Redactie - 4 januari 2020
Je herkent dit vast wel: je staat op het punt om op vakantie te vertrekken, en ineens schieten je nog allerlei dingen te binnen waarvan je niet meer zeker weet of je ze nou wel of juist niet hebt gedaan. Staat het gas nog aan? Heb je je paspoort wel bij je? Hebben de konijnen wel genoeg eten? Moet je de gordijnen nou open of juist dicht laten?
En je hebt natuurlijk helemaal geen tijd meer om al die dingen nog een keer te controleren. Zo ga je natuurlijk niet bepaald met een gerust gevoel op vakantie!
Gelukkig heeft Zoover de ultieme checklist samengesteld om ervoor te zorgen dat je deze dingen de volgende keer allemaal op tijd regelt. Als je deze lijst erbij pakt zodra je ook maar begint na te denken over je volgende vakantie, weet je zeker dat je helemaal voorbereid op reis gaat!
Ga je voor het eerst op vakantie zonder je (jonge) kinderen mee te nemen? Dat kan behoorlijk spannend zijn, zowel voor de kinderen als voor jou zelf. Je kinderen gaan je ongetwijfeld missen, maar de manier waarop je ze voorbereidt op jullie vakantie kan daarbij wel een verschil maken. In plaats van de nadruk te leggen op het feit dat papa en mama op vakantie gaan naar Spanje, kun je het verhaal ook in een ander jasje steken: vertel de kinderen dat ze een tijdje ‘mogen’ logeren bij (bijvoorbeeld) opa en oma, en dat ze dan even niet naar papa en mama hoeven te luisteren. Als je het ze op een positieve manier duidelijk maakt, zullen ze minder snel verdrietig worden en er juist zin in krijgen. Laat voor de oppas instructies achter met betrekking tot bedtijden, eetgewoonten en meer van dat soort dingen, en dan kun je zonder schuldgevoel op vakantie.
Als de kinderen al wat ouder zijn en voor het eerst echt alleen thuis blijven, kunnen ze waarschijnlijk juist niet wachten tot je weg bent. Ze denken zelf vast dat ze al helemaal zelfstandig zijn, maar een beetje hulp kan nooit kwaad. Haal van tevoren genoeg (houdbare) boodschappen in huis, zodat er altijd wat te eten is. Dat kunnen ingrediënten voor gerechten zijn die ze zelf kunnen koken, maar je kunt ook al wat maaltijden bevriezen, zodat ze die alleen maar op hoeven te warmen. Zorg ook dat je een portemonneetje achterlaat met wat contant geld, zo dat ze in geval van nood niet zonder zitten.
Als er niemand thuisblijft, betekent dat dat je huis voor langere tijd leeg zal zijn. Maar de postbode weet dat natuurlijk niet, en de post loopt gewoon door. Dat betekent dat zich achter de voordeur na verloop van tijd een enorme berg post opstapelt, die ten eerste in de weg ligt en ten tweede aan mogelijke inbrekers een duidelijke hint geeft dat er hier niemand thuis is, en dat ze dus ongestoord hun slag kunnen slaan. Zorg dus dat je een buurvrouw, familielid of vriend de sleutel van je huis geeft, zodat die regelmatig bij je naar binnen kan gaan om de post van de deurmat te halen en te sorteren.
Veel kranten hebben een speciale vakantieservice voor als je weg bent. Met die service kun je makkelijk regelen dat je krant bij iemand anders wordt bezorgd of dat de bezorging wordt stopgezet en pas weer begint als je terug bent. Bij sommige abonnementen kun je er zelfs voor kiezen om de krant op je vakantieadres te laten bezorgen, tegen een kleine vergoeding. Dat is helemaal luxe!
Ook PostNL heeft een bewaarservice: tegen betaling houden ze je post dan net zo lang vast totdat je weer terug bent, en bezorgen alle brieven dan in één keer. Als je belangrijke post verwacht die niet kan wachten tot na de vakantie, kun je ook kiezen voor de doorzendservice, waarmee je de post, zoals de naam al zegt, kunt laten versturen naar je vakantiebestemming.
Denk er ook aan om in de weken voordat je op vakantie gaat geen dingen te bestellen die niet door de brievenbus passen. Als pakketjes worden bezorgd wanneer je niet thuis bent moet je er later zelf achteraan, en dat is wel het laatste waar je zin in hebt als je net terug bent van die heerlijke vakantie.
Zelfs als je lekker met het hele gezin op vakantie gaat, zijn er nog thuisblijvers waarvoor gezorgd moet worden: de planten en huisdieren!
Als je iemand hebt gevraagd om voor de post te zorgen, is diegene misschien ook wel zo vriendelijk om ervoor te zorgen dat de katten of konijnen altijd te eten hebben. Zorg dat je instructies achterlaat, zodat alles duidelijk is voor degene die op de dieren past.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/huisdieren-welkom-europa-accommodatie/”]
Katten kunnen prima alleen zijn, maar bij honden is dat een ander verhaal. Mag of kan de hond niet mee op vakantie? Zoek dan van tevoren een goed logeeradres waar hij genoeg aandacht krijgt en zich niet alleen hoeft te voelen. Misschien heb je wel iemand in je kennissenkring die helemaal gek is van honden en jouw trouwe viervoeter maar al te graag een week of twee in huis hebt. Is dat niet het geval, ga dan op tijd op zoek naar een goed pension of dierenhotel. Deze zijn meestal snel volgeboekt, dus wees er op tijd bij!
Ook voor de planten moet worden gezorgd terwijl je weg bent. Een huis vol verpieterde kamerplantjes is nou niet bepaald bevorderlijk voor dat uitgeruste gevoel waar je na een fijne vakantie mee thuis komt! Net als voor de huisdieren laat je voor de planten ook verzorgingsinstructies achter, zodat de ‘plantensitter’ ze niet te veel of juist te weinig water geeft.
Of je nu in eigen land op vakantie gaat of het vliegtuig pakt, op vakantie gaan brengt, ondanks alle voorbereidingen, altijd een beetje stress met zich mee. De laatste dingen inpakken, alles dubbel checken – op de dag van vertrek moet je aan zo veel dingen denken dat het allemaal een beetje chaotisch wordt.
Daarom kan het verleidelijk zijn om op een gegeven moment de deur maar achter je dicht te trekken en de boel maar te laten voor wat het is. Die rommel gaat nergens naartoe, dat ruim je wel op als je terug bent. Maar denk eraan dat je na zo’n lange reis vaak behoorlijk moe thuis aankomt, en dat het huis opruimen dan wel het laatste is waar je zin in hebt!
Geloof me maar, als je terugkomt van vakantie zul je blij zijn dat je voor je vertrek hebt opgeruimd. Zorg dat je alle was hebt gedaan (na de vakantie moet er natuurlijk al genoeg gewassen worden) en dat je wat ingrediënten of een kant-en-klare maaltijd in de vriezer hebt liggen zodat je niet meer naar de supermarkt hoeft. Dan kun je gelijk lekker neerploffen op de bank!
De beste manier om een inbraak te voorkomen is natuurlijk met een alarmsysteem, waarmee je met een code heel je huis in één keer beveiligt. Jammer genoeg kan de installatie van zo’n systeem behoorlijk in de kosten lopen. Gelukkig zijn er goedkopere manieren waarop je je huis tijdens je vakantie kunt beschermen tegen een inbraak.
Vraag die lieve buurvrouw die voor de post en de kat zorgt, of ze elke avond de gordijnen dicht en de lichten aan wil zetten. Zo lijkt het ’s avonds van buitenaf of er mensen binnen zijn. Als ze ’s ochtends de gordijnen weer open en de lichten weer uit wil doen, is dat nog beter. Voor iemand die af en toe langs het huis loopt wek je zo de indruk dat er geleefd wordt – en dat inbreken dus niet zo makkelijk gaat.
Je kunt er ook voor kiezen timers te kopen voor op de verlichting. Die stel je voordat je weggaat zo in dat ze op een bepaald moment aan- of uitspringen. Dat is handig als de buurvrouw geen tijd heeft om elke dag twee keer langs te gaan.
Ook heel belangrijk voor jou en je eventuele kinderen: pas op met wat je op social media zegt over je vakantie. Een statusupdate op Facebook over je vertrek lijkt misschien onschuldig, maar als je niet goed op je privacy instellingen let, kan iedereen, dus ook iemand met kwade bedoelingen, zo maar lezen dat jij van 4 tot en met 25 augustus een rondreis in Amerika aan het maken bent met man en kinderen, en dat je huis dus drie weken leeg staat.
Maak voordat je vertrekt even een aantal foto’s van je interieur. Wordt er dan, ondanks al je voorzorgsmaatregelen, toch nog ingebroken, dan heb je in ieder geval bewijsmateriaal voor de verzekeringsmaatschappij. Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het is een kleine moeite en je kan er in het ergste geval veel aan hebben.
Vakantie moet natuurlijk wel echt vakantie zijn. Als je aan het strand nog de hele tijd bezig bent met het beantwoorden van werk e-mails en telefoontjes is dat niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer.
Knoop op je laatste werkdag even alle losse eindjes aan elkaar. Zorg dat je doorlopende zaken tijdelijk overdraagt aan een collega, zodat je cliënten altijd een contactpersoon hebben voor vragen. Stel een automatisch antwoordbericht in voor je e-mailadres, waarin je het e-mailadres of telefoonnummer van deze collega noemt. Maak een lijst van belangrijke dingen en neem die even door met deze collega, zodat hij of zij overal van op de hoogte is.
Financiële dingen als zakelijke betalingen en facturen kun je ook van tevoren al regelen. Plan alvast betalingen in, zodat je als je terugkomt niet overspoeld wordt door aanmaningen en boze cliënten. Daar zit je na zo’n ontspannende vakantie natuurlijk niet op te wachten!
In geval van nood is het natuurlijk wel zo makkelijk als je bereikbaar bent. Misschien ga je wel naar een afgelegen gebied waar geen internet is en waar de ontvangst van je mobiele telefoon ook niet optimaal is. Daarom is het handig als je familie of vrienden een overzicht hebben van wanneer je waar precies bent, zodat ze je altijd kunnen bereiken als het echt nodig is.
Geef ze daarom een overzicht van je reis, met dingen als vluchtnummers en adressen waar je verblijft. Dan weten ze in ieder geval waar je bent en kunnen ze je altijd op een andere manier bereiken als je geen ontvangst hebt met je telefoon.
Andersom is het voor jou zelf op vakantie ook slim om een lijst met belangrijke telefoonnummers en e-mail adressen mee te nemen. Handig is bijvoorbeeld het telefoonnummer dat je moet bellen als je je bankpas of simkaart wilt blokkeren als je je telefoon of portemonnee kwijt raakt. Zo maak je geen onnodige kosten en voorkom je dat een ander met jouw spullen aan de haal gaat.
Deze drie dingen liggen misschien voor de hand, maar het zal je verbazen hoe veel mensen naar het vliegveld gaan of in de auto stappen zonder nog een keer te checken of ze hun paspoort wel bij zich hebben – met alle gevolgen van dien. Je kunt dit niet vaak genoeg controleren!
Naast checken of je je paspoort in je tas hebt gestopt, is het ook slim om ruim voordat je op vakantie gaat even te kijken of je paspoort niet binnenkort verloopt. Vooral als je met de auto gaat (en de verloopdatum dus bij je boeking nergens hoeft in te vullen) wordt dat makkelijk vergeten, en als je in het buitenland aangehouden wordt met een verlopen paspoort heb je een probleem. Altijd even nakijken dus!
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/visum-turkije-aanvragen/”]
Voor bepaalde vakantiebestemmingen heb je naast een reisdocument ook een visum nodig. De aanvraag van zo’n visum kan soms lang duren, dus het is belangrijk dat je dit niet tot het laatste moment uitstelt, want dan is het misschien wel te laat. Regel je visum dus op tijd, dan hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.
En ook je vaccinaties kun je het beste op tijd regelen. Een inenting tegen DTP of buiktyfus is eenmalig, maar om goed beschermd te zijn tegen bijvoorbeeld hepatitis A of B moet je twee of zelfs drie prikken krijgen. Let er ook op dat niet je sommige inentingen minstens zeven maanden van tevoren al moet krijgen, terwijl andere tot op de dag van vertrek nog kunnen worden gegeven. Goed inlezen is dus heel belangrijk!
Goed voorbereid op vakantie gaan zorgt er voor dat je volledig kunt ontspannen wanneer je eenmaal aangekomen bent bij je bestemming. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een hoop dingen waar je aan moet denken, maar gelukkig heb je daar nu een handige checklist voor!