Eten en drinken in Lapland: rendier met bessenlikeur

Redactie - 12 oktober 2017

Eten en drinken in Lapland: rendier met bessenlikeur

Redactie - 12 oktober 2017

De bevolking van Fins Lapland houdt van puur en eerlijk eten. Vers, rechtstreeks uit de natuur. Denk aan rendiervlees, wilde zalm en bessen. Deze producten hebben van zichzelf al zoveel smaak, dat de Samen hun gerechten verder simpel houden.

Smaakvol rendiervlees

Lapland staat in het teken van rendieren en zo ook het menu. Het wilde vlees van dit mooie dier wordt hier graag gegeten. Soms als steak, licht aangebakken en rood vanbinnen, soms lang gestoofd in een pan. En je ziet het terug in gerookte en gedroogde vorm, op die manier wordt het vaak als snack geserveerd. Een specialiteit van de Samen is Poronpaisti: gebraden rendiervlees met aardappel(puree), zure poolbessen en augurk.

Zachte zalm en zoete haring

Vis is natuurlijk een echte local dish: ijsvissen is populair in Fins Lapland. De verse vis wordt vaak direct bereid door hem heel langzaam te laten garen. Of het wordt gerookt op een houten plank, zoals zalm. Daarna valt de vis haast uit elkaar, zo zacht is het geworden. Je weet niet wat je proeft! Probeer ook de lokale specialiteit salika: haring met een zoete dressing. Is weer eens wat anders dan onze zoute variant.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/meest-knusse-winterlodges/”]

Het goud van Lapland

Overal in het wild in Lapland groeien bessen: van frambozen tot rode en zwarte bessen. Van blauwe en witte bessen tot bosbessen. En van jeneverbessen tot aardbeien en veenbessen. Maar de bijzonderste bes is toch wel de lakka, het goud van Lapland: een bes die alleen in het noorden van Europa voorkomt. Het vruchtje lijkt qua uiterlijk op een mix tussen een framboos en een braam, maar dan oranje. Het kleine stuk fruit schijnt vol vitamines te zitten en de Samen zijn er dol op. Net als de andere soorten bessen wordt de lakka verwerkt in jam, saus, desserts, vruchtensap en jawel, likeur.

Bessensap en likeur

Vanwege de wildgroei van zoveel bessen, die overigens vooral in de lange zomers groeien, maken en drinken de Samen graag bessensap. In de winter wordt dit verwarmd, maar verwar het niet met glühwein: er zit namelijk geen alcohol in dit drankje. Wil je toch wat sterkers? Dan heb je de keuze uit bessenlikeur of bessenwijn. Het populairste drankje van Lapland houdt de Samen warm en wakker tijdens de koude, donkere wintermaanden: filterkoffie! Geniet ervan in dit vakantiehuis.

Platbrood en kaneelbrood

Als ontbijt, als snack bij een hete mok filterkoffie of als dessert eet je in Lapland kaneelbroodjes. Ze staan ook overal op het menu en de broodjes worden, al dan niet gevuld met bessen, verkocht in de supermarkt. Ander typisch brood uit Lapland is gáhkku, een soort platbrood klaargemaakt op een houten plank boven het vuur.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/mooiste-ijshotels-ter-wereld/”]

Overnachten in Lapland

Waan je voor even een inwoner van Lapland in vakantiehuis Ylläs Cabins, dat jullie beoordelen met een 8,9. Mariska verbleef hier eerder dit jaar: ‘Alles ziet er netjes uit in het huisje. En alles is aanwezig, zelfs een slee voor de kids. Je bent niet in Lapland, maar in Sprookjesland. Overal waar je kijkt is met sneeuw bedekt. Diverse restaurants en een grote supermarkt op loopafstand.’

Laat je een review achter als je ook eens in Lapland hebt overnacht?