De beste brocantemarkt van Frankrijk: Lille

Redactie - 5 januari 2017

De beste brocantemarkt van Frankrijk: Lille

Redactie - 5 januari 2017

De jaarlijkse braderie in Lille is vooral bekend dankzij de brocantemarkt: de crème de la crème van de antiekwereld stalt hier dan haar hebben en houden uit. Met een kilometerslange markt vol prachtig serviesgoed, vintage vaasjes en nog veel meer moois als resultaat. Liefhebbers zetten 2 en 3 september 2017 alvast in de agenda. Goede reden om nú een weekendje Lille te plannen en lekker te gaan shoppen!

Brocantemarkt Frankrijk: Braderie de Lille

Wat kun je verwachten?

Braderie de Lille (of Rijssel, zoals we het Noord-Franse Lille ook wel noemen) is niet alleen de grootste braderie en antiekmarkt van Frankrijk, het is zelfs één van de grootste evenementen van het land. Ga jij er heen? Dan ben jij één van de drie miljoen bezoekers die de markt jaarlijks bezoeken. Braderie de Lille is in de loop der tijd uitgegroeid tot een gigantische markt. Meer dan 1.200 kramen opgezet over 100 kilometer stoep. Dat wil je met eigen ogen zien! Niet alleen kun je naar hartelust antiek, brocante en tweedehands spullen shoppen, er is ook een kermis en live muziek. Sportievelingen reizen tijdens de Braderie de Lille ook naar Frankrijk af. Niet om te shoppen, maar voor de halve marathon die altijd in hetzelfde weekend plaatsvindt.

Brocantemarkt Frankrijk: Braderie de Lille

‘Brocante markt druk, maar leuk’

Voor velen is de markt het uitje van het jaar. Niet alleen de Fransen, Belgen en Nederlanders zijn dol op antiek en brocante. Antiek- en brocanteliefhebbers uit heel Europa reizen naar deze markt af. Zo blijkt ook uit deze Zoover-review:

“De markt was leuk, maar erg druk! Busladingen vol met mensen uit Polen, Roemenië, Hongarije, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland. Het was vreselijk druk op deze markt, daar waar de straten elkaar kruisen was er soms geen doorkomen aan, en kon niemand voor- of achteruit. Gelukkig bleef iedereen er wel rustig onder. Dat tekent ook gelijk de sfeer van de markt, gemoedelijk en ook erg gezellig! Er was veel te zien en te koop: nieuw, tweedehands, antiek en oude meuk, van kleding tot oude potten. En genoeg kraampjes met heerlijk eten! Neem vooral een trolley mee, je koopt geheid iets. Veel muziek en optredens ook.”

[article href=”http://weblog.zoover.nl/tips/openbaar-vervoer/files-in-frankrijk-vermijden-alternatieve-routes/”]

Als de avond valt, bergen de meeste marktkooplui hun schatten weer op. Maar in de stad bruist het nog lang na. Iedereen blijft voor een borrel (of 2, 3, 4 …), er worden kastanjes gepoft en gedanst. Bij sommige kraampjes kun je zelfs tot laat in de nacht winkelen.

Brocantemarkt Frankrijk: Braderie de Lille

Wat te eten tijdens de brocantemarkt

Van al dat gespeur naar verborgen schatten krijg je enorm veel trek. Natuurlijk kun je dan de plaatselijke crêperie induiken, maar veel leuker is het om het typisch Franse gerecht ‘moules frites’ te bestellen. Tijdens de braderie kun je deze patatten met mosselen namelijk op elke hoek van de straat krijgen. Restaurants houden onderling een wedstrijdje wie aan het eind van de dag de hoogste berg met lege mosselschelpen heeft. De lege schelpen worden voor de deur van het restaurant opgestapeld. Voor jou ook een mooie graadmeter om te bepalen of een restaurant de moeite waard is. Nu maar hopen dat ze niet sjoemelen en de restjes van de hele maand voor de deur hebben gegooid.

Brocantemarkt Frankrijk: Braderie de Lille

Praktische tips voor een bezoek aan Braderie de Lille

Zo’n enorme markt bezoeken doe je niet iedere week, maar je wilt er natuurlijk wel het beste uithalen. Doe daarom je voordeel met deze tips van ervaringsdeskundigen:

  • Afdingen mag!
  • Neem een boodschappentrolley mee.
  • Zie je iets wat je mooi vindt? Koop het direct! Later teruggaan is geen optie.
  • Neem genoeg cash geld mee, maar pas ook goed op je portemonnee! De rijen bij de pinautomaten zijn geen kattepis en daar wil je liever niet instaan. Neem daarom genoeg geld mee en verdeel het over de portemonnees van je medevakantiegangers.
  • Op zondag zijn de prijzen vaak gunstiger omdat het de laatste dag van de markt is en men graag van de spullen af wil.
  • Probeer Frans te spreken. De Fransen staan er om bekend vaak alleen in hun eigen taal te communiceren: als je een paar woordjes over de grens spreekt, heb je al een streepje voor. Neem voor de handigheid een vertaalboekje mee of installeer een vertaalapp op je telefoon. Wedden dat jij zo zelfs in het Frans kunt afdingen?

Brocantemarkt Frankrijk: Braderie de Lille

Ook leuk in Lille

Misschien is de antiek- of rommelmarkt de reden dat je naar Lille afreist, maar deze knusse Franse stad is ook zonder de markt zeker de moeite waard. Je kijkt je ogen uit in het historische centrum van Lille met haar brede straten en statige gebouwen die afgewisseld worden door knusse steegjes en schattige huisjes. Vooral voor shopaholics is Lille een waar paradijs. Niet alleen om de Braderie de Lille, maar ook om het modekwartier waar boetiekjes en ateliers gerund worden door jonge ontwerpers. Alle winkelstraten komen uit op Place du Général de Gaulle. Achter dit plein vind je ook het mooiste deel van Lille: het oude stadsdeel (Vieux Lille). Ook foodies komen ongetwijfeld nog eens terug in Lille. De inwoners zijn ware Bourgondiërs en weten als geen ander wat lekker eten is.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/evenementen-kort-weg/carnaval-in-andere-landen-op-vakantie/”]

Brocantemarkt Frankrijk: Braderie de Lille

Als de zon zich van haar goede kant laat zien, heeft Lille talloze groene parken waar je graag neerploft met een drankje. Middenin het centrum vind je één van de mooiste parken met prachtige bomen, beekjes en vijvers: Jardin Vauban. Of wanneer je liever een museum bezoekt, is er ook zeker genoeg keuze! Wat dacht je van het Palais des Beaux Arts? Sluit je stedentrip af met een (of meerdere) Merveilleux-gebakjes, dé specialiteit van deze Noord-Franse stad. Een gebakje van merengue met chocolade en room: daar wil je er ongetwijfeld ook een aantal van meenemen voor het thuisfront.

Heb jij nog tips voor een bezoek aan deze Franse brocantemarkt? Laat je tips achter in de reacties of schrijf een review op Zoover.nl.