Tips en tricks om voedselvergiftiging te voorkomen

Redactie - 13 mei 2017

Tips en tricks om voedselvergiftiging te voorkomen

Redactie - 13 mei 2017

Pizza in Italië, gyros in Griekenland en tapas in Spanje….. Heerlijk eten is zeker één van de hoogtepunten van je vakantie. Helaas ligt een voedselvergiftiging op de loer. Dit kun je niet altijd voorkomen. Maar met onze tips en tricks is de kans groot dat je straks geniet van exotische maaltijden zonder de rest van de avond op de wc door te brengen!

Veilig eten op vakantie

Happy en healthy de vakantie door

Voor het eten

 • Stop wat rietjes voor de kids in je tas. Niet alleen drinkt het makkelijker, een rietje gebruiken is ook een stuk hygiënischer.
 • Gooi ook meteen desinfecterende spray of zeep bij je spullen. In het buitenland is dit zeker niet altijd aanwezig op het toilet.
 • Neem je eigen aardappelschilmesje mee. Zo kun je bijvoorbeeld zelf je fruit snijden.
 • Houd je ogen open bij je restaurantkeuze! Zijn er veel locals? Dan kun je er waarschijnlijk lekker en veilig eten.
 • Denk logisch na en kijk goed om je heen. Huisdieren in de keuken, open vuilnisbakken en vieze uniformen.. allemaal redenen om naar een restaurantje verderop te lopen.
 • Pas op met eten op straat. Voor kleine ondernemers is het vaak lastig om veilig te koken. Eet daarom liever bij een groot restaurant dan bij het schattige kraampje van een local.

Tijdens het eten

 • Drink alleen water uit (gesloten) flessen.
 • Laat de ober weten dat je geen ijsklontjes in je drankje wilt. Deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.
 • Vermijd rauw vlees. Check altijd of je kip gaar is. En vraag of de kok je biefstuk iets langer wil bakken.
 • Probeer zo veel mogelijk lokale producten te eten. Pasta in Turkije, vis in de binnenlanden van Spanje of gyros in Portugal? Liever niet.

Na het eten

 • Desinfecteer je handen opnieuw.
 • Drink kleine slokjes cola. Dit doodt haast alle bacteriën. En de suikers maken bovendien je maag rustig.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/ontbijtrecepten-voor-op-de-camping/”]

Voedselvergiftiging vakantie

Als een voedselvergiftiging je toch overkomt

Al let je nog zo goed op, een voedselvergiftiging kan iedereen overkomen. Je herkent een voedselvergiftiging aan misselijkheid, buikpijn en buikkrampen. Ook kun je last krijgen van diarree, braken en, in het ergste geval, koorts.

Wat moet je doen?

 • Een voedselvergiftiging duurt meestal één tot twee dagen. Het is dus helaas vooral je tijd uitzitten.
 • Gebruik als dat kan een apart toilet. Je wilt je medevakantiegangers natuurlijk niet besmetten.
 • Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Als je geen water binnen houdt, gebruik dan ORS.
 • Als er bloed en/of slijm in je ontlasting zit of als de symptomen langer dan drie dagen aanhouden, moet je zeker naar een arts.
 • Worden opa en oma of de kids ziek? Neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met een plaatselijke dokter.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/4x-letterlijk-en-figuurlijk-bijtanken/”]

Voedselvergiftiging voorkomen op vakantie

Accommodaties waar je lekker en veilig eet

Als je eet bij je hotel, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je veilig zit. We kunnen je helaas geen 100% garantie geven dat je geen voedselvergiftiging oploopt. Maar bij deze accommodaties hebben jullie eerder al heerlijk gegeten:

Hotel Rhodos Horizon Resort op het Griekse Rhodos krijgt van jullie een 9,2! En dat is niet in de laatste plaats om het heerlijke buffet. F.W. Jansen omschrijft: ‘Luxe eten zoals garnalen en mosselen en veel verschillende soorten Grieks eten. Ook veel oriëntaals eten, schoongemaakt fruit en taarten, de één nog mooier dan de andere. Te veel om op te noemen!

Bij Hotel Seaside Palm Beach op het Spaanse Gran Canaria weten ze wel wat lekker eten is! Elke ochtend zorgt gastvrouw Lelianne voor een heerlijke maal. Lia van Korven schrijft in haar review: ‘s Morgens verse sappen en een grote diversiteit aan brood, beleg, fruit en alles wat je je nog meer kunt bedenken voor een ontbijt.’

Het ontbijt bij Hotel Casa Turchetti in op het Italiaanse Sicilië is volgens Fenneke en Michel ‘niet te evenaren. Vers fruit in alle soorten en maten, elke dag verse taarten en cakes.’ Gastvrouw Francesca tipt en reserveert met liefde de beste restaurants in de buurt voor een diner. Je weet zeker dat je helemaal goed (en veilig!) zit.

Heb jij nog tips om voedselvergiftiging te voorkomen? Deel ze in de comments!