Tips van een local: de flamenco beleven in Sevilla

Redactie - 24 januari 2018

Tips van een local: de flamenco beleven in Sevilla

Redactie - 24 januari 2018

Wat is nou typisch Spaans? Sangria, tapas, siesta én flamenco natuurlijk. Spaanser dan de passievolle dans wordt het niet. Maar de dans deelt haar naam ook met het zuid-Spaanse muziekgenre dat soms zelfs een beetje Arabisch klinkt. Prachtig! Een rasechte flamencoshow is een echte aanrader voor op je lijstje wanneer je een weekendje in Sevilla vertoeft. Vijf locals uit deze geliefde stad in Andalusië tippen hun favoriet.

Even in ‘t kort: naar verluid is flamenco ontstaan tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw in Andalusië. Je begrijpt direct, tijdens een weekendje Sevilla bevind je je in ’t hart van flamenco. Maar waar vind je nou de beste performers, dansers en muzikanten? En hoe ontwijk je de ware ‘toeristentraps’? Door te vertrouwen op de favorieten van de locals. Want, de écht Spanjaarden of inwoners van Sevilla hebben er meer kaas (Manchego dan) van gegeten.

Flamenco bij Lola De Los Reyes

De Spaanse Ana tipt haar favoriet Lola De Los Reyes. Een typisch Spaans barretje waar flamenco nog echt leeft. Dat betekent dat de zangers en zangeressen nog zonder microfoon optreden. Vaak wippen ze binnen, geven een spetterende performance en vertrekken ze weer. Ook eigenaresse Lola heeft haar strepen in de flamencowereld verdiend. Maar je moet echt geluk hebben wil je haar op ’t podium zien.

Waar? Calle Pureza 107 in Sevilla.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/city-to-city-trip-in-andalusie/”]

Beroemd in flamencoland: La Anselma

Ook komt Ana graag bij La Anselma, maar ‘het is wel een van de meest populaire flamencobars’, zegt ze erbij. Dat betekent dat het er druk is. En ja, ook met veel medevakantiegangers. Toch is het de moeite waard. Het is namelijk zo’n barretje dat geen groot bord boven de deur nodig heeft om iedere avond stampvol te zitten. Goed om te weten: voor 23 uur hoef je niet aan te kloppen, dan is er nog geen kip.

Waar? Calle Pagés del Corro in Sevilla.

La Carbonería weet hoe flamenco écht moet

Local Juan Antonio heeft een andere favoriet: La Carbonería in het joodse gedeelte van de wijk Santa Cruz. Aan flamencotoppers in Sevilla geen gebrek. Van maandag tot en met zondag kun je tot midden in de nacht helemaal los in deze flamencobar waar zowel jong als oud uit zijn dak gaat. ‘Toerist of local, iedereen zit gezellig op de houten banken te luisteren en swingen.’ Zorg dat je er rond 23 uur bent, wil je het begin niet missen.

Waar? Calle Céspedes 21 in Sevilla.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-pro/tips-pro-bb-eigenaar-adri-ibiza/”]

De ultieme flamencobeleving bij Casa de la Guitarra

Als de geboren en getogen Sevillaanse Alena het voor het kiezen heeft, gaat ze voor de ultieme flamencobeleving naar Casa de la Guitarra. Een gitaarmuseum in een indrukwekkend achttiende eeuws huis. Ook in de wijk Santa Cruz, dus je kunt prima een avond flamencohoppen om meerdere optredens mee te pakken.

Waar? Calle Mesón del Moro 12 in Sevilla.

Nederlandse Spaanse tipt Casa de la Memoria

De van origine Nederlandse Feikje mag Sevilla alweer jarenlang haar thuis noemen, dus zij weet als de beste waar je moet zijn. Ook zij heeft twee tips als je een flamenco-avondje wel ziet zitten. Casa de la Memoria is haar favoriet, maar ook in de wijk Triana vind je een aantal hele fijne plaatsen voor mooie flamenco-optredens. Bij cultureel centrum Casa de la Memoria pakken ze trouwens big time uit! Je krijgt hier een echte show. Feikje: ‘Deze show is nog puur en echt’.

Waar? Calle Cuna 6 in Sevilla.

Genoten van een fantastische, muzikale avond? Rol dan het bed van het mooie Hotel Las Casas De La Juderia of Bed and Breakfast Arena.

Heb jij nog tips voor Sevilla? Laat ze achter in een reactie of schrijf een review.