Help! De meest irritante vakantieschurken

Redactie - 13 juni 2018

Help! De meest irritante vakantieschurken

Redactie - 13 juni 2018

Vakantieschurken zijn het! Insecten die je achterlaten met een pijnlijke, jeukende bult. Ze kunnen je zomervakantie behoorlijk verpesten. Deze ongenode gasten verschijnen wanneer je er niet op zit te wachten en nemen je vaak te grazen zonder dat je er erg in hebt. Pas op voor deze 6 insecten én check de tips als je toch gestoken bent.

1. Muggen

De mug kan zich geen lekkerder hapje bedenken dan een kampeerder die in de tent – bijvoorbeeld op deze leuke camping in Krk – ligt te ronken na een fantastische vakantiedag. Maar ook als je gewoon wakker bent, zetten ze hun toet ongemerkt in je zongebruinde huid. Hoe brutaal!

Hou houd je muggen op afstand?

Natuurlijk smeren we allemaal al enthousiast met DEET. Vooral op vakantiebestemmingen waar muggen ziektes zoals Malaria en Zika kunnen veroorzaken, is dit belangrijk. Wat kun je nog meer doen tegen deze bloedzuigers? Volgens vakantieganger Jose zijn vitamine B-pillen het wondermiddel. ‘De muggen steken mij niet als ik een week voor vertrek en dagelijks tijdens mijn vakantie een vitamine B-tablet neem.’ Geen antimuggenspray bij de hand maar wel een cocktail met een citroentje? Smeer het sap van een citroen aan de binnenkant van je enkels en polsen. Het houdt de muggen even op afstand.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/10-tips-tegen-muggen/”]

insecten op vakantie - horzel

2. Horzels en dazen

Gewone horzels kunnen niet bijten, dus als je denkt dat een horzel je te grazen heeft genomen, was het waarschijnlijk een daas. Ze komen echter uit dezelfde familie. Soit. Het eindresultaat is hetzelfde: een pijnlijke en/of jeukende plek.

Een horzel- of dazenbeet voorkomen

Draag dikke kleding. Hoe graag ze ook willen, door dikke kleding komt de horzel (of eh, eigenlijk daas) niet heen. Ook zijn deze vliegende mormels dol op geurtjes. Chanel No.5 mag dus thuisblijven.

3. Wespen

Wespen steken meestal alleen als ze zich bedreigd voelen. Bijvoorbeeld als ze klem zitten tussen je kleding en huid. Maar ook deze beestjes worden weleens hangry wanneer ze niet genoeg te snacken hebben. Dan steken ze sneller. Je hebt er vast weleens mee te maken gehad op je vakantiebestemming in Italië of Spanje.

Hoe voorkom je een wespensteek?

Draag geen wit of geel, hier zijn de venijnige diertjes dol op. Jammer is het wel, want laat je favoriete vakantiejurk nou net met gele bloemen zijn … Berg je etenswaren goed op en vermijd zoete dingen. Draag bij voorkeur ook geen parfum of aftershave. Het werkt als een magneet voor wespen. Is voorkomen te laat en ben je gestoken? Behandel dan met azijn.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/gezondheid/een-gezonde-vakantie-de-belangrijkste-tips-voor-je-op-een-rij-gezet/”]

insecten op vakantie - zandvlieg

4. Zandvliegen

Zandvliegjes vind je vaak op – heel verrassend – stranden bij de mangroves, lagoons en ‘stoffige’ gebieden. Bijvoorbeeld in Turkije of op het strand in Malta. De zandvliegjes hebben een smerige gewoonte. Ze plassen op je huid terwijl ze bloed zuigen. Dit jeukt enorm en als je gaat krabben, verspreid het zich alleen maar meer. Slapeloze nachten gegarandeerd. Echt niet grappig!

Wat kun je tegen zandvliegen doen?

Als je je insmeert met DEET, eucalyptusolie of citroensap vinden ze je minder smakelijk. Hebben ze je al te pakken gehad? Ga dan deppend aan de slag met teatree-olie, azijn of tandpasta.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/dit-zijn-de-beste-hotels-in-griekenland/”]

insecten op vakantie - bedwants

5. Bedbugs

De nachtmerrie van iedere hotelgast: bedbugs of bedwantsen. Die wil je liever nooit van je leven tegenkomen. De beten zorgen voor jeukende bulten, maar bovendien zijn ze enorm lastig uit te roeien.

Kun je ze voorkomen?

Check altijd je matras op kleine bruine beestjes en doe daarna een check van het beddengoed op bloedvlekjes. Gooi dus nooit je koffer (of je uitgeputte lijf) direct op bed, zonder gecheckt te hebben. Als je de creeps eenmaal in je kleding hebt zitten, gaan ze voorlopig niet meer weg en reizen ze gezellig overal met je mee naartoe. Je kleding moet écht heet (minimaal zestig graden) gewassen worden voordat ze het loodje leggen. Samen met hun eitjes zijn het regelrechte vakantieterroristen.

Tip van Zoover: check altijd de reviews voordat je een hotel boekt! Zo zijn jullie razend enthousiast over Vakantiehuis: Adriana in Istrië.

Teek verwijderen

6. Teken

Teken zien eruit als platte mini-spinnen en bijten zich in je vast. Ze smullen van bloed. Met een gevulde maag veranderen ze in een klein bolletje. Vaak zie je ‘m dan pas zitten omdat hij dubbel zo groot wordt – ongeveer een erwt. Teken zijn geen vriendelijke beestjes. De consequenties van een tekenbeet kunnen serieus zijn, denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Lyme.

Wat doe je ertegen?

Draag lange kleren die je huid bedekken en uitgebreid met DEET smeren is een must in gebieden waar teken voorkomen. Ga je wandelen? Blijf dan op de paden en zorg dat de etters niet van planten en gewassen op je kunnen springen. Was je vakantiekleding op zestig graden, zodat je zeker weet dat er geen levende beestjes in je kleding verstoppertje spelen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/tekenbeet-voorkomen-zo-doe-je-dat-10-tips/”]

Nog meer handige tips voor een ongestoorde vakantie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je mist niets!