalve tijdens het gebed op vrijdagochtend.

Sjeik Zayed moskee abu dhabi

7. Badshahimoskee – Lahore, India
Met zijn grote toegangspoort en rode zandstenen kleur is de Badshahimoskee een opvallende verschijning en belangrijke toeristische attractie. Mede omdat er in één van de kamers haar van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali zou liggen. Of dit echt waar is, weet helaas niemand.

adobestock_15354648

6. Faisal Moskee – Islamabad, Pakistan
Aan de rand van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad staat de gigantische Faisal Moskee. De Turkse architect Vedat Dalokay baseerde het ontwerp op het heilige gebedshuis Ka’aba, wat je in de Al-Masjid al-Haram moskee in Mekka vindt. Meer daarover op plek 4 in onze lijst. Ook aanwezig in de moskee zijn een bibliotheek, voorleesruimtes, een museum en café.

faisal moskee pakistan

5. Ubudiah Moskee – Kuala Kangsar, Maleisië
Deze moskee wordt gezien als één van de mooiste van Maleisië. De grote gouden koepel is van allerlei punten in de stad te zien en daarom een belangrijk herkenningspunt. De sultan van Perak, die begin 1900 regeerde in de regio, gaf opdracht tot de bouw van de moskee om te ‘vieren’ dat hij was genezen van een ernstige ziekte. Helaas heeft hij de moskee nooit afgebouwd gezien en stierf hij in 1916, een jaar voordat het complex opende.

ubudiah moskee

4. Al-Masjid al-Haram – Mekka, Saoedi-Arabië
Een moslim bid altijd in de richting van de Ka’aba; het gebedshuis in Mekka. Dit zou het eerste gebedshuis ter wereld zijn en is daarom ook een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse hadj (pelgrimstocht naar Mekka). Rondom de Ka’aba is de grootste moskee ter wereld gebouwd: de Al-Masjid al-Haram. In deze moskee is over het algemeen plek voor zo’n 900.000 mensen, maar tijdens de hadj zijn er meer dan 4 miljoen moslims in en rondom de moskee te vinden.

moskee mekka

3. Hassan II-moskee – Casablanca, Marokko
De grootste moskee van Marokko staat in het prachtige Casablanca. In totaal kunnen er 105.000 mensen tegelijk samenkomen voor het gebed in de Hassan II-moskee. Het is één van de jongere moskeeën uit onze lijst en werd in 1993 geopend. Het heeft daarom gigantische elektrische deuren, een dak dat opengeschoven kan worden en een laserlicht bovenin de minaret die ’s nachts richting het heilige Mekka schijnt.

hassan2moskee

2. Sultan Ahmetmoskee – Istanbul, Turkije
Deze moskee ken je waarschijnlijk wel. Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. Rondom het complex staan zes minaretten, het op twee na hoogste aantal ter wereld. Een bijnaam van het gebouw is de Blauwe Moskee. Dat is vooral te danken aan de vele blauwe tegels die aan de binnenkant van de moskee te zien zijn. In totaal zijn er binnen meer dan 20.000 van deze handgeschilderde tegeltjes te vinden.

sultan ahmetmoskee istanboel

1. Sjah Tsjeragh – Shiraz, Iran
Eén van de meest indrukwekkende moskeeën, en daarom ook bovenaan onze lijst, is het Sjah Tsjeragh mausoleum in de Iraanse stad Shiraz. Van buitenaf lijkt het een standaard moskee, maar eenmaal binnen kijk je werkelijk je ogen uit.

Shah Cheragh Moskee

De binnenkant van de moskee is volgeplakt met miljoenen kleine spiegeltjes die het licht alle kanten op weerkaatsen.

moskee

Ben jij wel eens in één van deze of een andere prachtige moskee geweest? Laat het ons hieronder in de reacties weten!