Vakantiemonitor oktober 2021: Nederlander boekt later en geeft meer uit aan vakantie

Redactie - 5 oktober 2021

Vakantiemonitor oktober 2021: Nederlander boekt later en geeft meer uit aan vakantie

Redactie - 5 oktober 2021

Nederlanders boeken hun vakantie steeds korter voor vertrek en hebben de afgelopen zomer 60% meer betaald voor hun reis dan andere jaren. En hoewel het storm loopt met het boeken van zonnige bestemmingen in Spanje, Griekenland en Turkije voor de komende herfstvakantie, is Nederland in de afgelopen twee jaar verreweg het populairste vakantieland geweest. Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor, waarin we het zoek- en boekgedrag de van miljoenen bezoekers aan onze website hebben geanalyseerd.

Zoover Vakantiemonitor Nederland

Hollandse Molens

Vakantieganger boekt later

In jaren zonder corona ligt de piek in het aantal boekingen van vakantiereizen in januari. Vanwege de onzekerheid over vakanties en reisbeperkingen is die piek dit jaar verschoven naar de zomer, met een lichte dip in juli. Gemiddeld zat er deze zomer vier weken tussen boeken en vertrek, blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. ,,In de reisbranche spreken we van een last minute als mensen binnen zes weken na boeken vertrekken, dus die vier weken zijn opvallend kort. Zeker tijdens de zomerperiode”, zegt Lieneke Wijnia van Zoover. Ook richting de herfstvakantie boeken veel mensen pas op het laatste moment, om er zeker van te zijn dat hun vakantie door kan gaan.

Luxere, dure vakanties populair

Opvallend is ook de hogere reissom die Nederlanders dit jaar uitgaven aan hun vakantie. Die steeg deze zomer tot gemiddeld 2382 euro. De afgelopen jaren lag de gemiddelde reissom rond de 1500 euro, dus is er sprake van een stijging van 60% volgens de Zoover Vakantiemonitor. Dat lag niet zozeer aan de prijzen van vakanties, die in mei stegen en in juni weer daalden. ,,Nee, mensen gaan echt voor meer luxe, zoals 4- en 5-sterren hotels. Een kwart van de boekingen was bij 5-sterren hotels. Dit was nog nooit zo hoog”, aldus Wijnia. ,,Ook boeken de meeste mensen all inclusive, zodat ze het resort niet per se hoeven te verlaten. Maar dat is dus wel een duurder concept.”

Portugal best beoordeelde vakantieland

Zoover biedt 15.000 pakketreizen aan van bijna alle reisaanbieders, waardoor we een duidelijke indicatie kunnen geven van het boekgedrag van vakantiegangers. Ook zoeken jaarlijks 30 miljoen bezoekers op de site naar vakantiebestemmingen. Zo kunnen we zien wat de populairste landen en regio’s zijn. De top 3 van meest geboekte reizen is het afgelopen kwartaal niet veranderd ten opzichte van het vorige. Op één staat Spanje, gevolgd door Griekenland en Turkije. Bij de best beoordeelde landen is wel een verschuiving te zien. Hier heeft Portugal (8,99) de koppositie overgenomen van de Dominicaanse Republiek. Turkije staat nog steeds op twee (8,8) gevolgd door nieuwkomer Oostenrijk (8,47). Wijnia: ,,Portugal staat al heel lang in de top 5 van best geboekte landen. Het heeft vaak kleinschalige en luxe accommodaties en is rustiger dan andere vakantielanden. Oostenrijk is dit jaar populairder geworden onder de autovakanties. Het is relatief dichtbij en heeft veel ruimte en natuur. Dat past goed in deze tijd.” 

Zoover Vakantiemonitor Portugal

Porto in Portugal

Nederland blijft nummer 1

Toch is en blijft Nederland sinds vorig jaar het populairste vakantieland volgens de Zoover Vakantiemonitor. Ook bij de autovakanties voert het de top 3 aan, voor Frankrijk en Italië. Vergeleken met pre-coronajaar 2019 laat Nederland een groei zien van 22%. Binnen Nederland zijn wel verschuivingen zichtbaar. Waar Limburg in voorgaande jaren de populairste regio was, is dat dit jaar Gelderland. Het afgelopen kwartaal verdrongen Noord-Brabant en Overijssel nummer drie Zeeland naar een vijfde plaats.

Doorstart Zoover Awards

De populariteit van Nederland geeft ons de bevestiging om volgend jaar een doorstart te maken met de Zoover Awards. De jaarlijkse publieksprijzen voor vakantiebestemmingen worden in januari 2022 digitaal uitgereikt.