Hoe plaats je dakdragers?

Redactie - 21 november 2018

Hoe plaats je dakdragers?

Redactie - 21 november 2018

Hoe plaats je dakdragers? Het is een vraag die je misschien bezighoudt als er een wintersportvakantie met het gezin op de planning staat. Aan bagage voor een skivakantie geen gebrek, een dakkoffer is dus voor velen een must. Maar hoe plaats je dakdragers waar je de skikoffer op monteert? We leggen het uit!

  • Bepaal de juiste afmetingen en het type dakdragers
  • Zet de dragervoeten in elkaar en verbind deze met de dragerstangen
  • Plaats de dragerstangen en dragervoeten op de dakrails of in de deuropening en meet hoe ver de dragers uit elkaar moeten staan
  • Draai de dragervoet volgens de instructies vast

Afmetingen van de dakdragers

Op vakantie gaan met een skibox of dakkoffer betekent dakdragers aanschaffen. Een skikoffer bevestig je namelijk altijd op een dakdrager. Wellicht heb je een skibox van iemand geleend of ligt er nog eentje in de schuur, dan is het belangrijk dat je de afmetingen checkt. Je wilt immers wel dat je dakkoffer op je dakdragers past. Zo voorkom je dat het bevestigingssysteem niet groot genoeg is voor de koffer of andersom. Zo komt het voor dat bij sommige dakkoffer de dragers niet breder mogen zijn dan 56 mm of niet hoger dan 35 mm. Je vindt deze informatie in de specificaties van je dakkoffer.

De onderdelen van een dakdrager

Je checkt daarbij niet alleen de afmetingen van de skikoffer, maar ook welk montagesysteem je nodig hebt voor jouw auto. Een dakdrager bestaat namelijk grofweg uit twee belangrijke onderdelen: de draagstangen en de draagvoetenset. Maar, goed om te weten: er zijn echt tal van verschillende merken dakdragers voor verschillende type auto’s. Zo heb je auto’s met een glad dak, met montagepunten, met gesloten dakrailing, met open dakrailing en auto’s met een T-profiel. Je begrijpt; het plaatsen van dakdragers is voor elk merk en elke auto anders.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/met-je-auto-op-wintersport-zo-maak-je-m-wintersportproof/”]

Dakdragers vs. dakrailing

Let op! Dakdragers en dakrailingen zijn niet hetzelfde. De dakrailing is – de naam zegt het al – de railing op het dak van je auto. Deze railing loopt van de voorkant naar de achterkant van de auto. Dakdragers zijn dragers die in de breedte van de auto bovenop het dak worden gemonteerd. Wanneer je auto geen dakrailing heeft, dan monteer je de dakdragers vaak in de deuropening van de auto of op een aangegeven montagepunt op het dak.

Dakdragers plaatsen

Je ziet de bui al hangen: de vraag ‘hoe plaats je dakdragers?’ heeft geen uniform antwoord. Gelukkig worden dakdragers standaard geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Met een beetje technische kennis en wat inzicht is het zelf plaatsen van dakdragers prima te doen. Reken op ongeveer een uurtje voordat ze op de auto zitten.

Tip! Veel merken hebben zelfs online videohandleidingen waarmee je je dakdrager in no time monteert.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/ga-auto-op-wintersport-en-neem-mee/”]

Dakdrager monteren op een auto zonder montagegaten of railing

Auto’s zonder montagegaten of railing worden ook wel auto’s met een glad dak genoemd. Dakdragers voor auto’s met een glad dak worden meestal gemonteerd met een voet op het dak en een beugel naar de deur.

Dakdrager monteren op een auto met dakrails

Een dakdrager monteren op een auto met dakrails of een dakrailing is in de meeste gevallen eenvoudiger. In het kort: zet de dragervoeten in elkaar en verbind deze met de dragerstangen. Plaats de dragerstangen en dragervoeten op de dakrails en meet hoe ver de dragers uit elkaar moeten staan. Niet in de lengte van de auto, maar van links naar rechts. Draai de dragervoet volgens de instructies vast en je bent ready tot go.

Dakdragers monteren op een auto met gesloten dakrailing

Nu is het tijd om de skibox op de dragers te plaatsen en de box in te pakken. Tip! Plaats vooral lichte bagage in de dakkoffer. Zwaardere spullen kun je het beste in de auto leggen zodat het zwaartepunt zo laag mogelijk blijft en je auto betrouwbaar stuurt. Zo rijd je veilig naar Aparthotel Windau Lodge in Oostenrijk of Appartement La Ferme du Val Claret in Frankrijk.

 

Heb jij nog tips voor het plaatsen van dakdragers? Laat je tips achter in een reactie.