Top 10 mooiste dorpen en stadjes van Toscane

Lise - 22 maart 2024

Top 10 mooiste dorpen en stadjes van Toscane

Lise - 22 maart 2024

Hoe mooi de grotere steden Florence, Siena en Pisa ook zijn, Toscane heeft veel meer voor je in petto! Een vakantie in Italië is niet compleet zonder de dorpen en stadjes waar Toscane bekend om staat: op de top van een heuvel of juist midden in een groene vlakte. Kiezen is lastig, als je je bedenkt dat heel Italië vol zit met prachtige verborgen juweeltjes. Deze tien mooiste dorpen en stadjes van Toscane zijn hoe dan ook de moeite waard!

Pienza

Een van die juweeltjes is UNESCO werelderfgoed Pienza, gelegen in de Val d’Orcia- regio. Deze plaats werd gebouwd als ‘de ideale stad’ volgens een meesterplan van architecten uit de Renaissance, in opdracht van paus Pio II. Hij wilde zijn geboorteplaats perfect maken. Of dat gelukt is? Dat moet je met eigen ogen zien! En als je er dan toch bent, scoor de beroemde pecorino kaas van Pienza voor thuis.

Suvereto

Suvereto is een pittoresk, eeuwenoud dorp aan de Etruskische kust. Het heeft middeleeuwse architectuur, een prachtig landschap én veel katten. Al slenterend door de straatjes ga je echt terug in de tijd. En het mooie is: je hebt er ook echt de tijd voor, want Suvereto is nog vrij onontdekt. Check vooral ook dat uitzicht vanaf het bovenste deel van het dorp. Bellissima!

San Gimignano

Grote kans dat San Gimignano geen introductie nodig heeft. Het is een van de beroemdste kleine plaatsjes in Toscane en staat bekend om zijn veertien toren-huizen en de authentieke middeleeuwse sfeer. Je zou bijna van elke straathoek een vakantiekiekje willen schieten. De pittoreske pleinen, de stenen put, fresco’s en bijzondere torens…. Waar moet je kijken?

mooiste dorpen en stadjes Toscane

Montepulciano

Nog zo’n cadeautje voor het oog: het middeleeuwse Montepulciano, op steenworp afstand van Siena. De architectuur is hier zelfs zo authentiek, dat er sinds 1580 geen groot bouwwerk meer is uitgevoerd. Echt! Piazza Grande is het hart van het dorp, waar je zeker een glaasje lokale Nobile-wijn wilt bestellen terwijl je de Duomo vanaf het terras bewondert.

Fosdinovo

Dat terracotta stipje tussen de sparren- en olijfbossen van de Apuaanse Alpen is Fosdinovo. Je herkent het charmante dorp aan het Malaspina-kasteel, dat al sinds de 12e eeuw de skyline bepaalt. Als je goed kijkt, zie je vanuit Fosdinovo de Tyrreense Zee, waar het Toscaanse land eindigt. Zeker ook een van de mooiste dorpen en stadjes in Toscane!

Lucca

Lucca wordt aan alle kanten omringd door de best bewaarde verdedigingsmuren uit de renaissance. Inmiddels volledig met mos, cipressen en eucalyptusbomen bekleed, maar zeker niet minder indrukwekkend. In het hart van het dorp steelt Piazza dell’Anfiteatro de show met okergele gebouwen en zonovergoten fresco’s. En die kathedraal! Een prachtig stukje geschiedenis.

mooiste dorpjes en stadjes Toscane

Collodi

Pinokkio zag het levenslicht in Collodi en je begrijpt natuurlijk dat dit dorp in de ban is van dit geliefde kinderverhaal. Mis het Parco di Pinocchio niet, vol bronzen beelden in prachtige tuinen met doolhoven en fonteinen. Collodi is ook de thuisbasis van de villa en tuinen van Garzoni, een prachtig voorbeeld van typisch Italiaanse renaissance.

Pitigliano

Pitigliano is echt zo’n plaatsje op een heuveltop dat je normaal alleen maar in de reisbrochures of op Instagram ziet. Een dorp op rood, vulkanisch tufsteen waar je in het centrum over kronkelende geplaveide straten wandelt en onder mooie bogen en zeeën van bougainville door duikt. Pitigliano wordt ook wel klein Jerusalem genoemd, en als je alle synagogen ziet, snap je direct waarom.

Tip! Proef de lokale Joodse delicatesse Sfratti: koekjes gevuld met gemalen walnoten, honing, nootmuskaat, sinaasappelschil omhuld met deeg.

mooiste dorpen en stadjes Toscane

Montalcino

In Montalcino vloeit de wijn rijkelijk, en dan vooral de beroemde Brunello rode wijn die hier vandaan komt. Echt een van de Italiaanse wijntoppers. Maar niet alleen de wijn is top. Het 16e eeuws dorp wordt omringd door mooie olijfgaarden, prachtige eikenbomen en schilderachtige weggetjes door de meest pittoreske wijngaarden.

Barga

Is jouw vakantie niet compleet zonder buitenactiviteiten? Zet dan zeker Barga op je lijstje van mooiste dorpjes en stadjes in Toscane! Een must see als je het Garfagnana-gebied en Noord-Toscane gaat verkennen. Het ligt in de bergen van de Toscaanse Apennijnen op 410 meter boven de zeespiegel en wordt omgeven door fantastische bossen.