Redactie - 3 september 2015
Een dikke fooi geven is niet de grootste hobby van ons knieperds. Toch willen wij Hollanders liever niet volledig uit de pas lopen in het buitenland. Als we op een stedentripje in Europa zijn, weten we graag wat de ongeschreven fooiregels van de stad zijn. Wat ‘tip’ jij die aardige ober, die je deze zomer in Rome of Parijs de smakelijkste gerechten voorschotelt?
In Parijs is de service vaak al compris, dus inclusief, terug te vinden op de rekening. Parijzenaren zelf geven daar boven op geen fooi. Alleen als de service van excellente kwaliteit was, en de ober très très vriendelijk, wil de Parijzenaar nog wel eens een bescheiden flapje trekken. Nu staat Parijs niet bekend om zijn vriendelijke obers, dus veel fooi wordt er niet rondgestrooid. Als de service non compris is, is een fooi van 15% normaal.
Da’s fijn: een fooi wordt hier niet echt verwacht. De goedkopere eetgelegenheden zijn bij uitstek geschikt voor de ‘zunigerds’ onder ons, omdat het daar zelfs ongebruikelijk is om muntjes achter te laten! Het wordt overigens wel gewaardeerd als je het toch doet. In duurdere zaken is het gebruikelijker om wat neer te leggen, ondanks dat hier meestal al een service charge van 10 tot 15% is berekend. Daar bovenop wordt vaak nog een fooi van 10% gegeven.
Ben je op stedentrip in Londen en eet je in een restaurant? Dan wordt er een fooi van tussen de 10 en 15% van je verwacht. Wanneer een verplichte fooi van 12,5% in de rekening is opgenomen – iets wat ook vaak gebeurt in Londen – kun je het daarbij laten. In deze stad wordt overigens iets meer ‘getipt’ dan in andere Europese steden. Zo is het heel gebruikelijk dat je de taxichauffeur iets extra’s geeft, maar ook de kapper en de kamermeisjes.
Een propina is niet standaard in Spanje. Net als in Istanbul, wordt een financieel extraatje na de maaltijd eerder verwacht in een chique restaurant. Daarbuiten wordt het geven van een fooi vaak aan de gast overgelaten. Een kleine fooi in de vorm van de rekening omhoog afronden is in Barcelona het meest gebruikelijk.
De Romeinen zijn niet van het gefooi. In deze stad is het mandje brood en het ‘lenen’ van het bestek meestal inbegrepen. Deze pane e coperto staan apart op de rekening en er wordt enkele euro’s per persoon voor gerekend. Hoewel dit niets met fooi te maken heeft, wordt dit vaak wel zo gezien. Als toerist is het wel zo vriendelijk het lage loon van een leuke ober wat aan te vullen. Staat er echter costi servizi (servicekosten) op de rekening, dan weet je dat jouw ober al een extra centje overhoudt aan je bezoek en hoef je hem niks extra’s te geven.
Op Zoover.nl lezen we vaak de mooiste verhalen op het gebied van fooi geven. Irma maakte een fijne fooienblunder tijdens haar vakantie op Bali: ‘We vonden het lastig om de waarde van de Roepia te berekenen. De eerste dag gaven we een fooi, welke achteraf een maandsalaris bleek. De laatste dag gaven we onze taxichauffeur onze laatste munten, nadat hij alle zware koffers getild had. Ik gaf hem omgerekend nog geen 30 cent fooi, berekende ik later op de luchthaven! De blik in zijn ogen toen hij er naar keek had me eigenlijk al genoeg moeten zeggen.’
Houd je je aan de richtlijnen die voor elk land gelden of trek je je daar niets van aan? Heb jij nog tips als aanvulling op deze fooitips? Of heb je ooit net zo’n blunder begaan als Irma? Wij zijn benieuwd en lezen graag jouw ervaring of tip onder dit artikel!
Vind jij deze tips handig? Like of deel ze dan hieronder op Facebook!