/Engeland/Yorkshire

Vakantie in Yorkshire

Engeland
Yorkshire
Verwijder filters

0 accommodaties

Over Yorkshire

Gingen we vroeger een dagje uit op de fiets en met een zak vol pinda's naar de hei, sinds de komst van de prijsvechters in de luchtvaart kan een kort uitstapje een geheel nieuwe inhoud krijgen. Waarom bijvoorbeeld niet eens een dagje naar het Noord Engelse Yorkshire. Met de komst van de Britse prijsstunters, vliegt u dagelijks in 50 minuten van Amsterdam naar Leeds Bradford International Airport.

Leeds Bradford Airport is wat men noemt de toegangspoort voor Noord-Engeland. De ligt op het 45 minuten bussen van het schitterende plaatsje York. De route naar de oude stad gaat door een parkachtig landschap dat af en toe behoorlijk 'hilly' kan zijn met hellingen van 12 procent. Yorkshire, ooit een zelfstandig koninkrijk, is bijzonder aantrekkelijk vanwege de combinatie van ruige soms ook weer liefelijke natuur met een rijke geschiedenis en boeiende cultuur. Het gebied is groter dan Nederland en verbindt drie Nationale Parken: de Dales, de Peak en de North York Moors. Er zijn prachtige, markante huizen, schilderachtige dorpjes, mooie vergezichten, historische landhuizen, oude steden en niet te vergeten eindeloze pubs. Wat Yorkshire zo aantrekkelijk maakt is de 'Warmth and Spirit', die we in Nederland nog wel kennen van de beroemde tv-serie over James Herriot, de veearts uit het dorpje Thirsk.

Bid en werk

De stad York is een soort 'Troje van het Noorden'. Geen andere stad biedt zoveel lagen geschiedenis. De levendige 2000-jarige geschiedenis van deze oude hoofdstad van het noordelijke Keizerrijk van Rome telt anno 2003 ongeveer 150.000 inwoners. York (= 'plek waar de taxusbomen groeien') is gevormd door de Vikingen, de Romeinen, de Angelsaksen en door de Benedictijnen, die vanuit het credo 'Bid en Werk' prachtige bouwwerken tot stand brachten. De oude stad Yorvik, zoals de Vinkingen hem noemden, is omgeven door een muur die in 1266 werd gebouwd. Indrukwekkend is de Gotische kathedraal, de grootste ten noorden van de Alpen. De bouwtijd van het godshuis, dat in de loop der eeuwen altijd het hart van de stad is geweest, was 250 jaar. Dagelijks zijn er vier diensten, zodat de bezoeker die er de tijd voor neemt kan genieten van een bijzondere ervaring. Voor liefhebbers van meer recente geschiedenis is er het Nationale Spoorweg Museum. Het is het grootste Railway Museum ter wereld en een 'must' voor treinliefhebbers. Heel Yorkshire ademt nog de sfeer van de Eerste Industriële Revolutie met de opkomst van het stoomtijdperk. Prachtige oude spoorbruggen doemen op in het soms geheimzinnig mistige landschap, dat altijd boeit.

'Cloudy'

York en haar bewoners stralen een onderkoelde rust uit, die voor de haastige moderne mens weldadig aandoet. Het lijkt wel of het woord 'relativeren' er is uitgevonden. Zelfs op een grijze, grauwe dag is het voor de Engelsman slechts 'Rather Cloudy'. De autovrije stad biedt de toerist zoveel afwisseling dat er keuzes gemaakt moeten worden. Er is beeldende kunst in de York City Art Gallery, men kan de stadsmurenroute wandelen, zwerven langs sfeervolle 'Dickens' antiek- en boekwinkeltjes of een boottocht maken op de River Ouse. Nieuw is de Viking Voyagers Exhibition. De bezoekers maken een reis terug in de tijd door het Vikingentijdperk uit het jaar AD 975. De verkenning van de Vikingwereld gebeurt vanuit een ondergrondse kabelbaan die door het oude Yorvik zweeft, waardoor men een authentiek beeld krijgt van een verdwenen wereld. Degenen, die tijdens het Dagje uit in York ook de inwendige mens serieus nemen, krijgen daartoe volop kansen. Er is ruime keuze aan restaurants. Veertiende-eeuwse pubs, sfeervolle wijnbars en moderne restaurants bieden alle gelegenheid om weer even bij te tanken. Een mooie pint Yorkshire Bitter is een goed besluit van ons dagje 'weg van huis

Boek met garantie
  • ANVR
  • Calamiteitenfonds
  • SGR
Veilig betalen
  • iDeal Logo
  • BanContact
  • Mastercard
  • Visa

Fijn dat je hier bent!

Zoover.nl plaatst cookies zodat je beter kunt vinden wat je zoekt.

We bewaren je voorkeuren. Zo vind je makkelijk jouw droomvakantie en krijg je alleen relevante advertenties te zien.