Een illuster stukje Kroatië: eiland Veli Brioni

Redactie - 30 juli 2018

Een illuster stukje Kroatië: eiland Veli Brioni

Redactie - 30 juli 2018

Het lijkt een filmscene: een president die wereldsterren ontvangt op zijn privé eiland en daar ondertussen een safaripark aanlegt met wilde dieren die staatshoofden hem cadeau doen. Op het eiland Veli Brioni in Kroatië was dit tot 1980 de realiteit. Sommige van die dieren lopen er nog steeds rond!

Kroatie Brijuni Islands

Beeld: www.np-brijuni.hr

Tito en zijn eilanden

Kroatië maakte tot 1991 deel uit van Joegoslavië. Tito Brosz was tot zijn dood in 1980 president van dit samengestelde land. In zijn geboorteland Kroatië bezat hij veertien prachtige groene eilanden: de Brijuni Islands (ook wel de Brionische eilanden genoemd).

Op die eilanden waren gewone stervelingen niet welkom. Maar Tito ontving er wel staatslieden en wereldsterren zoals Elizabeth Taylor, Richard Burton en Sophia Loren. Na zijn dood werden de eilanden omgedoopt tot het Brijuni Nationaal Park en was iedereen er weer welkom.

Zebra's in het Brijuni National Park Kroatie

Beeld: www.croatia4me.com

De dieren van Tito

Tito hield van wilde dieren. En andere staatshoofden wisten dat. Dus schonk de leider van India hem de bruine Indiase olifant Lanka. Maar hij kreeg ook leeuwen, apen, zebra’s, schildpadden en een lama. De dieren die nog in leven zijn – waaronder olifant Lanka –  kun je bezoeken in het safaripark op Veli Brioni. De overleden dieren zijn opgezet en worden tentoongesteld in het Tito-museum. Daar hangen ook kiekjes van Tito met onder andere koningin Juliana en prins Bernhard.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/5-x-bezienswaardigheden-voor-kroatie-fans/”]

Olijfboom in het Brijuni Natinal Park Kroatie

De eeuwenoude olijfboom.

Een eeuwenoude olijfboom

Maar het eiland Veli Brioni heeft nog veel meer te bieden. Neem bijvoorbeeld het treintje in de Gospinabaai naar de oostkant van het eiland. Daar vind je een 19e-eeuws Oostenrijks fort. En er staan ruïnes van Romeinse en Byzantijnse bouwwerken. Een ander hoogtepunt om even bij stil te staan: er groeit een olijfboom uit het jaar 400. Die is dus 1600 jaar oud!

Vakantieganger Manon vond Veli Brioni een onvergetelijke ervaring: ‘Dit is echt een aanrader om naartoe te gaan. Alleen de boottocht erheen was al geweldig. We hebben met een treintje over het eiland gereden en mochten er geregeld uit. De wandeltochten waren heel erg mooi. We hadden heerlijk wat vrije tijd en konden in het helderblauwe water zwemmen. Ook vonden wij het prachtig om de zebra’s en andere dieren te zien. Wij hebben erg genoten van dit mooie eiland.’

Havenplaats Fazana in Kroatie

Havenplaats Fazana in Kroatië.

Hoe komt je er?

Veli Brioni en de andere Brijuni Islands liggen bij de prachtige streek Istrië, tussen Rovinj en de havenstad Pula. De eilanden zijn per boot bereikbaar vanuit het havenplaatsje Fažana. Het handigst is om vooraf een excursie te boeken bij het kantoor van het Brijuni Nationaal Park in Fažana. Maar je kunt ook zelf een bootje regelen en in zee gaan met een van de touraanbieders die je aanspreken als je op het eiland bent aangekomen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/toplijstje/kroatie-dit-zijn-de-5-beste-accommodaties/”]

Camping Bi-Village in Kroatie

Camping Bi-Village.

Waar slaap je?

Slapen kan op het eiland zelf. Er zijn twee hotels. Maxwell deed het. Hij sliep in hotel Karmen en  vond het geweldig: ‘Zo mooi om op zo’n eiland te bivakkeren! De ligging was gewoon super, de kamers werden netjes bijgehouden en eten heerlijk.’

In Fažana heb je wat meer te kiezen. Zoals bijvoorbeeld camping Bi-Village. De familie Bosmans noemt hun verblijf ‘voor herhaling vatbaar.’ Ze schrijven in hun aanstekelijke review: ‘Een super mooi vakantiepark! Wij zaten in een bungalow aan het zwembad. Gezellig restaurant aan het strand met live muziek en de pizzeria ook heel goed. Voor de kinderen genoeg te doen. Topvakantie gehad!’

Meer een appartemententype? Check dan nog de appartementen Villa Mihaela of Matohanac.

Wat is de meest illustere plek die jij ooit bezocht op vakantie? Vertel het ons in een reactie onder deze blog!