Hoe vind je vermiste bagage terug?

Redactie - 8 december 2018

Hoe vind je vermiste bagage terug?

Redactie - 8 december 2018

Jaarlijks raken er miljoenen koffers en tassen kwijt. Een rampzalig begin van je zonvakantie! Hoe kun je vermiste bagage terugvinden? Is je koffer op de bagageband blijven liggen? Meld je dan bij je luchtvaartmaatschappij. Is je koffer zoek geraakt op de luchthaven? Informeer dan bij de afdeling Gevonden Voorwerpen.

Beeld: Pixabay – Katy Veldhorst

Wat gebeurt er met gevonden bagage?

Achtergebleven koffers op de bagageband zijn de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij. Het team checkt, nadat iedereen zijn of haar koffer van de band heeft afgehaald, of er bagage is blijven liggen. Vervolgens worden deze items drie maanden bewaard. Heeft de eigenaar zich dan nog niet gemeld? Dan wordt de koffer helaas met inhoud en al vernietigd.

Voor gevonden bagage elders op de luchthaven geldt ook dat het negentig dagen wordt bewaard. Gelukkig wordt dit niet vernietigd als de eigenaar zich in die periode niet heeft gemeld. Deze bagage wordt namelijk door de luchthaven geveild of gedoneerd aan het goede doel.

Beeld: Pixabay – Bonnie Henderson

Bagage vermist: wat nu?

Vermiste bagage komt niet vanzelf bij je terug. Je moet écht zelf actie ondernemen. Zoek een Lost & Found desk op of meld je bij de balie van de vliegtuigmaatschappij waarmee je hebt gevlogen. Hier vul je een PIR (Property Irregularty Report) formulier in. Met je boarding pass en het incheckbewijs van je bagage (de sticker op je ticket) wordt vervolgens je bagage getraceerd. Zorg er dus voor dat je deze sticker goed bewaart!

De luchtvaartmaatschappij gaat zo snel mogelijk op zoek naar je bagage. Gelukkig is 85 procent van de koffers die zijn kwijtgeraakt, binnen 48 uur terug gevonden. Je bagage wordt dan op de volgende vlucht gezet en afgeleverd op je vakantiebestemming of naar je huis teruggestuurd.

Wil je wachten op Schiphol tot jouw koffer met de volgende vlucht wordt afgeleverd? Plak dan een nachtje vast aan je vakantie. Op Schiphol kun je lekker slapen bij Hotel CitizenM Schiphol Airport of bij Hotel Mercure Amsterdam Schiphol Terminal. Reviewer Tvdh is erg enthousiast over het laatst genoemde hotel: ‘Uitstekend hotel. Fijn weekend gehad. Buffet zowel ’s morgens als ’s avonds dik in orde. Goede bedden en nette, ruime hotelkamer.’

Beeld: Pixabay – Skitterphoto

Oorzaken verloren koffers

Vorig jaar ging er in totaal met bijna 23 miljoen koffers iets mis. De grootste boosdoener voor vertraagde of verdwenen koffers, is het overstappen. Het gebeurt helaas regelmatig dat bij een overstap op een andere vlucht de koffer niet op tijd in het andere vliegtuig wordt geladen. Een andere oorzaak kan zijn dat de grondstewardess bij de incheckbalie een fout heeft gemaakt met het labelen van jouw koffer.

Beeld: Pixabay – Iva Balk

Steeds minder bagage verdwijnt

Laten we eindigen met het goede nieuws: luchtvaartmaatschappijen gaan steeds zorgvuldiger met je koffer om. Uit onderzoek van technologiebedrijf SITA blijkt dat het aantal vertraagde, verdwenen of beschadigde koffers in tien jaar tijd met bijna 52 procent is gedaald. En dan te bedenken dat het aantal passagiers juist met 64 procent is gestegen. Opvallend detail uit dit onderzoek is dat er in Azië en Noord-Amerika veel zorgvuldiger met bagage wordt omgegaan dan in Europa. In het laatstgenoemde werelddeel gaat er meer dan drie keer zo vaak iets mis met je koffer dan in Azië.

Tot slot een leuk weetje: wist je dat je koffer gemiddeld twintig kilometer aflegt op Schiphol? Onder de grond is een bagagekelder die nog groter is dan Schiphol zelf.

Ben jij je koffer een keer kwijtgeraakt? Deel jouw verhaal in een reactie.