4 markten die je op je vakantie in Gambia niet mag missen!

Redactie - 2 november 2017

4 markten die je op je vakantie in Gambia niet mag missen!

Redactie - 2 november 2017

Gek op exotische markten? Dan is een winterzon-bestemming als Gambia iets voor jou! Denk aan bijzonder eten, maar je vindt er ook lokaal gefabriceerde kleding, handgemaakte beeldjes én een geweldige sfeer. Een ding is zeker: op deze vier markten vind je tijdens je vakantie in Gambia zéker leuke souvenirs!

Royal Albert Market

Een overweldigende geur-en kleurexplosie heeft een bijna bedwelmende werking op de Royal Albert Markt. Exotische fruitsoorten glimmen je tegemoet vanaf hun stalletjes en specerijen kruiden er de lucht. Maar wat je hier ook vindt zijn lokale sieraden, de mooiste houtsnijwerkjes en gebatikte stoffen. Wil je vlees of vis kopen om thuis op de barbecue te gooien, let dan wel even goed op: de producten liggen vaak al een halve dag in de zon. De Gambiaanse buik kan daar over het algemeen prima tegen, de Hollandse is er vaak wat minder content mee. De Albert Market kun je alleen bezoeken, maar er zijn ook gidsen die je tegen een kleine betaling rondleiden: wel zo fijn als je je door de smalle paden wringt, die samen een waar doolhof vormen. Wil je een foto maken van één van die prachtige producten of een koopvrouw? Geef de kraameigenaar dan een paar Dalasi. Meestal is het dan geen probleem.

In de buurt van de markt slapen zodat je ’s ochtends meteen op pad kunt? Bekijk Bed and Breakfast The Gambia Adventure (Zooverscore: 9,2).

Tanji visafslag

Misschien wel de meest bijzondere markt van Gambia: de Tanji visafslag. Het dorpje Tanji staat dan ook bekend om zijn heerlijke verse, maar ook gedroogde vis. De vis die niet gelijk wordt verkocht krijg een special treatment en wordt diepgevroren, gedroogd of gerookt. Verwacht bij dat invriezen geen strakke vriescellen, maar oude afgedankte vrieskisten die handmatig vol worden geschept met ijs.  Als je er dan toch bent: kijk ook even bij de rokerij naar binnen. Duizenden kleine visjes liggen hier soms dagenlang in de warme rook te garen. Vergeet vooral niet zelf ook een versgerookt visje te kopen en op te eten!

In de buurt van de visafslag kun je slapen bij Bungalow Franco Inn (Zooverscore: 8,3). Fons: ‘De Franco Inn is een uitstekende locatie om te ‘proeven’ aan de plaatselijke cultuur en bevolking. Het personeel uitermate vriendelijk, de accommodaties basic maar zuiver, douche en toilet aanwezig en de eigenaar haalt alles uit de kast om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/top-5-winterzonbestemmingen-2015/”]

Serekunda Market

Overal op de Serekundamarkt ruikt het naar Afrika: vis, vlees, kruiden en vers leer. Je moet wel een beetje tegen vliegen kunnen, maar dat geldt voor alle markten op dit continent. Gerookte vissen, okra en specerijen in overvloed, maar check ook de potten, pannen en verschillende kleurrijke Afrikaanse stoffen. Op de markt zijn weinig toeristen te vinden, dus ja, je valt op! Met een gids de markt bezoeken is handig maar geen must: het is er veilig.

Vlak bij de markt ontwaken kan ook hier! En wel in het Appartement Kololi Beach Club (Zooverscore: 8,9).

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover-reporter/zoover-reporter-vriendschappen-gambia/”]

Kotu Crafts market

Crafts markets in Gambia zijn toeristische spots. Langs de kust kun je er meerdere vinden. Eén van de bekendste markten is de Kotu tourist craft market. Op het afgesloten terrein vind je zo’n veertig winkeltjes met hoofdzakelijk houtsnijwerken. Verwacht er ook wat gekleurde stoffen, trommels, kettingen, geverfde kalebassen en specerijen. Je pingelskills worden hier flink op de proef gesteld want wie meer betaalt dan de helft van de vraagprijs laat zich neppen. De kunstwerken die je hier vindt zijn niet zo authentiek als de ‘crafts’ op kleinere, lokale markten en worden meestal alleen voor de toeristen gemaakt.

Meer tips voor leuke markten in Gambia? Laat ze achter in een comment onder deze post! 

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/in-beeld/gambia-winterzon/”]