Wat moet ik doen als ik in het buitenland gebeten word door een dier?

Redactie - 24 januari 2019

Wat moet ik doen als ik in het buitenland gebeten word door een dier?

Redactie - 24 januari 2019

Ben je tijdens je vakantie gebeten door een dier? Dan is de kans aanwezig dat je met hondsdolheid (rabiës) wordt besmet. Het is dus belangrijk om snel in actie te komen. Je vraagt je vast af: wat moet ik doen als ik in het buitenland gebeten word door een dier?

  • Maak de wond langdurig schoon.
  • Bel de alarmcentrale van je reisverzekering.
  • Ga zo snel mogelijk naar een arts.

gebeten door een dier in het buitenland

Beeld: Pixabay – Myriams

Gebeten door in dier in het buitenland, wat nu?

Ben je gebeten door een dier? Spoel dan eerst de wond langdurig (15 minuten) schoon met water en zeep. Ontsmet de wond daarna met alcohol of jodium. Bel vervolgens direct de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen in overleg met het RIVM beoordelen of er een risico op rabiës is en of er injecties nodig zijn. Mocht dat het geval zijn dan regelen ze vervoer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis dat het vaccin op voorraad heeft. Ga dus vervolgens zo snel mogelijk (in elk geval binnen 24 uur) naar een arts. Hoe eerder de behandeling begint, hoe kleiner de kans om ziek te worden.

Wat is rabiës en wat zijn de klachten?

Rabiës is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De infectie kun je oplopen als je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een met rabiës besmet dier. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

Rabiës komt (bijna) overal ter wereld voor, maar vooral Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn risicogebieden. In Nederland zijn bepaalde vleermuizen soms besmet. In het buitenland kunnen ook andere zoogdieren geïnfecteerd zijn met het virus, zoals katten, honden of apen.

De ziekte uit zich na twee tot twaalf weken meestal met koorts en griepklachten. In een later stadium kan het leiden tot spierkrampen en verlamming. Wanneer er symptomen optreden, is de ziekte niet meer te behandelden en zal rabiës dodelijk zijn.

gebeten door een dier in het buitenland

Beeld: Pixabay – Blickpixel

Wat kun je doen om rabiës te voorkomen?

Ben je in het buitenland op vakantie? Houd je dan aan onderstaande tips om rabiës te voorkomen, want zelfs van een lik van een besmet dier kan je al hondsdolheid krijgen:

  • Vermijd contact met dieren, hoe schattig ze er ook uit zien.
  • Pak vleermuizen niet vast.
  • Raak geen dode of zieke dieren aan.
  • Informeer voordat je op vakantie gaat ook bij de GGD of het nodig is om je vooraf te vaccineren tegen rabiës.

gebeten door een dier in het buitenland

Beeld: Pixabay – Salmar

Als je aan deze tips houdt, is de kans klein dat je wordt besmet met rabiës en kun je gewoon ongestoord van je vakantie genieten. Bijvoorbeeld bij het Swiss Belresort Watu Jimbar op Bali. Of lig je toch liever lekker met een cocktail in je hand aan het zwembad van Hotel Chaweng Regent Beach Resort op Koh Samui in Thailand? Volgens reviewer Riekie: ‘Een heerlijke plek om uit te rusten en te genieten van een heerlijke vakantie.’

Bron: IRVM