Wat gebeurt er met bagage die nooit wordt opgehaald?

Redactie - 12 december 2018

Wat gebeurt er met bagage die nooit wordt opgehaald?

Redactie - 12 december 2018

De nachtmerrie van elke vakantieganger: je koffer arriveert niet gelijk met jou op je vakantiebestemming. Geen ondenkbaar scenario. Want jaarlijks raken er wereldwijd miljoenen koffers en tassen kwijt. Gelukkig komen zij vaak alsnog met een volgende vlucht mee. Maar wat gebeurt er met bagage die nooit wordt opgehaald? Wij zochten het voor je uit.

Beeld: Pixabay: Tookapic

Bagage wordt 90 dagen bewaard

Die eenzame koffer die eindeloos rondjes blijft draaien op de bagageband. Of die enorme hoeveelheid bagage op de afdeling Gevonden Voorwerpen van de luchthaven. Als de eigenaar niets laat horen, dan wordt de bagage nog negentig dagen bewaard. Heeft de eigenaar zich dan nóg niet gemeld? Dan wordt de bagage eigendom van de luchthaven of luchtvaartmaatschappij.

Arriveert je koffer een vlucht later dan jou op Schiphol en wil je hier graag op wachten? Een fijne plek om te wachten en een dutje te doen is Hotel CitizenM Schiphol Airport. Reviewer Barend beoordeelt dit hotel met een 10: ‘Heerlijk hotel naast vertrekhal.’ Een andere populaire optie is Hotel Mercure Amsterdam Schiphol Terminal.

Beeld: Unsplash: Michal Parzuchowski

Wat gebeurt er ná die 90 dagen?

Gelukkig komt het zelden voor dat een koffer of tas écht kwijt is. In de meeste gevallen is de bagage binnen drie dagen terug bij de eigenaar. Maar wat gebeurt er met bagage waarvoor niemand zich binnen negentig dagen meldt? Er zijn twee soorten vermiste bagage: die koffer die op de bagageband blijft liggen en bagage die elders op de luchthaven wordt gevonden.

In het eerste geval is niet de luchthaven, maar de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk. Zo checkt KLM bijvoorbeeld een half uur nadat iedereen zijn bagage van de band heeft gehaald, wat er is blijven liggen. Dit wordt opgeslagen in het magazijn. Als er na drie maanden nog altijd geen eigenaar is gevonden, dan wordt de koffer (met inhoud en al) vernietigd. Eeuwig zonde!

Beeld: Unsplash: nrd

Bagage veilen voor het goede doel

Is de bagage ergens anders op de luchthaven gevonden? Dan is de luchthaven verantwoordelijk. In dit geval worden de koffers niet zomaar vernietigd. In plaats daarvan gaan ze onder de hamer. Elke luchthaven heeft een eigen veilinghuis, waar koffers worden geveild voor het goede doel. Voor Schiphol neemt Veilinghuis de Eland in Diemen dit voor zijn rekening.

Wat er in de koffers zit, is vooraf niet bekend. Het kan dus zijn dat je biedt op een koffer met vuile was. Maar met een beetje geluk bemachtig je voor een prikkie een koffer met kostbaar voorwerp. Dit gok-element heeft een enorme aantrekkingskracht op handelaren. Biedingen kunnen dan ook oplopen tot wel honderden euro’s.

Beeld: Unsplash: Rui Silvestre

Gevonden voorwerpen op de luchthaven

Naast de vermiste koffers en tassen worden er op luchthavens ook allerlei losse spullen gevonden. De meest voorkomende gevonden voorwerpen zijn: riemen, laptops, camera’s, paraplu’s, e-readers en mobiele telefoons. Bij elk item wordt zorgvuldig bepaald of het wordt weggegooid, gerecycled of gedoneerd. Plastic waterflesjes worden bijvoorbeeld leeggegoten en gerecycled. Dit geldt helaas ook voor flessen alcohol en parfum. Illegale goederen worden door de politie opgehaald. Sommige legale items worden gedoneerd aan een goed doel of verkocht via een veiling.

Ben jij een keer je bagage kwijtgeraakt? Deel hieronder jouw verhaal.